Hatice Gökçe'ye sorduk: Nasıl moda tasarımcısı olunur?

Güncelleme Tarihi:

Hatice Gökçeye sorduk: Nasıl moda tasarımcısı olunur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2016 13:48

Hatice Gökçe kimdir?Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra aynı yıl kendi ismini taşıyan atölyesini kuran Hatice Gökçe, yaptığı işlerde deneysellikten hiçbir zaman vazgeçmiyor. Türkiye’de sofistike erkek giyimi dendiğinde ilk düşünülen isimlerden Hatice Gökçe, tasarımcı kimliğinin yanı sıra Moda Tasarımcıları Derneği’nin kurucu ve yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerde de bulunuyor.

Haberin Devamı

MODA TASARIMCISI HATİCE GÖKÇE ANLATTI: BU YOLA BAŞ KOYANLAR NE YAPMALI? 

Erkek giyimi son yıllarda gelişen bir alan; ama siz uzun süredir bu işin uzmanısınız. Erkek koleksiyonları konusunda uzman olmanızın özel bir sebebi var mı?

İşin ticari yanından önce, çizgimin yakınlığı ve boş bir alan olması seçmemde etkili oldu. Ardından bu boş alandaki gelişmeleri takip ettim ve gelişmesine de etkim olduğunu düşünüyorum.

Herkes merak ediyor: Bir moda tasarımcısı nasıl giyinir? Kendi kıyafetlerinizi nasıl seçiyorsunuz?

Mesleki deformasyon diyebiliriz buna. Benim giyimim olabildiğince sade ve tek renk üzerinden gidiyor. Seçimlerimin yalın olması ve rahatlık en önemli iki unsur benim için.

Aynı zamanda Köln ve Amsterdam’da iki serginin de tasarım danışmanlığını yapmışsınız. Sergi tasarımı dendiğinde aklımıza ne gelmeli?

Haberin Devamı

Her iki sergide de tasarımlarım ile katılımcı idim. Rotterdam’da yaklaşık 30 tasarım öğrencisi ile 1 ayı bulan optimizm konulu bir program gerçekleştirdik. Tüm süreci masterclass olarak takip ettim ve yönettim. Hem çok öğretici hem de sonucu tatmin edici bir workshop idi.

Kampüs modası hakkında ne düşünüyorsunuz ve siz üniversitede nasıl giyiniyordunuz? Uzaktan görenler, “bu kesin modacı!” der miydi sizin için?

Kampüs modası bana kalırsa çok ilham vericidir çünkü deneysellik en uç noktalardadır. Kendi gibi giyinmek isteyen gençler çok imkanları olmasa da yaratıcılıklarını kullanırlar.

Benim de modaya merakım sebebiyle giysi seçimlerim daha farklıydı denebilir. Kumaş seçimi ve renk uyumu farklı idi. Evet moda tasarımcısı diyebilirlerdi.

Yaptığınız işlerde deneysel olmaktan vazgeçmiyorsunuz. Bir süre sonra kendinizi tekrar etme endişesi hiç yaşamıyor musunuz?

Deneyselliğin yanında edindiğiniz tecrübeyi farklı disiplinlerle de bir araya getirirseniz kendinizi tekrar etmez, işinizi de kendinizi de zenginleştirirsiniz. Endişe taşımıyorum. Çünkü işimi de kendimi de sürekli besliyorum.

Erkek giyiminde doğru bildiğimiz yanlışlar neler? Erkekler modaya ne kadar önem veriyor?

Genç nesil modayla oldukça ilgili dolayısıyla erkek giyiminin gelişmesine çok büyük katkısı oluyor. Denemeyi seven ve araştıran, beklentisi olan bir nesil. Bedenini iyi tanımak önemli. Yeni nesil de bunu gayet iyi biliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’deki modayı ve moda tasarımcılığını nasıl tanımlarsınız? Daha kat etmemiz gereken çok yol var mı?

Hızla gelişen ve bir kültür olmaya doğru yol alan ama henüz hem kendi ülkesinde hem de dünyada yaygınlaşmasında hızlı adım atamayan bir meslek grubu.

Türkiye'de sürekli gelişen bir sektör mü, yoksa yerinde sayan ya da geriye giden mi?

Moda Türkiye’de sürekli gelişen bir sektör. Hele de genç tasarımcılara inanılmaz fırsatlar sunan bir sektör. 15 yıl öncesine göre çok şanslı oldukları bir gerçek.

Moda tasarımcısı olmak isteyen gençler, eğitim dışında nelerle uğraşmalı?

Doğru staj, çok önemli. Sektöre öğrencilik yıllarında zaman kaybetmeden girerlerse okul bittiğinde gerçekten kararlarını vermiş olacaklar. Ayrıca daha zevkli bir iş hayatı için yeni yetenekler geliştirmeleri, hobilerinin olması önemli. Sektörleri ile ilgili tarihi kaynakları sıkı takip etmek ve çok gezmek en önemlisi.

Haberin Devamı

Takip ettiğiniz/beğendiğiniz mecralar/bloglar var mı?

Art Now isimli mobil uygulama ile dünyadaki tüm galerileri ve sergileri gezebiliyorsunuz. Bu sıra en sık takip ettiğim mecra orası.

Kıyafetin bir kişiye yakışmasının özel bir formülü mü var? “Üzerine tam oturma”nın sırrı nedir?

Kişi stiline uygun şeyler giydiğinde ve bedenine göre tasarım yapıldığında “üzerine tam oturmuş” deriz. Stil, ancak kendini ve bedenini iyi tanıyan insanların sahip olabileceği bir özellik.

Çalışmayı çok sevdiğiniz özel bir kumaş var mı? Yoksa sizin için tasarım, malzemeden önce mi geliyor?

Yünlü kumaşları kullanmayı seviyorum. Koleksiyonlarımı hazırlarken malzemenin dilini kullanmayı tercih ediyorum. Eğer hikayemi anlatacak doğru kumaşı bulamazsam da kendi kumaşımı oluştururum. İkisi birlikte ilerler. Tasarım da kumaş da aynı önemdedir.

Haberin Devamı

Etkileyici bir giyimin “olmazsa olmaz”ı nedir?

Önce içinde rahat olmanız. Sonra vücudunuza uygunluğu, rengi ve tasarım unsurları.

Tasarımlarınızda etkilendiğiniz bir kültür var mı?

Alman detaycılığı ve Japon minimalizmi

Tasarımlarınızı üzerinde görmek istediğiniz biri var mı?

Charlie Hunnam, Travis Fimmel ya da Cliwe Owen  

Tasarımlarınızı üzerinde görmekten en çok hoşlandığınız / tasarımlarınızı en iyi taşıdığını düşündüğünüz ünlü kim?

Tarkan ve Hayko Cepkin.

Erkek giyiminde en eksik bulduğunuz nokta nedir?

Türkiye’de alternatif erkek giyim butiklerinin olmayışı

Röportaj: Erkmen Özbıçakçı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!