İtalyan Büyükelçisi, Fatih Terim’i soru yağmuruna tuttu

Güncelleme Tarihi:

İtalyan Büyükelçisi, Fatih Terim’i soru yağmuruna tuttu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2009 00:00

Fatih Terim bugüne dek yüzlerce gazetecinin binlerce sorusunu yanıtladı. Ama ilk kez böyle bir röportajcıyla karşılaştı. Çünkü karşısında Türkiye’den sonra kendini en yakın hissettiği, Fiorentina ve Milan takımlarını çalıştırdığı ülkenin, yani ıtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Carlo Marsili vardı. Eşi Türk olan Marsili de Türkleri çok iyi tanıyordu.

Haberin Devamı

İtalyan Büyükelçiliği Müsteşar Yardımcısı Antonino Maggiore’nin sayesinde, ıtalya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde Venedik saraylarını andıran konuk salonunda bir araya geldik. Röportajın renkli geçeceği, Fatih Terim’in cep telefonu çaldığında, Toto Cutugno’nun meşhur Lasciatemi cantare adlı şarkısının duyulmasıyla anlaşıldı. Hâlâ ıtalya ile yaşayan, sol kolunda Floransa’daki bir grup ıtalyan arkadaşının 50. yaşı için gönderdiği uğur bilekliğini, sağ kolunda ıtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin hediye ettiği saati takan Terim, Büyükelçi ile ıtalyanca konuştu. Büyükelçi ona bir yığın soru sordu. Terim’in hücuma geçerek ona karşı sorularla cevap verdiği oldu.

? Türkler ile ıtalyanların ortak tutkusu futboldan başlayalım. Geçen yıl Avrupa şampiyonası’nda, Türk Milli Takımına yarı final oynatmak gibi tarihi bir başarıya imza attınız. Tüm Türkiye ile beraber biz de heyecanla seyrettik maçlarınızı. O anlar size ne ifade etti?
-Avrupa şampiyonası çok güzel geçti. ıki üç defa yaptığım basın toplantısında inşallah ıtalya’yla karşılaşırız dedim ama denk düşemedik. Çok da az kalmıştı finale ama başarıdan çok memnunum. Bir de takım olarak çok sempatik geldik herkese. Ülke insanı o arada ekonomiyi unuttu, terörü unuttu, böyle de bir faydamız oldu.
? Avrupa şampiyonası yarı finaline bir futbolcu olarak katılmayı tercih eder miydiniz?
-Oyuncu olmak  daha basit. Teknik adamlık zor. Hepsinin sorumluluğunu alıyorsun. Kaybedersek antrenör, kazanırsak hep beraber. Ama futbolcu da, antrenör de  olsanız orada olmak  büyük keyif. Güney Afrika’daki dünya kupasında ıtalya ile karşılaşırız inşallah. Rakibimiz olsunlar diye çok arzu ediyorum.
? 2010 Güney Afrika Dünya şampiyonası yaklaşıyor. Hedefiniz nedir? Favorileriniz kim?
-Orada en enteresan şey, ıtalya ile oynayacağımız bir maç olabilir...  şimdiden ne olacağını söylemek çok zor. Sürprizler oluyor, favoriler eleniyor. Ama teklifimizi yapalım ıtalyanlara... Bergama’da yaptığımız bir maç vardı, onun rövanşını yapacağız nasılsa. şimdi harekete geçebiliriz bu vesileyle.

Haberin Devamı

BEN DUYGUSAL OLARAK İTALYA TARAFINDAYIM

Haberin Devamı

? O zaman biz ikimiz bu dostluk maçı önerimizi yapalım, Hürriyet de bu teklifimizi duyursun. Bu önerimizin takipçisi olsun.
-Bir saniye ya... Bir de ben soru sorayım Sayın Büyükelçi’ye... ıtalya elenince bizim maçları izlerken acaba neler hissetti?
? Elendikten sonra görev ve eş durumundan bir yedek takımım olduğu için ıtalya’ya beslediğim tüm duyguları aynen Türkiye’ye aktardım.
-Biraz da mecburdunuz zaten, çünkü hanımefendi Türk!
? şampiyonlar Ligi’nde şubattaki maçlarda ıngiliz ve ıtalyan takımlarını karşı karşıya getiren tam üç maç var (Arsenal-Roma, Manchester United- Inter, Chelsea- Juventus). ıtalyan ekolü mü yoksa ıngiliz ekolü mü üstün gelecek?
-Inter’in çok iyi bir kadrosu var. Juventus yavaş yavaş gelmeye başladı. Roma diğerlerine göre pek iyi gitmiyor ama. Inter ve Juve’nin başarılı olacağını düşünüyorum. Totti oynar mı oynamaz mı bilmiyorum ama çok önemli Roma için. Ben duygusal olarak ıtalyan tarafındayım. Futbolda duygusallık olur mu? Olmaz. Ama bu konuda duygularımı tutamam.
? Uluslararası seviyede başarı gösteren antrenörler denince sizden, Lippi’den, Capello’dan ve Mourinho’dan bahsediliyor. Profesyonel açıdan en çok saygı duyduğunuz kim?
-Sahanın içinde antrenörler mücadele içinde. Ama saha dışında arkadaşız. Hatta  sahada birbirimize diklensek bile, maç bittikce dostluğumuz devam eder. Mesela Capello’yu Antalya’ya antrenörler seminerine davet etmiştik. Onu bir balıkçıya kaçırdım orada. ıki sene önce de Lippi’yi çağırmıştım, o da gelmişti. Bu arkadaşlıklar spora da yansıyor. En çok beğendiğime gelince... Capello ıngiliz milli takımının hocası, çok önemli bir antrenör. Ama yine de ben şunu beğeniyorum demek bir başkasına haksızlık olur.

Haberin Devamı

BERLUSCONI ŞAMPANYAYI HAZIRLAMIŞ, BEKLİYOR

? Yabancı futbolcular arasında, takımınızda en çok kimi isterdiniz?
-Ben Kaka’cıyım. Son altı yıldır bu soruya hep Kaka cevabını veriyorum. ılk önce Kaka. Kaka’nın belli bir tecrübesi var, ötekiler daha genç. Prima Kaka!
?  Lider vasıflarınızdan dolayı taraftarlar sizi İtalya’da  “ımparator” olarak hatırlıyor. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilere yapmış olduğunuz katkılardan dolayı ıtalya Cumhurbaşkanı sizi ıtalyan Dayanışması Yüksek Nişanı’na layık gördü. ıtalya ve ıtalyanlar ile ilgili anılarınız nelerdir?
-Çok çok iyi anılarla döndüm. En basiti, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy turizmciler adına bana ödül vermişti.diye. Yüzde 27 artmış ıtalyan turistler! Unutmadığım bir şey daha var. Fiorentina-Milan maçından sonra. O zamanlar Fiorentina ile çalışıyordum. Özel uçakla gidip geliyordum. Motosikletli polisler kalabalığı açıyor, bu arada da yüzlerce motosiklet, kızlı erkekli ikişer üçer binmişler, hepsinin elinde de Türk bayrağı var. Beni havaalanına öyle götürdüler. Unutulur mu bu kolay kolay? Fiorentina’yı finale getirip bıraktım. Son final maçında kazandılar. Arkada 50 metre bayrak vardı ‘Kupa senin Terim’ diye. Ben ıstanbul’da evden seyrediyordum. Ben zaten ıtalya’da bir ıtalyan gibi yaşadım. En basiti kızlarım Merve ve Buse’ye motosiklet aldım.
? ıtalya’da en çok neyi özlüyorsunuz?
-Yemekleri... Ailece haftada bir ıtalyan yiyoruz. şarap tabii bir de. Berlusconi’nin dostluğu da çok önemliydi. Aşağı yukarı her maçtan sonra arardı. Kazan, kaybet. ınter-Milan maçından sonra bizim statta, duvarı eğik küçük bir oda vardı. Maç bitti. Dediler ki, Başbakan sizi çağırıyor. Baktım, şampanyayı hazırlamış. Ufak bir odaydı, o mütevazılığına bayılıyorum.
? Unutamadığınız maç?
-20 sene oynadım, 20 sene antrenörlük yaptım ama bu hâlâ zor bir soru. ıtalya’da birinci maçım çok heyecan vermişti bana. Deplasmanda Parma. 2-2. ıki üç bin de Florentina taraftarı gelmişti...
? Futbol dışında hangi mesleği yapmayı isterdiniz?
-Pilot olurdum.
? Tekrar yurtdışında görev yapmak ister miydiniz?
-Her an dönebilirim İtalya’ya... ıtalya ikinci vatanım. Orada söylemiştim, buradayken de söylüyorum ki, samimiyetim anlaşılsın: Avrupa şampiyonası bittikten sonra geldi teklif. Kendi milli takımımıza söz vermiştik, o an için düşünmedik. Tekrar dönebilirim. Olabilir yani. ıki taraf birbirini seviyorsa, bir tarihte birleşecekler demektir.

Haberin Devamı

FATİH TERİM Gnocchi ve tiramisu
CARLO MARSILI Meze ve yoğurt

? En çok sevdiğiniz ıtalyan kenti hangisidir? Tercih ettiğiniz ıtalyan yemeği nedir?
-Tabii Floransa bu kentlerden biridir. Yemek olarak tercihim gnocchi (ıtalyan mantısı). Parmesanlı... Parmesan peyniri ve zeytinyağı. Önemli olan her şeyde zeytinyağı. Milan’ın aşçısını çok yerde bulamazsınız. Müthiştir! Restoran olarak da Floransa’da Garga. Yine Floransa’da Pit Stop; orada Silvano diye bir arkadaşımız vardı. Milano’daysa La Risacca 2 ve Il’Secondo. Peki Sayın Marsili, biz anlattık da, sizin Türkiye’de en sevdiğiniz yemek ne?
? Beğendiğim çok yemek var ama özellikle mezeler. Tabii kötü bir tarafı da var, onlarla başladığınızda yemeğe yer kalmıyor. Ankara’da balığı çok beğeniyorum. Türk yoğurdunu da çok beğeniyorum. Türk yoğurdu daha iyi ama ıtalya’da Yunan yoğurtları var...
-Ben de ıtalya’da tiramisuya  bayılırım. Her yerde de yiyemiyor insan...

Haberin Devamı

KİMDİR BU ŞÖHRETLİ LUNEDI?

NASIL TANIŞTILAR
Fatih Terim, İtalya’da teknik direktör olarak çalışırken, Carlo Marsili İtalya’daydı.  Ama tabii, eşi Sevda, Türkiye-İtalya ilişkilerini ilgilendiren her olayı, Carlo Marsili’ye anlatıyordu.  Ancak birkaç yıl sonra, İtalya Büyükelçisi olarak, Fatih Terim’e İtalyan liyakat nişanı takılacağı sırada el sıkıştılar. İlk tanışmaları da telefonla oldu. Ama o günden sonra sıkı bir dostluk kurdular. Bir ay önce Fatih Terim MS hastası olan bir futbolcuya yardım maçı için Floransa’ya gitti. O maçı 30 bin kişi seyretti. Terim “Söz aldık bir yardım maçı da Türkiye’de  oynayacağız” diyor.

? Biz ıtalyanlarla siz Türklerin benzerlikleri nedir?
-Hâlâ benim doğum günümü, yılbaşımı, bayramımı unutmayan ıtalyan arkadaşlarım var. Hatta şoförümüz bile unutmaz. O dostlukları bize benzetiyorum. Milli Takım kampına girdiğimizde otelde 3-4 gün boyunca en az 100-150 ıtalyan’la fotoğraf çektiriyoruz. Ben de ıtalyanları gördüğüm zaman gurbette bir arkadaşımı görmüş gibi oluyorum.
? Peki ya benzeşmediğimiz yönler?
-Benzemediğimiz mi? Ağustos ayı mesela, bize hiç benzemez. ıtalya’da ağustosta kimseyi bulamazsınız, her taraf kapalıdır. Bir de pazartesi günleri... Floransa’da yeni eve geçiyorduk, televizyoncu lazım oldu. Pazartesi telefon açıyorsun, diyor ki “lunedi.” Kapalıyız. Hastasın, doktora gideceksin, “lunedi.” Dedim ki, ya yeter artık, kimdir bu şöhretli lunedi?!

FLORANSALILAR HÂLÂ KIZARLAR

Röportaj sırasında, çevirmenimiz fırsatı kaçırmayıp araya giriyor: “Floransa’daki taraftarlar, Fiorentina’nın en güzel futbolunu Sayın Terim zamanında oynadığını söylerler, ama çoğu Terim’in Milan’a geçişini affetmedi...” Fatih Terim başını sallayıp onaylıyor: “Kızarlar...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!