İsrailli bakandan önemli açıklamalar

Irak doğumlu İsrailli Altyapı Bakanı Benyamin Fuad Ben Eliezer, İsrail uçakları Lübnan’ı bombalarken İstanbul’daydı.

İşçi Partisi’nin şahinlerinden, Lübnan işgalinin mimarlarından olan Eliezer’i, Şaron hükümetinin savunma bakanı olarak da tanıyoruz.

Eliezer’in geliş nedeni Bakü-Tiflis-Ceyhan hattının açılışına katılmaktı ama İstanbul’daki görüşmemizde sohbetimizin odak noktası Ortadoğu’daki son gelişmelerdi. /images/100/0x0/55ea4264f018fbb8f8747b0f

MEŞAL İLE GÖRÜŞMEYİ KİM İSTEDİ?

Başbakan Başdanışmanı Prof. Ahmet Davutoğlu’nun Meşal ile görüşmesini İsrail’in istediği söyleniyor doğru mu?

BEN ELİEZER:
Hayır biz istemedik. Ama Başbakan Erdoğan tarafından yapılan tüm girişimlere son derece saygı duyuyoruz. Şunu bilmenizi istiyorum ki onun İsrail’de çok sıcak bir yeri vardır. İsrail halkı ona çok büyük saygı duymaktadır. Bizim bu başbakan ile çok özel bir ilişkimiz var. Onu çok saydığımızı da söylemek istiyorum. Kesinlikle söyleyebilirim ki onun bu son girişimine de çok saygı duyduk ve bir sonuç çıkmasını bekledik. O, imkansızı yapmaya çalıştı.

Meşal ile görüşmeye ABD ve İsrail’in yeşil ışık yaktı söyleniyor. Doğru değil mi?

BEN ELİEZER: Herkes istediğini yapar. Kimseyi durduramayız. Ama önemli olan nasıl bir sonuç alındığıdır.

BİR PARÇA TOPRAĞIMIZ VAR ONU SAVUNACAĞIZ

Lübnan sınırındaki tırmanma olmasaydı, son günlerde Filistin hükümeti ile İsrail arasında yumuşama beklendiği haberleri gelmeye başlamıştı. Doğru mu?

BEN ElİEZER:
Gerçek bir yumuşamadan söz etmek doğru olmaz. Biz Hamas tarafından kaçırılan askerimizin iadesini istiyoruz. Başka da bir şey söyleyemem. Ben Hamas’a bir şans verilmesini savunan kişiydim kabinede. Ama artık böyle düşünmüyorum.

İsrail’in saldırganlığı tırmandırması sorunu içinden çıkılmaz hale getirmiyor mu? Şiddetin çözüm olmadığı görülmedi mi?

BEN ELİEZER:
Bugün Hizbullah hükümette. Hizbullah ile Hamas, Suriye, İran ve El Kaide arasında ilişki var. Dünya bizi eleştirmeden önce bu ilişkinin farkına varmalı. Bu gidişatın, hem bölgesel hem de küresel sorunlara yol açabileceğini görmeli herkes. Bizim bir parça toprağımız var onu savunmak için ne gerekirse yapacağız.

Lübnan’ı işgal etmenin İsrail’i savunmaya yetmediğini, geçmiş deneyimler ortaya koymadı mı?

BEN ELİEZER:
Biz Lübnan’ı geri dönmek için terk etmedik. Ama bu son olaydan sorumlu olan Lübnan hükümetidir. Hizbullah Lübnan hükümetinin üyesi. Bize saldırıldı, askerlerimiz öldürüldü, iki askerimiz kaçırıldı. Bunun anlamı şudur: Lübnan bize savaş açtı. Ne yapmamız gerekir? Bir kenarda oturup bekleyebilir miyiz? kendimizi savunmak meşru hakkımız. Savunmak için ne gerekirse yapacağız. Lübnan 30 yıl önceye gitmek istiyorsa gideceğiz. Biz bu işlerde deneyimliyiz.

Bu kan gölünü kurutacak formülünüz var mı?

BEN ELİEZER:
Nasıl sona erdireceğimizi bilmiyoruz. Hiçbir zaman kan dökmenin bir seçenek olduğuna inanmadık. Ama askerlerimizi eve getirmeye kararlıyız.
Yazarın Tüm Yazıları