Güncelleme Tarihi:
Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Mimarlık Bienali, bu yıl 26 Mayıs - 25 Kasım 2018 tarihleri arasında Giardini ve Arsenale bölgeleri başta olmak üzere kentin çeşitli noktalarına dağılmış mekanlarda düzenlenecek. Küratörlüğünü Yvonne Farrell ve Shelley McNamara'nın yaptığı bienalin, teması “Free Space”. Mekânın kalitesine, açık ve serbest olması üzerine yoğunlaşan bienalin Global Art Affairs (GAA) tarafından düzenlenen etkinliklerine, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Türkiye’den davet edilen ilk üniversite olarak katılacak.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, 16. Venedik Bienali’nde birinci sınıf öğrencilerinin ComputationBased_BasicDesign@B
Projenin koordinatörlüğünü yürüten BİLGİ Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şebnem Yalınay Çinici “Böyle büyük bir etkinlikte nasıl yer alabileceğimizi fakülte olarak değerlendirdiğimizde, birinci sınıf öğrencilerimizin 2010 yılından itibaren ComputationBased_BasicDesign@B
Projenin bienale hazırlığı ve tekrar üretimi için proje sahibi öğrencilerle birlikte BİLGİ İç Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. öğretim üyesi İdil Karababa, BİLGİ Mimarlık Bölümü araştırma görevlisi Bilge Bal, öğretim görevlileri Caner Bilgin ve Ertunç Hünkar’ın aralarında bulunduğu akademisyenlerin ve üretim atölyesi sorumlusu Rahman Çelebi ile aylar süren bir çalışma yürütüldü.
Projenin yanı sıra bienalde, bölüm öğretim üyeleri Elif Kendir Beraha ve Oğul Can Öztunç ve öğrenci Akın Arslan, Ahmet Berk Hot, Ayça Özgün, Can Çobanoğlu’nun tasarımı olan tüm stüdyo çalışmalarının dijital olarak sergilendiği QR linkler de ziyaretçilere sergilenecek.
Carapace ünlü mimarların eserlerinin yanında sergilenecek
16. Venedik Mimarlık Bienalinde sergilenecek Carapace projesi, 2013 yılında Ece Abdioğlu, Ekin Arslan, Ece Emanetoğlu, Deniz Eskiçırak, İdil Işıksoy, Kübra Koyuncu, Elif Özüçağlıyan, Pelin Tatlıcı ve Eylül Utkan tarafından birinci sınıf ComputationBased_BasicDesign stüdyosu final projesi olarak tasarlandı ve üretildi.
Sert kabuklu hayvanlardan esinlenerek tasarlananan ve yapıyı bir arada tutan herhangi bir kilit sisteminin kullanılmadığı Carapace ile amaçlanan, malzemenin kendi kendine sabitlendiği bir sistem tasarlamak ve tek başına bir makro-formu ayakta tutmak. 129 üçgen yüzey ve yaklaşık 700 eklem merkezi olarak birbirine kenetlenen, farklı yedigen, altıgen ve beşgen biçimlerden oluşan projede detaylarda ikinci ek bir malzeme kullanılmayıp parçalar iç içe geçen bir kilitlenme sistemi ile bir araya getirildi. Tüm parçalar bir araya gelince yapı kendini kendi ağırlığıyla bu iç içe geçirme sistemi ve geometrisi ile kilitleyerek ayakta tutuyor.
Bienal için biraz büyütülerek tekrar üretilen Carapace, 26 Mayıs-25 Kasım 2018 tarihleri arasında Giardini bölgesi girişine yakın Marinaressa Gardens’da sergilenecek. Marinaressa Gardens’da ayrıca; ANTIDOTE ART AND DESIGN, Groupwork + Amin Taha ve Atelier Romeo, Meyer Architects ve Daniel Libeskind’in de bienal çalışmaları yer alacak.