İstihbarat hangi üçüncü ülkeden?

IRAK savaşının gerekçeleri pul pul kabarıyor. Altından çıkacak gerçeğin yüzünü tahmin etmek zor değil. Ayrıntılara biraz yakından bakmak bile, bu sürecin bir değil birçok skandal niteliğinde olayla örüldüğünü gösteriyor.

İngiltere hükümetinin eylül ayında açıkladığı raporda, Saddam Hüseyin'in Nijer'den kitle imha silahı üretmek amacıyla uranyum almak için görüşmeler yaptığı ileri sürülmüş, Başkan Bush da, ocak ayındaki ulusa sesleniş konuşmasında bu bilgiye atıfta bulunmuştu.

Şimdi bu iddianın yalan olduğu ortaya çıktı. Daha doğrusu, BBC yalan haberini verdi, CIA Başkanı ‘‘evet güvenilmez bir istihbarat idi’’ dedi. Bush, bu hatadan dolayı CIA'yı suçladı ama Blair'in ofisi iddiada ısrarlı.

Başkan Bush'un ‘‘Yanlıştı’’ dediği istihbarata aynı saatlerde açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Straw ‘‘Hayır doğruydu’’ diyor. İstihbaratı veren bir üçüncü ülkeden söz ediliyor ilk kez. Ama adı açıklanamıyor.

Bu üçüncü ülke hangisi acaba?

Nijer'de iki uranyum madeni bulunuyor. Bu madenlerde Fransa'ya ait bir devlet şirketi hisselerin yüzde 80'inden fazlasına sahip.

BBC'nin iddiasına göre bu istihbarat gelse gelse Fransa'dan gelmiş olabilir.

Demek ki savaşın gerekçesi savaşa en çok karşı çıkan bir ülke tarafından sağlanmış.

Yakında Fransa'yı sarsacak bir iddia bu.

* * *

AYRINTILAR
arasından bir tanesini daha seçelim. CIA Başkanı Tenet, Başkan'ın konuşmasında yanlış istihbaratın yer almasının sorumlusu olduğunu kabul ediyor ama ‘‘Bize bu bilgi geldiği zaman şüphelerimizi Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerine bildirmiştik’’ diyor.

Bununla da kalmıyor, eylülden itibaren bilginin doğru olmadığı konusunda CIA yetkililerinin İngiliz meslektaşlarını ikna etmeye çalıştıklarını söylüyor.

İşte CIA Başkanı'nın açıklamaları bu noktada ABD Başkanı Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice'ın daha önce yaptığı açıklamayla çelişiyor. Rice ‘‘CIA bize bu şüpheden hiçbir zaman söz etmedi’’ demiş, Amerikan halkını aldatmaya kalkışmadıklarını söylemişti.

Ama birileri birilerini aldatmış, şimdi ortaya çıkıyor.

* * *

SON
açıklamalar Irak savaşının ittifak cephesindeki çatlakları da ortaya çıkartıyor. Blair ve yakın çevresinden yapılan açıklamalarda Nijer konusunda ellerinde daha sağlam bilgilerin olduğu ancak bunun CIA ile paylaşılmadığı itiraf ediliyor. Üstelik dikkatinizi çekerim, bu itiraf Washington karıştıktan sonra yapılıyor.

Ama karşı taraf da aşağı kalmamış.

CIA, geçen yıl bir büyükelçiyi Nijer'e göndermiş Irak'ın uranyum alıp almadığı iddialarını araştırmış. İddiaların gerçek olmadığını rapor eden Büyükelçi'nin ziyaretinden İngiltere'nin hiçbir zaman haberi olmamış.

‘‘Bize bilgi vermediler’’ diyor İngiltere Dışişleri Bakanı.

Bir de bunlara, Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Hans Blix'in dünkü açıklamalarını ekleyelim. ‘‘İngiliz Hükümeti, Saddam'ın 45 dakika içinde kitle imha silahlarını harekete geçireceği iddiası abartılı bir değerlendirmeydi.’’

Her biri, ortalığı sarsması gereken bu rezaletler bir bir ortaya dökülüyor, ama işin ilginci hiçbir şey sarsılmıyor.
Yazarın Tüm Yazıları