Sorduk: Aşkım Kapışmak Gerçek İsmi mi?

Güncelleme Tarihi:

Sorduk: Aşkım Kapışmak Gerçek İsmi mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2016 16:23

Aşkım Kapışmak, öncelikle “ilişki doktoru” olarak bilinse de, aslında yaptığı mesleği Davranış Bilimleri ve İlişki Uzmanı olarak tanımlıyor. Türkiye'nin hemen her ilinde kişisel ve kurumsal gelişim alanında kişi ve kurumlara eğitim ve konferanslar düzenliyor. Bir yandan da, ileride üniversiteye evrilmesini umut ettiği Aşkım Kapışmak Akademisi’nde uzman danışmanlarla birlikte çalışıyor. Aşkım Kapışmak’la isminin hikayesini, öğrencilik hayatını, kadın-erkek ilişkilerine bakışını konuştuk....

Haberin Devamı

Herhalde size ilk sorulan soru şu: Aşkım Kapışmak gerçek isminiz mi?

6 senedir insanların bana bunu sorma nedenleri, inanmıyor oluşları sanırım. Gerçekten herkes bunu merak ediyor. Ama gerçekten adım Aşkım Kapışmak. Nüfus müdürünün soyadımdaki "z"yi "k" yapmasıyla ortaya böyle tuhaf bir şey çıkmış. Yoksa Aşkım adı zaten fazlaca insanda olan, normal bir isim. İsterseniz bütün diplomalarımı da gösterebilirim ☺

 

Nasıl bir öğrenciydiniz?

Öğrenciyken hiç çalışmazdım, yaramazdım. Derste dinlediğim bana yeter kafasında biriydim, ama pratiktim. Üniversitede de biraz daha farklı yaşadım, her türlü etkinliğe giderdim. Siyasi bir görüşüm hiç olmadı, hala da yok. Ama benim böyle insana dair söylemlerim hep olmak zorundaydı. Üniversitede uzman gibi takılan, her şeyi ben bilirim havasında olan biri değil daha çok insanları dinleyen, keyifli bir arkadaş gibi sohbet eden insandım.

 

Haberin Devamı

İsminizin yanında Davranış ve İlişki Uzmanı yazıyor. Bu ne demek, siz aslında yaptığınız işi nasıl tanımlıyorsunuz?

Türkiye’de başlarda kadın-erkek ilişkileri üzerine konuşan bir adam olarak tanındım. Çünkü bu ismi var edebilmek için başlarda popüler kültüre hizmet etmem gerekiyordu. Oysa ben insanlar nasıl davranmalı, nasıl düşünmeli, doğru davranış nedir, onları yanlışa çeken sebepler nelerdir, beden dili, tipik davranışlar ve davranışların arkasındaki mesajlarla ilgilenen, daha çok klinik vaka değil gelişim isteyen, hedef belirleyen, vizyon sahibi olmak isteyen kişi ve kurumlara danışmanlık yapıyorum.

 

İlişkiler konusunda en çok neyi tavsiye ediyorsunuz?

Bir  insanın üç şeyine dikkat etmek zorundasınız. Bu aşkta da, her türlü ilişkide de geçerli. Karşınızdaki insanın sadece sizinle sohbetindeki tavırlarını baz almayın. Çünkü insan hep maskesiyle oturur. Senin dışındaki alanlarda iletişim dili nasıl? Sorun çözme stili nasıl? Stresle nasıl baş ediyor? Ona bakman lazım. Biz genelde kendimizle olan ilişkiden değer biçiyoruz. Bana böyle davranıyor, bana bunu söyledi diyoruz. Fakat bu hiçbir zaman yüzde yüz doğru olamaz. Çünkü ilişki bir çıkardır ve karşındaki insan sana çıkarları doğrultusunda yaklaşır.

Haberin Devamı

İkincisi beden diline dikkat edin. Bir şeyi çok söylüyorsa, o şeyi yapmıyordur ve yapmayacaktır. Sorumluluk alması gereken konularda hep işi varsa, yalan zaten. Sadece işe ya da okula gidiyor, bunun dışında seninle görüşüyorsa hemen ilişkiyi bitir. Çünkü seni dinlenme alanı gibi görüyor. Güç eline geçince dinlenme alanları çoğalacak, seni bırakacaktır.

Üçüncüsü kadın erkeğe bedel ödetmek zorunda. Çünkü erkek, psikoloji olarak bedel ödedikçe, daha çok değer biliyor.

 

Peki hocam ne olacak bu mühendislik öğrencilerinin hali, ilişki konusunda en dertli onlar herhalde?

Çünkü onlar sosyal temaslarında problem yaşayan insanlar. Mühendisler beyinlerinin sol tarafını daha aktif kullanıyorlar. Analitik ve sonuç odaklı oldukları için süreçten hoşlanmıyorlar. O yüzden motivasyonları düşük. Uzun süreli sosyal hayatlarında motivasyonlarını çok gösteremiyorlar mesela.

 

Haberin Devamı

Bilirsiniz,  “Abi o kız sana bakıyor” cümlesi vardır. Kantindeki o kız gerçekten bize mi bakıyor? Ya da bunu beden dilinden anlamak mümkün mü?

Beden dilinin etkisi %60. %30 ses tonu, yani tonlama. %10 da kelime. Kadın ve erkek farklıdır. Erkek sana bakar ama herkese de bakar. Erkeğin bir kızı gördüğünde beğenmesi yeterli, onunla ne yaşayacağı çok önemli değildir. Ama kadın kolay kolay bakmaz bir erkeğe. Gerçekten hoşlanması, dikkatini çekmesi lazım. Ve kadın bir kere bakıyorsa ilgilenmez, birkaç kere bakıyorsa ilgileniyor demektir. Kadın omuz üzeri bakar. Başını çevirir, yan yan bakar. Erkek daha düz, bodoslama bakar. Kadın her türlü anlamda daveti, ilişkiyi başlatandır. Yani kadın karar verir, erkek iştirak eder.

BAKMADAN GEÇME!