İşte geleceğin uçağı

555 kişilik kapasitesi ile dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380, Chirac, Blair, Schröder gibi liderlerin katıldığı törenle dün tanıtıldı.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, Avrupa liderlerinin katıldığı törenle tanıtıldı. Airbus’ın merkezi Fransa’nın Toulouse Kenti’nde düzenlenen ilk uçağın tanıtım töreninde 4 bin 500 kişi bulundu.

İlk uçuşu önümüzdeki mart ayına planlanan iki katlı, 555 yolcu kapasiteli dev yolcu uçağı, havayolu seyahatlerine yeni bir boyut getirecek. İçinde gece kulübü, bar, spor salonu ve mağaza bulunan A380, 2006’da hizmete girecek.

AIRBUS’ın 18 milyar dolar harcayarak gerçekleştirdiği A380 projesi, ABD havacılık endüstrisine Avrupa’dan bir cevap özelliği taşıyor. 35 yıldır ‘en büyük yolcu uçağı’ unvanını 747 jumbo jet ile elinde tutan Boeing, tahtını Avrupalı imalatçı Airbus’a devrediyor. Her iki uçak imalatçısı arasında son yıllarda inanılmaz bir rekabet yaşanıyor. Rakibini uçak satışında, hem de imal edilen uçak sayısında son iki yıldır geride bırakan Airbus, A380 ile liderliğini ilan etmek istiyor.

ABD’nin yıllardır bir numaralı ihracat ürünü uçaklar konusundaki liderliğini almak isteyen Avrupa, pazarı Airbus’ın da parçası olduğu EADS adını verdiği şirketle zorluyor. Törene katılanlar arasında Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve İspanya Başbakanı Jose Luiz Rodriguez gibi isimlerin bulunması, rekabetin politik ağırlığını da gözler önüne seriyor.

İKİ KATLI UÇAK

Airbus A380’de yüksek koltuk kapasitesinin yanı sıra yolculara mükemmel bir konfor sunulması da öngörülüyor. İki katlı uçak üç farklı sınıfta 555 yolcu taşıyabiliyor. Yaklaşık 15 bin kilometre menzili ile kıtalararası çok uzun mesafelerde uçabilen A380’in kabininde özel bar, spor salonu, gümrüksüz satış mağazası gibi bölümlerin yer alması planlanıyor. A380’in tek, yani turist sınıfında yolcu kapasitesi 853’e kadar çıkabiliyor. Avrupalı imalatçı Airbus, gelecek yıllarda imal edeceği yeni A380 modelleriyle yolcu kapasitesini 1000’in üzerine yükseltmeyi hedefliyor.

Yolcu modelinin yanı sıra Airbus, uçağın 150 ton taşıyabilen özel bir kargo modelini de geliştiriyor. Paket kargo taşıyıcıları FedEx ve UPS şirketlerinden sipariş edilen A380’in kargo modeli, daha şimdiden 20’ye yakın sipariş aldı. Airbus, uçağın hizmete girmesinden sonra düşük uçuş maliyetleriyle siparişlerini artıracağına inanıyor.

286 MİLYON DOLAR

A380’in liste satış fiyatı, özelliklerine göre değişmekle birlikte, 263 ile 286 milyon dolar arasında oynuyor. İlk müşterilerine ortalama yüzde 30 indirim yapan Airbus, şu ana kadar 14 havayolu ile 39 milyar dolarlık 149 uçaklık satış anlaşması imzaladı. Uzmanlar, projenin kár edebilmesi için Airbus’ın en az 250 uçak satması gerektiğine dikkat çekiyor. Airbus’ın 2023 yılına kadar öngördüğü dünya havayolu büyüme planına göre, 500 koltuktan büyük uçak pazarı 1250 rakamıyla sınırlı.

İlk uçuşunu mart ayında gerçekleştirecek olan A380, hem Airbus hem de ABD ve Avrupa havacılık otoriteleri tarafından özel testlere tabi tutulacak. Onay almasından sonra A380 ilk olarak 2006 yılının ilkbahar aylarında Singapur Havayolları’nda hizmete girecek.

Uçak, halka, 13-19 Haziran’da Paris’te yapılacak dünyanın en büyük havacılık fuarı Le Bourge’da tanıtılacak.

Sorularla A380

ÖNCE HANGİ HATLAR

Uçak dünyanın en yoğun hatları olan ağırlıklı Kuzey Amerika-Avrupa, Asya-Kuzey Amerika ve Japonya hattında uçacak. Airbus’ın yaptığı araştırmaya göre 2016 yılına gelindiğinde her sekiz havayolu yolcusundan biri A380’de uçacak.

KİMLER ALIYOR

Airbus, 14 havayolu şirketinden 149 kesin uçak siparişi aldı. En büyük müşteri 45 uçakla Dubai merkezli Emirates Havayolları. Emirates’i Lufthansa (15), Qantas (12), Singapur (10), Air France (10), Virgin Atlantic (6), Malezya (6), Thai (6), Kore (5), Etihad (4) ve Katar (2) Havayolları izliyor. Ayrıca Fed Ex ve UPS hava kargo şirketlerinin 10’ar, finansal kiralama hizmeti veren IFLC’nin de 10 uçak siparişi var.

Boeing’in Airbus’a cevabı

ABD’li imalatçı Boeing’in Airbus’a cevabı ise yolcu kapasitesi 250 olan yeni nesil uçağı 7E7 oldu. İlk uçuşu 2006’da yapacak olan 7E7, havayollarına uzun menzilli seferlerde ekonomik kullanım sunmayı hedefliyor. Boeing’in yaptığı araştırmaya göre, yolcular, ana merkezlerde toplanıp uzak mesafelere A380 gibi büyük uçaklarla uçmak yerine aktarma yapmadan doğrudan seferleri tercih ediyor. Bu yaklaşım doğrultusunda Boeing, Airbus’ın yaptığı 500 koltuktan daha büyük 1250 uçaklık pazarı gerçekçi bulmuyor. Boeing, 7E7 gibi orta kapasiteli uçakların uzun menzilde havayollarının tercihi olacağına inanıyor. Hükümetlerin de karıştığı bu uçak kavgasının nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları