Kaçkar Dağları'nda heliski heyecanına ara

Güncelleme Tarihi:

Kaçkar Dağlarında heliski heyecanına ara
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2012 15:51

Helikopterli kayak sporu heliskinin Türkiye'deki merkezi haline gelen Rize'nin Kaçkar Dağları'ndaki faaliyetlere, olumsuz hava koşulları nedeniyle bir hafta ara verildi.

Güneydoğu Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sarıdağ, AA muhabirine, heliskinin dünyada sınırlı bölgelerde yapılan, kayakçıların helikopterle dağların zirvesine çıkıp atlayarak kaydığı bir spor türü olduğunu anımsatarak, Türkiye'de bu spor için de Kaçkar Dağları'nın en uygun parkur olduğunu söyledi.

Kaçkar Dağları'nın, Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası ile İkizdere ilçesi çevresinde 2005 yılından itibaren heliski yapıldığını ifade eden Sarıdağ, “Bu sürede yabancı firmalar bölgede faaliyet gösteriyordu. Bu yıl bir Türk firması olarak bu görevi üstlendik. Türk helikopteri, Türk pilotları ile bölgede görev yapıyoruz. Bu görevi bugüne kadar başarı ile yerine getirdik. Türk bayraklı helikopterlerle ve pilotlarla da bu işin yapılabileceğini gösterdik” dedi.
Bölgede ilk grubun 25 Ocak tarihinde kayak yaptığını ifade eden Sarıdağ, “Gerçekleştirilen faaliyete 67 yabancı ve 30 yerli sporcu katıldı. Olumsuz hava şartları nedeniyle uçuş yapılamadığı için faaliyete bir hafta ara verdik. Gelecek hafta 35 kişilik yabancı sporcu grubu ile faaliyetimizi sürdüreceğiz. Mart ayı sonuna kadar faaliyetlerimiz devam edecek” diye konuştu.

Bu yıl Ayder Yaylası'nda heliski uçuşu yapılamadığı için talebin beklentinin altında kaldığını anlatan Hasan Sarıdağ, şöyle devam etti:
“Avrupalı acentelerimizle yaptığımız görüşmelerde ilk etapta 400 başvuru yapılmıştı. Ancak, Ayder bölgesinde uçuşların gecikmesi nedeniyle bu sayı düşük kaldı. Bölgede kayak yapılmadığı dönemde Kayak Federasyonu ile birlikte Şili'den gelen ekiple çığ alanları ile ilgili çalışma yaptık. Ağusor, Çeymakçur ve Kavrun yaylalarında çığ analizi sonucu ön rapor hazırladık. Önümüzdeki günlerde daha belirgin bir rapor ile risk oluşturmayan kayak noktalarını tespit edeceğiz. Elimizde İkizdere ve Ayder bölgesindeki çığ haritası olacak.”

Yaban hayatı koruma çalışmaları

Sarıdağ, yaban hayvanlarının uçuşlardan etkilenip etkilenmediğini tespit etmek amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını kaydederek, şunları söyledi:
“Faaliyetlerimizi son derece kontrollü yapıyoruz. Bunun yanında yaban hayatının korunması için bakanlıkla yaptığımız protokol sonucu yaban hayatı popülasyonu ile ilgili bölgede çalışma yapacağız. Hayvan popülasyonunu tespit ederek, o bölgelerdeki uçuş güzergahlarımızı daha da kontrollü sürdüreceğiz. Sporcularımız doğa konusunda son derece duyarlı. Yüksek kesimlerde kayan sporcularımız, kesinlikle belirlenmiş rotanın dışına çıkmıyorlar. Sporcular, yaban hayatın ve endemik bitkinin olmadığı bölgelerde kayıyorlar. Amacımız bölgede turizmle birlikte yaban hayatının da gelişmesi. Biz orada turizmin gelişmesi için çabalarken bir yandan da yaban hayatının fahri bekçileri olacağız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!