Güncelleme Tarihi:
1863’de Robert Kolej olarak kurulan, 153 yıllık köklü tarihi ve eğitim ve araştırma performansı ile dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yerini almış olan Boğaziçi Üniversitesi, 1861’de kurulan, teknoloji ve mühendislik alanında ‘’Dünyanın en iyi teknik üniversitesi’’ olarak tanınan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(MIT) ile ‘’Çekirdek Fonlar’’ başlığı altında akademik ortaklık imzaladı.
Boğaziçi Üniversitesi ve MIT, Science and Technology Initatives (MISTI) programı kapsamında kurulan MISTI-Boğaziçi fonu ile iki kurumun araştırmacıları arasında işbirliği kurulmasını ve her yıl en az üç projenin finanse edilmesini öngörüyor.
MIT’in MISTI Global Çekirdek Fon programı MIT akademik kadrosunun dünyanın farklı ülkelerindeki meslektaşlarıyla küresel işbirlikleri kurmalarına olanak sağlarken; Boğaziçi Üniversitesi ile imzalanan işbirliğiyle Türkiye’den ilk kez bir üniversite MISTI programına dahil edilmiş oluyor.
Söz konusu işbirliği hakkında bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu söz konusu programın Boğaziçi Üniversitesi açısından önemine değinerek, ‘’MIT ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin ortak projeler tasarlayıp yürütmesi bizi çok heyecanlandırıyor. Programda öğrencileri bir araya getiren projelere öncelik verilecek. Bu sayede araştırma altyapımızı dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden biri ile paylaşarak güçlendiriyor olacağız. Araştırma projeleri sadece fen, mühendislik ve teknoloji alanlarında değil sosyal ve beşeri bilimlerde de olabilecek’’ dedi.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve araştırmacıları, öğrenci ve mezunları arasında 72 Nobel ödüllü ismin yer aldığı MIT ile bu program kapsamında ortak bir akademik komite kuracak.
Boğaziçi Üniversitesi ve MIT mensuplarından oluşacak akademik komitenin uygun gördüğü projelerin ödüllendireceği program, iki üniversitedeki araştırmacıları ortak projeler geliştirmek için teşvik etmeyi hedefliyor. İki üniversitenin de her bölümünden tam zamanlı akademisyenlere açık olan programda ödüle layık görülen projeler 30 bin dolara yakın fon kazanacak.
Program iki üniversite arasındaki akademik iletişimi arttırmakla beraber; araştırma alanlarında uluslararası bakış açılarıyla tamamlayıcılığı arttırma imkânı sunuyor. Projelerin MIT ve Boğaziçi katılımcıları arasında dengeli bir katılım gözetmesi, her iki kurumun araştırma alanlarına ve ekiplerine yönelik tamamlayıcı nitelikte olması ve öğrenci katılımına da açık olması amaçlanıyor.
MISTI-Boğaziçi programına 2016-2017 dönemi için son başvuru tarihi 19 Eylül 2016.Ortak araştırma alanında çalışan iki üniversitedeki akademisyenlerden sadece birinin çevrimiçi başvuru portalından proje kaydını gerçekleştirmesi bekleniyor. Kazanan projeler Ocak 2017’de açıklanacak. Fonlama Ocak 2017- Ağustos 2018 dönemi için geçerli olacak.
Program kapsamında geçtiğimiz yıl toplam 86 uluslararası araştırmacıya 2 Milyon USD tutarında fon yaratıldı. Fona hak kazanan projeler toplam 214 proje önerisi arasından seçildi. 2008 yılında başlatılan program kapsamında bugüne kadar toplam 530 projeye 11.7 Milyon USD kaynak sağlandı.
Bilgi için ziyaret ediniz: http://misti.mit.edu/faculty-