Havalimanına gidiş-geliş derdi, check-in sırası stresi yaşamadan uçakla teknenizin yanına inmek veya kaldığınız otelin plajına inmek ister misiniz? İşte deniz uçağı bu keyfi özel yolcularına saati 1500 Euro’dan başlayan fiyatlarla sunuyor...
Halen turizm için Türkiye’nin tek deniz uçağı, İstanbul merkezli Bon Air’in alt şirketi Marine Air tarafından işletiliyor. Kabini VIP donanımlı, 8 koltuklu Cessna Caravan tipi tek motorlu deniz uçağı, amfibik özelliği ile hem havalimanlarına hem de deniz veya göle rahatlıkla inip kalkabiliyor.
Bon Air Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Pilot Ateş Hanibu’nun verdiği bilgiye göre deniz uçağıyla ağırlıklı olarak İstanbul’dan Bodrum, Marmaris ve Göcek’e uçuş talebi geliyor. Uçak İstanbul’dan 1.5 saatte Bodrum’a, 1 saat 45 dakikada da Marmaris veya Göcek’e ulaşıyor. Yolcu, teknesinin yanına veya isteği koya indiriliyor.
Buralara yolcu uçağı ile ulaşmak havalimanına gidiş, sıra bekleme, uçuş ve Milas-Bodrum veya Dalaman Havalimanlarından ulaşım kattığınızda ise en az 4-5 saat sürüyor. Bir de uçağı yakaladım-kaçırdım stresi de cabası. Özel uçağın en güzel özelliği istediğiniz saat uçabilmeniz.
SAATİ 1500 EURO
Uçağı kiralamak istediğinizde 24 saat öncesinde Bon Air’le 0 212 663 18 29 numarası telefondan irtibata geçmeniz yeterli. İstanbul’dan Bodrum’a uçmanın maliyeti 1.5 saatlik sürede yaklaşık 2 bin 250 Euro’ya mal oluyor. Yurt içi uçuş gerçekleştirildiği için fiyata yüzde 18 KDV ekleniyor.
Marine Air’in yeni uçuş hattı ise Bodrum Yalıkavak’tan yapılan son yılların gözde adası Mykonas’a yapılan uçuşlar. Bodrum’dan Mykonas yaklaşık 1 saat sürüyor. Bu uçuşlar yurtdışı olarak gerçekleştirildiği için KDV alınmıyor.
Uçak denize iniş takımları yerine "float" adı verilen özel botların üzerine iniyor. Karaya yapılan inişlerde ise float’ların içinde bulunan tekerleklerle gerçekleştiriliyor.
UÇAK 8 KİŞİLİK
Cessna Amfibik Caravan uçağını kabini oldukça geniş. Deri koltuklar, uçuşta yüksek konfor sunuyor. Ayrıca bagajlar için özel yer de mevcut. Yolcu uçaklarından daha alçak uçan deniz uçağı, kabindeki geniş camlar sayesinde keyifli bir uçuş sunuyor.
Amerikan Cessna şirketinin ürünü Caravan serisi, dünyanın en çok üretilen tek motorlu turboprop uçakların başında geliyor. Yüksek emniyeti, kolay kullanımı ve yolcuya sunduğu konfor nedeniyle kutuplardan Afrika’nın çöllerine 2 binden fazla uçak başarıyla kullanıyor.
DENİZ HAVACILIĞI YENİDEN GELİŞİYOR
Son yıllarda yeniden gelişmeye başlayan deniz havacılığının Türkiye’de tarihi 1910’lara kadar gidiyor. İlk deniz uçakları Osmanlı Ordusu’nda Birinci Dünya Savaşı sırasında kullanıldı. 1920’li yıllarda ise İstanbul’da Büyükdere’den kalkan sivil deniz uçakları Yunanistan’ın Pire Limanı’na yolcu taşıyordu.
Deniz havacılığı 2000’li yıllarla yeniden canlanmaya başladı. Halen Bon Air’in yanı sıra halen Türkiye’de üç deniz uçağı bulunuyor. Bu uçaklardan ikisi deniz kontrolü ve hava çekimleri için kullanılıyor. Ayrıca Orman Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından sezonluk kiralanan CL-215 tipi amfibik uçaklar orman yangınlarıyla mücadelede kullanılıyor. Dünyada en çok deniz uçağı kullanılan ülkelerin başında Kanada ve ABD geliyor. Her iki ülkede yaklaşık 20 bin deniz uçağı var. Komşumuz Yunanistan’da ise Air Sea Lines şirketi filosundaki 10 deniz uçağı ile adalar arasında tarifeli uçuşlar yapıyor.