Dünyaca ünlü jeologlar Hans Thybo ve Irina Artemieva İTÜ’ye konuk oldu!

Güncelleme Tarihi:

Dünyaca ünlü jeologlar Hans Thybo ve Irina Artemieva İTÜ’ye konuk oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2017 09:56

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), yerbiliminin iki önemli ismini, Irina Artemiev ve Hans Thybo’yu ağırladı. Ünlü bilim insanları, kıtaların tektonik hareketleri ve taşkürenin yapısı ile ilgili araştırmalarını ve mesleki deneyimlerini İTÜ’de akademisyenlerle ve öğrencilerle paylaştı.

Haberin Devamı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ),  bilim dünyasının önemli isimlerini Türkiye’ye getirmeye devam ediyor. Yerbilimi alanında dünya çapında tanınan en önemli isimlerden Kopenhag Üniversitesi Yerbilimleri ve Doğal Kaynaklar Yönetimi Departmanı Jeoloji Bölümü’nden Hans Thybo ve Kopenhag Üniversitesi Yerbilimleri ve Doğal Kaynaklar Yönetimi Departmanı Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Irina Artemieva,  İstanbul Teknik Üniversitesi’ne konuk oldu.

 

Usta isimleri buluşturdu

 

İTÜ İhsan Ketin Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Avusturya Bilimler Akademisi'nin muhabir üyesi, Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal'dan sonra bu akademiye seçilen ikinci Türk olan Maden Fakültesi ve Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Celâl Şengör’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.  

 

Haberin Devamı

Tektonik problemlerin çözümüne Türkiye’den katkı

 

Başta Avrupa olmak üzere, kıtaların tektonik hareketleri üzerine yoğun araştırmalar yapan Hans Thybo sunumunda şu bilgilere yer verdi;  “Günümüzde ve geçmişte gelişimi henüz iyi anlaşılamayan rift havzalarının (genişleme tektoniğine bağlı) jeofizik yöntemlerle çözümüne yönelik bazı çok önemli ipuçları bulunmaktadır. Bugünkü sunumumda özellikle sismolojik çalışmaların, yer kabuğunun tektonik ve magmatik evrimindeki rolünün önemine dikkat çekmek istedim. Türkiye gibi önemli aktif ve pasif rift havzalarının bulunduğu ve hızlı bir biçimde açılan  (Ege Denizi, Karadeniz) bulunduğu alanlarda, benzer multidisipliner çalışmaların yapılacak olması, birçok tektonik problemin çözümüne katkıda bulunacağı kanısındayım.”

 

“Taş kürenin yapısı hakkında çok güvenilir yeni ipuçlarına ulaştık”

 

Seminerin ikinci bölümünde kürsüye gelen Kopenhag Üniversitesi Yerbilimleri ve

Haberin Devamı

Doğal Kaynaklar Yönetimi Departmanı Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Irina Artemieva,

kratonik taşkürenin yapısı ve geçirdiği evreleri anlattığı konuşmasında şu bilgilere yer

verdi; “Yerbilimlerindeki en önemli konuların başında yer kabuğunun ve litosferin (taş kürenin) iç yapısının – kalınlığının anlaşılması gelmektedir. Yerkabuğunun milyon yıllar içindeki evrimi söz konusu olduğunda bunu bilmek zordur. Yeryüzünün farklı alanlarında (Güney Afrika, Batı Siberya)  yaptığımız modelleme çalışmaları aracılığıyla artık bu probleme daha iyi yaklaşım getirmekteyiz. Elmas oluşumlarının yaygın olduğu 

kimberlit sokulumlarının (pipoların) bulunduğu alanlarda taş kürenin yapısı hakkında

Haberin Devamı

çok güvenilir yeni ipuçlarına ulaştık.” Artemieva konuşmasının ardından merak edilen

soruları da yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!