Güncelleme Tarihi:
Aslında işin alfabesinden başlamayı tercih ederiz. Hatta belki ilk kez duyacak olan okuyucularımız için mentor kavramını açıklamakla başlayabiliriz. Biraz anlatır mısın, nedir mentor ve ne tür bir ihtiyaçtan doğar?
Mentorluk, kökü çok eskilere giden ve bizim kültürümüzde geniş yer kaplayan bir kavram. Temelde insanların birbirinden öğrenmesini sağlayan bir gelişim süreci olarak tanımlıyoruz. Bilgiden ziyade, deneyimin daha önemli hale geldiği günümüzde, mentorluk çalışmaları başkalarının deneyimlerinden daha hızlı ve az masraflı öğrenme imkânı sağladığı için giderek popülerleşiyor. Artık öyle büyük çaplı bir bilgiye erişimimiz var ki, içine girip ihtiyacımız olan şeyi ararken kayboluyoruz. Bunun yerine, “damdan düşenin halinden ancak damdan düşen anlar” sözündeki gibi bizim yaşadığımız zorluğu yaşamış veya bu yoldan geçmiş birinin deneyimleri bize çok daha etkili bir çözüm sunabiliyor. Öte yandan, mentorluğun genel kanının aksine tek yönlü bir tecrübe aktarımı olmadığını, mentor için de önemli bir gelişim imkânı sunduğuna yürekten inanıyoruz. Bir yandan doğru soruları sorarak mentiye yol gösterirken, diğer yandan mentor kendi yaşadığı tecrübeleri değerlendirme, dersler çıkarma ve kendini geliştirme şansı buluyor. Bu açıdan, mentorluğun iki yönlü bir “birlikte gelişim” deneyimi olarak gelecekte çok önemli bir yere sahip olacağına inanıyoruz.
Peki bu fikri girişimcilik olarak ele alma düşüncesi nasıl gelişti? Girişimcilik kararı verirken senin bir mentor ile profesyonel destek temelinde iş birliğin oldu mu?
Kurucu ekip olarak, kendi eğitim ve profesyonel hayatlarımız boyunca bu tür programlarda hem mentor hem de menti olarak pek çok defa görev aldık ve geriye dönüp baktığımızda hem kişisel hem de profesyonel gelişimimiz için bu çalışmaların olağanüstü bir fayda sağladığını fark ettik. Ancak, özellikle yurtdışında yaşadığımız süreçte, bu çalışmalara devam etmek için kolay erişilebilir ve sistematik bir çözümün olmadığını fark ettik. Çevremizde pek çok kişi mentor ve menti olmak isterken, hali hazırdaki çözümlerin hem eşleşme hem de yönlendirme aşamalarında çok zayıf kaldığını, hala offline yürütülen çalışmaların büyük zaman ve enerji kaybına neden olduğunu gözlemledik. Online dünyanın imkanlarından yararlanarak mentorluk çalışmalarını dönüştürmek amacıyla yola koyulduk.
Peki mentorink.com tam olarak nasıl bir hizmet veriyor? Ne tür servisler sunuyor, faydalar vadediyor?
Mentorink, bir online mentorluk platformu. Kurumların kolayca akıllı mentorluk çalışmaları başlatmalarını ve etkili biçimde yönetmelerini sağlar. Bu sayede, kurumların yönlendirme ve ölçümlemeden mahrum verimsiz mentorluk çalışmaları yerine, yapılandırılmış ve sonuç odaklı birlikte gelişim deneyimleri sunmalarını sağlar. Mentorink ile kurumlar, kendi mentorluk çalışmalarını çok hızlı bir şekilde hayata geçirirler ve oldukça düşük bir maliyetle yönetebilirler. Bu rolüyle Mentorink, kurumların çalışanlarının bireysel ve profesyonel gelişimlerini akıllı mentorluk çalışmaları üzerinden gerçekleştirmeleri için yol açıcı bir rol oynar. “Akıllı Eşleşme”, “Akıllı Etkileşim” ve “Akıllı Ölçümleme” adı verilen modüllerden oluşan platform, hali hazırda Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde ve STK’larında başladığı yolculuğuna büyüyerek devam ediyor.
“Online dünyanın imkanlarından yararlanarak mentorluk çalışmalarını dönüştürmek amacıyla yola koyulduk.”
Şu ana kadar ne gibi alanlarda kullanıldı, nasıl sonuçlar alındı?
Perakende, teknoloji, mühendislik ve finans vb. gibi pek çok farklı sektörde önemli kullanım alanları olduğunu gözlemliyoruz. Kurumların, liderlik gelişimi, kültür entegrasyonu, yetenek yönetimi ve tersine mentorluk çalışmalarının tümüne destek verebiliyoruz. Örneğin, çalıştığımız bir perakende firması farklı ülkelerdeki çalışanlarını mentorluk odağında bir araya getirip satış yetkinliklerini geliştirmeyi çok daha etkili ve düşük maliyetli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. İki senedir çok olumlu sonuçlar üreten bu uygulamamız 2017 yılında Avrupa Mentorluk Konseyi EMCC’nin Türkiye şubesi tarafından akredite edildi ve EDUCORP Awards’ta “En İyi Uygulama” ödülü aldı.
Bunun haricinde STK ve mezun dernekleri de bizim için çok değerli bir uygulama alanı. Örneğin, bizim de eski bir bursiyeri olduğumuz Türk Eğitim Vakfı, Mentorink’i kullanarak mezunları ve bursiyerleri arasında yepyeni bir kanal oluşturdu. Bu vesileyle, daha şimdiden 17 farklı ülkeden yüzlerce TEV mezununu, Türkiye’nin 50 farklı şehrindeki öğrencilere mentorluk verdi. Örneğin, Amerika’da, MIT’de akademisyen olarak çalışan TEV mezunu birisinin Kırıkkale’deki bir öğrenciye mentorluk vererek kariyer konusundaki planlarına yardımcı olması gibi durumlara şahit olduk ve buna aracılık etmek bizleri olağanüstü mutlu etti. Sahip olunan potansiyeli harekete geçirip somut faydalara dönüştürmesi adına bizi çok heyecanlandıran bu modeli daha fazla ticari şirkete ve STK’ya ulaştırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Girişimcilik konusunda hevesli öğrencilere neler önerirsin? Bir mentor ile iletişim geliştiren bu hevesli gençler mentorlarından ne beklemeli?
Hayatta en önemli şeylerden birisinin “doğru soruları sorabilme” becerisi olduğunu düşünüyorum. İnsan bazen kendisine bu soruları sormakta zorlanabiliyor. Bu noktada dışarıdan gelen güvenilir bir gözün yapıcı bir şekilde size bu doğru soruları yöneltmesi çok değerli. Dolayısıyla girişimcilik konusunda hevesli tüm arkadaşlara önerim, kendilerine doğru soruları çekinmeden soracak mentorlar edinmeleri ve onlardan alacakları ilhamla hayallerini gerçekleştirmek için canla başla çalışmaları olur. Böyle bir ortama sahip olduklarında, başarısızlıklarının da başarılarının da çok daha değerli olacağına inanıyorum.
Röportaj: Erkmen Özbıçakçı