Güncelleme Tarihi:
Ey sevgili, en sevgili: kebap!
Konu bu topraklardan açılınca akla gelen ilk şey nedir, hepimiz biliyoruz! Neredeyse bir sanat, bir inanış, yaşayış, hayatı kavrayış şekline dönen ey sevgili, en sevgili: Kebap! Mevzu Adana’ysa yeme içme meselesine kafadan girmek lazımdı. Kebap dediğin nihayetinde bir pişirme şekli iken, bu toprağın insanları sayesinde dünyaca ünlü bir lezzetin adı olmuş.
Adana: yolları taştan değil ama gerisi doğru!
Meşhur “Aman Adanalı” türküsünde olduğu gibi taşlık yollar beklemeyin. Şehir oldukça modern. Ama sizi yoldan çıkarabilecek onlarca fırsat sunduğu konusunda türkü taşı gediğine oturtuyor. Yoldan çıkış yeme içme ile başlıyor. Kilo almaya müsait bir bünyeniz varsa dikkat edin. Zira obezite bu şehirde hiç olmadığı kadar ihtimaller dahilinde.
İlla gezeceğim diyorsanız...
Yemek yemekten, yedikten sonra şöyle bir yayılmaktan fırsat bulabilir misiniz bilinmez. Ama illa gezeceğim diyorsanız; şehir merkezinde gezilebilecek yerlerin başında Menderes’de Seyhan Baraj Gölü kıyısındaki kafeler geliyor. Kafeler yazın bölgenin serinletici tatlısı Bici Bici, kışın ise Sahlep satıyor. Ayrıca Çatalan Köprüsü civarında, göl kenarında, salaşından lüksüne bir çok güzel kafe köy kahvaltısı servisi yapıyor. Şehirde gezilecek yerlerin başında Taşköprü, Küçük Saat - Büyük Saat, Yılanlı Kale (Şahmeran), Tarihi Kazancılar Çarşısı ve cidden bir hayli büyük olan Sabancı Merkez Cami’si geliyor.
Müjde: adana’da deniz var!
Bilinenin aksine Adana denizi olan bir şehir. Karataş ve Yumurtalık en yakın sahil kasabaları. Buralarda şaşırtıcı derecede lezzetli balık yapan balık restaurantları var. Ayrıca su o kadar sıcak oluyor ki, denize Aralık ortalarına kadar girilebiliyor.
Asıl sürpriz dağlarda...
Adana için Çukurova, geniş düzlükler bir de üstüne deniz var dedik ama Adana’da en heyecan verici sürprizlerden biri Toroslar’ın eteğinde gizli. Tekir ve Pozantı gibi yaylalar yerli halk için kavurucu sıcaktan kaçma imkanı. Ama bu yaylalar aynı zamanda gezilip görülecek, dağ yürüyüşlerinden pikniklere birçok aktivitede bulunulabilecek doğa alanları. Üstelik dağ ve deniz arasındaki mesafe odukça az. Öyle ki mevsiminde denk gelirseniz kar topu oynadığınız bir günün devamında denize girebilirsiniz. Çiftehan kaplıcaları da Akdeniz’den kopup İç Anadolu’ya doğru giderken Adana’nın son sürprizi.
Adanalının standart günlük yemek menüsü
Menüyü açıklamadan önce uyaralım. Bu menü 1 adet standart Adanalı için geçerli ölçüler baz alınarak planlanmıştır. Kendinizi zorlamayın. Yüksek ihtimalle bu tempoya uyum sağlamak için zamana ihtiyacınız olacaktır.
Sabah:
Ciğer
Öğlen:
Güveç
Fındık lahmacun
Bilumum sakatat
Akşam:
Elbette kebap!
Bol salata, humus ve şalgam
Gece:
Şırdan, mumbar, paça, çürük...
Kazım Büfe