Kadın yumruğu

Güncelleme Tarihi:

Kadın yumruğu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

TEKME SERBEST

Kadın milli boksörlerimiz Türkiye'de ilk kez yapılacak Avrupa Kick-Boxing Şampiyonasına hazırlar. 22 Eylül'de İstanbul'da düzenlenecek Avrupa Kick-Boxing Şampiyonası'na ülkemizden 24'ü erkek, 6'sı kadın toplam 30 boksör katılıyor. Ülkemizde Kick-Box yapan kadınların sayısı yüzü aşıyor. Her gelir düzeyinden kadının tercih ettiği bu dövüş sporunun bokstan farkı, tekmenin serbest olması. Maçlar tek raundda bitiyor ve galip üç dakikada belirleniyor. Milli boksörler bütün yıl bu üç dakika için çalıştılar...

KABA KUVVET

Hayatlarında ne moda ne de makyaj var. Ancak düğün ve bayramlarda etek giyiyor, günün büyük bir kısmını bir jean, bir t-shirtle geçiriyorlar. Antrenman salonu dışında hiç erkek dövmemişler. Ama gerekirse, güçlerini kullanmaktan kaçınmayacaklarını söylüyorlar. ‘‘Biz alışmışız kaba kuvvete. Dövüş sporlarından başka bir spora ilgi duymayız’’diyorlar.

Dünya üçüncüsü

‘‘Her kadın yüzüne yumruk alma cesareti gösteremiyor. Bu yüzden aramızdan çok ayrılan oldu’’. Tekvando, karate, futbol derken Kick-Box'ta karar kılan Kıymet Karpuzoğlu, geçen yıl İngiltere'de yapılan Dünya Kick-Boxing Şampiyonası'nda üçüncü oldu.‘‘Bu yıl daha iyi bir derece yapacağıma eminim’’ diyor.

Kilolardan kurtuldum

‘‘Abim bir salonda kick-boxing dersi veriyordu. Sakatlandığı için yerine beni yetiştirmek istedi. Ben de hırsla antrenmanlara sarıldım. Üç ayda on kilo verdim, tekvandoyu bırakıp Kick-boxing yapmaya başladım.’’ Serap Ergen aynı zamanda Açıköğretim Fakültesi öğrencisi.

Dantel de işlerim

‘‘Ben Karslıyım. Doğuluların felsefesinde kızlar evde oturup, el işi yapar. Ben Box'tan arda kalan zamanda eve gidip dantel de işliyorum, yemek de yapıyorum. Yakında evleneceğim için çeyizimin hazır olması gerekiyor.’’ Ayfer'in nişanlısı da milli boksörlerden. ‘‘Kimbilir belki şampiyonada bir ev kazanırız’’ diyorlar.

Varsa yoksa kaba kuvvet

Günde iki saate yakın antrenman yapıyor, aşırı yağlı, unlu yiyeceklerden uzak durarak form tutuyorlar. Onların hayatında ne moda ne de makyaj var. Ancak düğün ve bayramlarda etek giyiyor, günün büyük bir kısmını bir jean, bir t-shirtle geçiriyorlar. Bugüne kadar antrenman salonunun dışında hiç erkek dövmemişler. Ama gerekirse, güçlerini kullanmaktan kaçınmayacaklarını söylüyorlar. ‘‘Biz alışmışız kaba kuvvete. Bugüne kadar tekvando, karete yaptık. Hatta aramızda futbol oynayanlar bile var. Dövüş sporlarından başka bir spora ilgi duymayız’’diyorlar.

Abisi olan kızlar şanslı galiba. Çünkü dövüş sporlarına ilgi duyan birçok kızın arkasında abisinin desteği var. Kıymet Karpuzoğlu ve Serap Ergen de abilerinin desteğiyle başlamışlar bu spora. Her ne kadar anne ve babalarından destek görmeseler de abileri sayesinde milli boksörlüğe kadar yükselmişler.

Kıymet Karpuzoğlu ve Serap Ergen Fenerbahçe Kulübü, Ayfer Ertürk ise Daşdan Spor merkezi adına dövüşüyor. Box yaparken asla rakiplerine nefretle bakmadıklarını sadece üç dakika içinde maça konsantre olup o raundu zaferle bitirmeyi düşündüklerini anlatıyorlar.

‘‘Birbirimizi çok dövüyoruz ama maçlardan sonra birbirimize sarılıp gönlümüzü alıyoruz.’’

Kıymet Karpuzoğlu altı yıl önce tekvando yapmaya başlamış, derken karateye yönelmiş, sonra da futbola... ‘‘Liseyi dışardan bitiriyorum. evde otur otur sıkılırken, mahallede bir tekvando salonu vardı, bir gün içeri girdim ve bir daha o salondan hiç çıkmadım. Amacım seçtiğim dalda milli olup derece yapmaktı.’’ İki yıldır kick-box yapan Karpuzoğlu, geçen yıl İngiltere'de yapılan Dünya Kick-boxing şampiyonasında bronz madalya aldı. Karpuzoğlu'na Türk devleti üçüncü olduğu için bir araba hediye etmiş. ‘‘Bir Şahin'im var. Ailem her ne kadar başarılarımı takdir etse bile hala bu sporu yaptığım için bana karşı çıkıyor’’diyor.

ÖDÜLLE ÇEYİZ YAPACAK

Ayfer Ertürk yakında evleniyor. Nişanlısı da milli boksörlerden. Birlikte Avrupa Şampiyonası'nda iyi bir derece elde etmek ve ödülleriyle çeyizlerini düzmek istiyorlar. Çünkü Devlet birinci olana bir daire, ikinci olana araba ve üçüncüye ise altın ödülü veriyor.

‘‘14 yaşında karateye başladım, sonra da kick-box'a yöneldim. 1.5 yıldır bu sporu yapıyorum. Bu yıl ilk kez milli oldum, Avrupa Kick-Box Şampiyonası'nda ülkem ve kendi adıma iyi bir derece elde etmek istiyorum.’’ Ertürk, kız arkadaşlarının Kick-box yapmalarını teşvik etmek için onları birkaç kez antrenmalara davet etmiş: ‘‘Yüze yumruk almak için cesaret gerek, hiçbiri bu cesareti gösteremedi maalesef...’’diyor.

Kick-Boxing için en başta cesaret gerekiyor. Acı tekme ve yumruklara karşılık verecek cesaret. Aynı zamanda güçlü bir adale gerekli. Ve hızlı hareket etme yeteneği. Kadın boksörler hiçbir zaman güzellik ve estetik kaygısı duymadıklarını ancak birçok kadının ‘‘güzelliğim bozulur, burnum kırılır’’ diye suratına yumruk almaktan korktuğu için Uzak Doğu sporlarından uzak durduğunu söylüyor boksör kadınlar.

Kick-Boxing'de üç tür temas var. Erkekler semi ve ful kontakt'ta dövüşürken, kadınlar ya semi ya da light kontaktı tercih etmek zordundalar. Beyaz kemerle başlanıyor, sırasıyla sarı, yeşil, turuncu, mavi yeşil kemerleri alan siyah kemerde bitiriyor. En kıdemlisi siyah kemer. Disiplin bu sporun vazgeçilmez kurallarından biri. Bir kemer antrenmanda olsun, dışarda olsun bir üst kemere her zaman saygı göstermek zorunda. Serap Ergen 65 light'ta, Kıymet Karpuzoğlu (+) 65 light'ta, Ayfer Ertürk ise 65 semi light'ta dövüşüyor. Kick-boxing en fazla 40 yaşına kadar yapılabiliyor.

FEDERASYON ŞART

Kick-box yapanlar, her ülkede olduğu gibi ülkemizde de bu sporun kendi federasyonunun olmasını istiyorlar. Geçen yıl Dünya Şampiyonası'na katılan sporcular erkeklerde üç altın, iki bronz, bir gümüş, kadınlarda ise bir bronz madalya getirdi. Türkiye sıralamada 60 ülke arasından altıncı oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!