Güncelleme Tarihi:
Bu konuda çıkan haberlerin çiftçileri etkilediğini belirten Kenar "Bir ithalatın açılması demek, Türk çiftçisinin bitmesi anlamına gelir. Çünkü biz civar ülkelere göre kat kat pahalı üretiyoruz. Tohum, gübre, mazot gibi girdilerimiz pahalı. O yüzden İran, Ukranya ya da Avrupa ülkelerinden ithal patates gelmesi, Niğde, Adana, Ödemiş çiftçimizin batmasına sebep olacak" diye konuştu.
Niğde’de 2012, 2013 yıllarında patateste sorunlar yaşandığını hatırlatan Veli Kenar, şöyle devam etti: "Para etmeme, tarlada donma gibi sorunlardan sonra 2014 yılında ekimler düştü. Niğde’de ekimde bir daralma oldu. Ödemiş bölgesinde de don olunca yaklaşık 250-300 bin ton ürün toprak altında kaldı. Adana ürünü çıkana kadar, bu patates her yıl yetiyordu. Bu yıl yetmedi ve Niğde’de depolardan satışlar biraz erken başladı. Bu nedenle fiyatların yükseldiğini görüyoruz. Bu gelişmelerden sonra vatandaş patatesin büyük para ettiğini hissetti. Bu nedenle ekiminde genişleme olacağını görüyoruz. Yüzde 20-30 artış olacak. Bir doğal afet yaşamazsak yaklaşık 1 milyon ton civarında üretim bekliyoruz."
PATATES FİYATLARI NORMAL
Veli Kenar, üretim maliyetleri konusunda da şu bilgileri verdi: "Şu anda çiftçi maliyeti dekar bazında yaklaşık 2 bin lira gibi veya kilogram bazında 1 TL’yi aşkın üretim maliyeti var. Bunun zaten çiftçi 1.50 liraya tarlada satıyor. Çiftçi eğer bunun altında patates satarsa zarar edecektir. O zaman önümüzdeki yıllarda tekrar patates ekiminde zorluk görecektir, ekemeyecektir. 2-3 yıl içerisinde patates iyice bitme noktasına gelecektir, yine böyle yüksek fiyatlara ekebilen kalacaktır. Bu nedenle fiyatların böyle gitmesinin doğal olduğunu düşünürüz."