Irak’a güvenlik işbirliği önerdik

CUMARTESİ günü öğleden sonra Bağdat’ta Rus Büyükelçiliği’ndeki görevlileri taşıyan bir araç durduruldu. Bir Büyükelçilik görevlisi öldürüldü, dördü kaçırıldı.

Aynı saatlerde Basra’da kalabalık bir Pazar yerine dalan bir bombalı bir otomobil havaya uçtu. 28 kişi öldü, 62 kişi yaralandı.

Irak’ta Cumartesi günü 42 kişinin çeşitli saldırılarda öldürüldüğü açıklandı.

Polis daha önce öldürüldükleri anlaşılan 12 ceset buldu.

Bağdat’ta kutular içinde kesilmiş 7 insan başı bulundu. Bazı haberlere göre kesik başların sayısı 8.

Dün, Pazar günü, telekomünikasyon işçilerini taşıyan bir minibüs Sadr kentine giderken silahlı saldırıya uğradı. Dört kişi öldü.

Dün, Diyala’da bir otobüsü durduran silahlı kişiler 21 kişiyi öldürdü. 12’si sınava gitmekte olan lise öğrencileriydi.

Irak’ta son iki gün içinde yaşananlardan sadece ilk bakışta alt alta sıraladığım birkaç olay.

İnsan hayatı, sayılarla ifade edilmeye başlandığında yüzler silikleşiyor, ölüm ve şiddet sıradanlaşıyor.

Okuyup geçebiliyor, duyup unutabiliyoruz gözlerimizin önünde cereyan eden ve bizi de, hiç fark etmeden içine çekmekte olan bu felaketi.

Irak’ın yaşadığı bu karmaşa ve yokoluş ortamının sorumluluğu sadece kurulmaya çalışılan ve bir türlü kurulamayan yeni hükümete bırakılabilir mi?

Uluslararası toplum bu konuda ne yapacak? Doğrusu ben kesin bir yanıt bulamıyorum bu soruma.

* * *

TÜRKİYE
’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Irak’a yaptığı ziyaretten yeni geri döndü.

Irak’a gitmek ve gelmek de öyle kolay değil. Özel Temsilci bile olsanız. Büyükelçi Çelikkol, "Türk silahlı kuvvetlerinin sağladığı güvenlik ve askeri bir helikopterle Bağdat’a gittiğini" anlattı.

Bu kentin, hatta Kuzey hariç tüm Irak’ın tek güvenli bölgesi Yeşil Hat’ta Büyükelçi Çelikkol, Talabani hariç Irak hükümetinin yetkilileri ve Amerikalı Büyükelçi Halilzad ile de görüşmüş.

Talabani ile neden görüşmediği sorusuna Büyükelçi, "Talabani’nin bu görüşmeyi reddettiği iddiası doğru değil, Süleymaniye’de olacağını daha önceden biliyorduk. Randevumuz yoktu" yanıtını verdi.

Büyükelçi Çelikkol, aralarında bulunduğum bir grup gazeteciye yaptığı açıklamalarında, Türkiye’nin Irak’ın güvenlik sorununa katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

Zaten daha önce de bu yönde yapılmış anlaşmalar var. Yeni önerinin ayrıntıları ve derinliği henüz belli değil, savunma, içişleri ve ulusal güvenlik bakanlıklarına gelecek isimlerin kesinleşmesine ertelenmiş bu konunun ayrıntıları.

* * *

IRAK
’ın güvenliği sadece teknik bir sorun mu? Buradaki kaosun tek nedeni, güvenlik güçlerinin deneyimsizliği olabilir mi?

Irak’ın güvenliği, İran, Suriye, Lübnan, Filistin ve İsrail başta olmak üzere Ortadoğu’daki çıkar çatışmalarından bağımsız olarak ele alınamaz.

Ortadoğu barışı için çaba sarf etmeden, Irak’ta düzen hayal etmek mümkün değil artık.

Bu düzen nasıl kurulacak? Türkiye’nin böyle bir role soyunmasını kimse beklemiyor ama,

Güvenlik konusunda her türlü yardımın yapılması bir yana, bu konunun sürekli uluslararası gündemde tutulması önemli.

Şiddet sıradanlaştıkça ölülerin isimlerinin yerini sayılar almaya başlıyor. Alışıyoruz, okuyup geçiyor, duyup unutuyoruz. Irak’ta yaşananları yakından izlemek, ölülerin isimlerini, yaşamlarını ve hikayelerini öğrenmek istemek zorundayız.

Irak’ta şiddete alışırsak, kapımızı çaldığında çok geç olacak.
Yazarın Tüm Yazıları