Güncelleme Tarihi:
CV Ektedir, teşekkürler.
Ma Youn, 1964 yılında Çin’in Hangzhou şehrinde doğdu. İlkokuldan liseye kadar girdiği sınavlarda hep başarısız olan Ma, hangi işe heves ettiyse, nereye başvurduysa hep reddedilmiş. Toplamda ne kadar ret cevabı almış derseniz, tam olarak 30! Peki Ma geri adım atmış mı? Tabii ki hayır…
En iyisi memur olayım, ne uzarım ne kısalırım deyip polis olmak için başvuru yapıyor. Onunla birlikte başvuru yapan 5 kişiden 4’ü polis olurken Ma, 5. kişi olarak polis de olamıyor.
Daha sonra gözünü gıda sektörüne diken Ma Youn, Çin pazarına giren KFC’ye başvuruyor. Onunla birlikte 25 kişi de aynı işe talip oluyor. Evet, burada tahminleri alalım... Toplam 24 kişinin alınıyor ve Ma Youn yine kadro dışı kalıyor.
İlerleyen zamanlarda, yani zengin olduktan sonra, Amerikalı talk show’cu Charlie Rose’a verdiği röportaj aslında bugünleri özetler nitelikte: “Buna alışmamız lazım. O kadar da iyi değiliz. Bugün bile reddediliyoruz.”
Şimdi aydınlandım!
Dönemin Amerika Başkanı Richard Nixon, Çin’e geldiği zaman Hangzhou’ya da uğruyor. Onun gelişiyle de şehre gelen turist sayısında muhteşem bir artış yaşanıyor. Tam o sırada Ma, İngilizce’ye hayran kalıyor ve bir an önce İngilizce öğrenmesi gerektiğini fark ediyor. Bunu yapabileceği tek yer de Hangzhou Hotel. Tam 9 yıl boyunca, gelen turistlere bedava rehberlik ederek turistler sayesinde İngilizce öğreniyor. Hırs, azim, istek, hepsi bu adamda!
Bak, bu internet!
Şimdi bilinen adıyla Jack Ma, ilk kez 1994 yılında Amerika’ya gidiyor ve internetle tanışması da burada gerçekleşiyor. Seattle’da arkadaşı onu internetle tanıştırırken “Bak bu internet” diyor ama tabii ki Jack Ma’nın gözünde canlanan hiçbir şey yok. Hatta bilgisayara dokunmak istemiyor. Neden mi? Çünkü pahalı? Ya bir şey olursa?
Yavaş yavaş internetle arasındaki buzlar eriyen Jack Ma’nın yaptığı ilk şey, internette Çin’i aramak. Karşısına hiçbir sonucun çıkmadığını gördüğü an ise fikirler de ilk kıvılcımını çakıyor.
Sitemizin adı Alibaba olsun
İnternetin global olduğunu kısa sürede kavrayan Jack Ma, kuracağı sitenin adı olarak Alibaba’yı düşünüyor. Fikrinden emin olmak için de Amerika’da restorandaki garson bir kıza bu ismi bilip bilmediğini soruyor ve kızdan “Açıl susam açıl” cevabını alıp iyice rahatlıyor. Bu isim bir harika dostum!
Alibaba, kullanıcıların sadece ürün hakkında bilgi aldıkları ve 3 yıl hiç kâr etmeyen bir platform iken Jack Ma, Davos Zirvesi’ne katıldığı an nasıl para kazanacağını da çözüyor: Ali Pay! Hemen arkadaşlarını arıyor ve acilen harekete geçmelerini söylüyor. Ali Pay’in ödeme sisteminin şimdi yaklaşık 800 milyon üyesi bulunmakta.
Jack Ma, Alibaba için yatırım ararken kendisine birçok şirket tarafından “deli “ denmiş. Ancak, Jack onlara da bir cevabı var: “Delilik iyidir. Biz deliyiz ama aptal değiliz” diyor ve ekliyor: “Herkes benim fikirlerime katılsaydı zaten şansım olmazdı.”
Daha sonra ne mi oluyor? İşte Jack Ma’nın Alibaba ile sahip oldukları: