Güncelleme Tarihi:
Öncelikle Bilkent Üniversitesi IEEE Öğrenci Topluluğu kimdir?
IEEE Bilkent Öğrenci Kolu Topluluğu, kısaca IEEE Bilkent, dünyanın en büyük mesleki örgütü olan IEEE’nin (Institute of Electrical and Electronics Engineers) misyonlarını ve “İnsanlık için teknolojiyi geliştirme” sloganını kendine ilke edinmiş olup, Bilkent Üniversitesi’ndeki resmi öğrenci kolu olarak çalışmalar yapmaktadır. 17 Mayıs 1990’da Türkiye’de kurulmuş ilk IEEE öğrenci koluyuz. Her yıl 100-200 arasında değişen aktif üyesiyle kocaman bir aileyiz.
Bir hayli aktif bir kulüp olduğunuzdan haberdarız. Neler yaparsınız?
Yıl içinde teknik, sosyal, bilimsel ve kariyer odaklı etkinlikler düzenliyoruz. Teknik etkinliklerimizde katılımcılarımızın programlama, robotik, web tasarım ve geliştirme gibi önemli beceriler kazanmalarını amaçlıyoruz. Mobil Günler adlı uluslarası etkinliğimizde her yıl dünyanın önde gelen mobil platform geliştiricilerini üniversitemizde topluyoruz, bu etkinlik çok özel bir etkinlik çünkü konuklarımızın bize her yıl çeşitli sürprizler yapıyorlar. Örneğin GDG İspanya’dan Andreu Ibanez Mobil Günler 16’da bir Google projesi olan Project Tango’nun kapalı demosunu etkinlik esnasında gerçekleştirdi. Teknoloji101 adında bir web sitemiz var, bu web sitesinde teknoloji dünyasındaki gelişmelerin yanı sıra staj, öğrenci değişim programları ve Erasmus programlarına gitmiş öğrencilerimizle röportajlarımızı yayınlıyoruz. Dünya çapında en prestijli programlama yarışmalarından biri olan IEEEXtreme adlı 24 saatlik programlama maratonunu okulumuzda tanıtıyor ve düzenliyoruz. Bu yıl IEEEXtreme’i 22 Ekim 2016 tarihinde 21 Ekim’i 22’sine bağlayan gece 02.00’da başlayacak şekilde Bilkent Cyberpark’taki Kıvılcım K2M’de düzenleyeceğiz.
Kariyer odaklı etkinliğimiz olan Kariyer Forum her yıl sektördeki lider şirket ve girişimlerde boy göstermiş tecrübeli iş insanlarını ağırladığımız forum niteliğindeki bir etkinliğimiz. Bunun yanında Mezun Sohbetleri adı altında okulumuzdan mezun olmuş ve katılımcılar için örnek teşkil edecek insanları tea-talk konseptli buluşmalarda ağırlıyoruz. Alt komitemiz olan WiE (Women in Engineering – Mühendislikte Kadın) altında İş’te Kadın adında hayatın her alanında işini iyi yapmasıyla ün salmış başarılı kadınları okulumuza davet ediyoruz.
Bilimsel kategoride okulumuzda her yıl düzenlenen ve uluslararası akademik bir konferans havasında geçen Graduate Research Conference’ın düzenlenmesinde ve altyapısında aktif rol oynuyoruz. Bunun dışında elektrik ve elektronik mühendisliği bölümümüzün düzenlediği Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri Fuarı ve bilgisayar mühendisliği bitirme projelerinin sunulduğu CS Fair’ın da organizasyonunda aktif görev alıyoruz.
Sosyal etkinlik olarak sene başından itibaren partiler, mangallar, fasıllar, film geceleri gibi birçok etkinlik düzenliyoruz ve topluluğumuza meraklı insanların kaynaşmalarını ve beraber vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Aslında üniversite hayatının güzel geçmesini sağlayan da bir kulüpte sadece iş yapmak değil, beraber güzel vakit geçirmek. Bunun için de her yılsonunda hep beraber tatile gidiyoruz.
Akademik yıl sonlanıp finallerin de bitmesinin ardından Üniversiteye Doğru adında çok farklı bir etkinlik yapıyoruz. Bu etkinliğe Türkiye’nin başarılı liselerinden gelen 100’ü aşkın 11. sınıf öğrencisi katılıyor, bu öğrencilerle geçirdiğimiz dört günde mühendislik bölümlerimizin basit düzeyde uygulamalı laboratuvar çalışmalarını yaptırarak gelecek planlamalarında onlara fikir vermeye çalışıyoruz. Bu etkinliğin hazırlanmasını ve yürütülmesini tamamen biz gerçekleştiriyoruz.
Bir öğrencinin topluluğunuza dâhil olmak için izlemesi gereken yol nedir?
Aslında bu çok kolay. Her yıl tanışma toplantımızdan sonra iki etkinliğe katılan ve iki etkinliğin hazırlanmasında görev alan her Bilkent öğrencisini aktif üyemiz kabul ediyoruz. Her aktif üyemiz akademik yıl sonunda düzenlenen seçimlerimizde seçme ve seçilme hakkı elde ediyor. Üyelerimiz isterlerse bu seçimlere katılarak görev ve sorumluluk alabiliyorlar. Bu şekilde her yıl kendini yenilikçi yapımızı korumuş oluyoruz. Seçimler sonrası görev alacağı belli olan kişilerde aranan tek koşul dünya çapındaki IEEE’ye internette üye olmak. Bu üyelik de aslında özellikle öğrencilere birçok avantaj sağlayan, dünya çapındaki kütüphanelere, iş ağı platformlarına ve daha birçok fırsata erişimin önünü açıyor.
Yeni dönem açıldı. Yeni Bilkentlilere özel bir etkinlik planlıyor musunuz?
Bu yıl gelenekselleşmiş Üniversiteye Doğru, Mobil Günler, Kariyer Forum, İş’te Kadın gibi etkinliklerimizin yanı sıra IEEE Türkiye Şubesi altındaki diğer öğrenci kollarıyla beraber Bilkent’te gerçekleştirmeyi planladığımız ROBOCON adında bir etkinlik var, bu etkinlikte bilgisayar mühendisliği ve özellikle robotik alanıyla ilgili bilgi paylaşımları ve birçok atölye çalışması planlanıyor.
Mezun olan üyelerinizin kariyerleri açısından Bilkent Üniversitesi IEEE Öğrenci Topluluğu üyesi olmanın ne tür avantajları var?
Teknik eğitimlerimiz sayesinde öğrenciyken kazanılan becerilerin iş hayatında da elle tutulur beceriler olarak görüleceğini düşünüyoruz. Bunun yanında bir organizasyonda gönüllü görev almış olmak da önemli bir tecrübedir. Öğrenci kolumuzda görev ve sorumluluk alarak da bütçe yönetimi ve kaynakların idareli kullanımı açısından çok güzel bir tecrübedir. Bütün bu birikimlerin okulumuzdan mezun olan bir öğrencinin rakipleri arasında öne çıkmasını sağlayacağını düşünüyoruz. Bunun yanında IEEE Türkiye Şubesi tarafından kurulmuş bir e-posta grubu mevcut. Bu ailenin bir üyesi olduğunuzda bu ağa da katılmış oluyorsunuz ve özel iş ve araştırma ilanlarından sertifikasyon programlarına kadar birçok şeyden haberiniz olabiliyor.
Röportaj: Erkmen Özbıçakçı