İlerleme (sonsuza doğru) raporları

ADI bile artık tuhaf kaçmaya başladı. İlerleme raporu.

Ama yine de ilgimizi çekiyor. Biz aksi yönde bir karar alıp açıklamadıkça doğru olanı da bu zaten. Dikkatle incelenmesinde yarar var.
Çünkü Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri, Türkiye hakkında uluslar arası değerlendirmelere temel teşkil eden önemli referanslardan biri.
Rapor Salı günü açıklanıyor. Ama taslağı dışarı sızdı.
Rapor çok parlak değil.
Kıbrıs konusu süreci tıkayan en önemli neden. Rapor, üyelik sürecinin önünün açılması için  Türkiye’yi “acil” olarak harekete geçmeye çağırıyor. Ankara protokolünün hayata geçirilmesi gerektiği hatırlatılıyor
Bu artık her ilerleme raporunun klasikleşmiş paragrafı durumunda.
BRÜKSEL YİNE UYGULAMAYA BAKIYOR
İLERLEME raporu, Brüksel’den bakıldığında Türkiye’nin insan hakları karnesinin sorunlu olduğunu ortaya koyuyor.
AB ile uyum sorunu da bu noktada düğümleniyor zaten.
Örneğin yolsuzluğa karşı mücadelede Türkiye, bir iki rapor öncesine göre ilerleme kaydetmiş görünürken, kadın erkek eşitliği, kadın hakları ve sendikal haklar, din özgürlüğü alanlarında “bir dizi eksiklik” bulunduğu vurgulanıyor.
Kürt sorununu çözümünde hükümetin gayretlerinin fazla sonuç vermediğini de söylüyor Brüksel.
Türk basınında yer alan bazı haberlerde Brüksel’in anayasa değişikliğinden memnuniyet duyduğu izlenimi öne çıkıyor. Evet raporda böyle bir ifade var ama cümlenin devamı da var.
Bu konuda, esas kararın ancak “uygulamaya bakılarak verileceği” söyleniyor.
Ve ardından yeni bir anayasa çağrısı
yapıyor.
“Yeni bir Anayasa, Türkiye’de demokrasinin güçlenmesi için sağlam bir temel oluşturacaktır” diyor.
Bir ayrıntı. Yeni Anayasa’nın daha geniş biçimde tartışılması gerektiği hatırlatması da yapılıyor.
İFADE VE MEDYADA ÖZGÜRLÜK PROBLEMLİ
Brüksel, önceki raporlarda da yer alan bir başka önemli konuya da değiniyor.
İfade ve basın özgürlüğü sorunlu.
Hapisteki gazeteciler, Youtube ve internet yasakları, medya gruplarına yönelik ağır para cezaları sıralanıyor ve “İfade ve basın özürlüğü hem pratikte hem de yasal olarak güçlendirilmelidir” deniyor.
HSYK değişikliği olumlu .bulunurken,
Ergenekon davasında tutukluluk sürelerinin uzaması eleştiriliyor.
DIŞ POLİTİKADA UYUM ARANIYOR
Yüz sayfaya yakın olan raporda benim dikkatimi çeken bir konu da dış politika. Türkiye’nin dış politikada attığı enerjik adımlar, komşularla sıfır sorun yaklaşımını destekleyen Brüksel, satır arasında kalmış gibi görünse de önemli bir noktaya dikkat çekiyor.
Dış politikanın seyrinin Avrupa açısından da olumlu olduğu belirtiliyor ama  dış politikada Türkiye’den,  “tam üyelik sürecine uyumlu  ve Avrupa Birliği ile koordinasyon içinde” olması bekleniyor.
Rapor, 27 üye ülkenin onayını aldıktan sonra son halini alacak. O zaman daha ayrıntılı tartışabileceğiz. Buna dayanarak şimdi dönem başkanı sıfatıyla Belçika bir fasıl daha açmaya çalışıyor. Açılabilir son üç fasıl arasından.
Yazarın Tüm Yazıları