İkinci şer ekseni

KIBRIS ve Irak konusuna yoğunlaştığımız bu günlerde, Kuzey Kore'nin nükleer silah programını yeniden canlandırma kararı, ya da Afganistan sınırında Pakistan askerleri ile çatışan Amerikan güçlerinin karşılaştığı yeni sorunların dışında dikkat çekici başka bir gelişmeyi de gözden kaçırmamak gerekiyor.

Yeni ‘‘eksen’’ işaretleri geliyor, hem de ABD'nin arka bahçesinden.

* * *

PETROL
üreten ülkeler listesinin beşinci sırasında yer alan Venezüella'nın Devlet Başkanı Chavez, geçen hafta Brezilya'nın yeni devlet başkanının iktidara gelişi nedeniyle düzenlenen görkemli törende, Fidel Castro'nun da orada bulunmasının rüzgárıyla kadehini kaldırırken dünyaya ‘‘İyilik ekseni’’nin kurulduğunu müjdeledi.

‘‘Şer ekseni’’ne karşı ‘‘Hayır ekseni’’.

Dış politikasında ‘‘eksen’’ alerjisinin ne kadar belirleyici bir yere sahip olduğunu çok iyi bildiğimiz Washington için, Latin Amerika'nın en sıkışık durumda olan liderinin yaptığı bu açıklama tehlikeli çağrışımları birlikte getiriyor.

* * *

VENEZÜELLA,
ABD'nin petrol ihtiyacının yüzde 15'ini karşılıyor, ama son zamanlarda tam bir kaos ülkesi durumunda. Petrol tesisleri, bir buçuk aydan beri grevler nedeniyle doğru düzgün çalışmıyor. Başına buyruk Chavez'in çekilmesini isteyen muhalefet arasında, devlet petrol şirketinin gücünü elinde tutan çevreler kadar ordu da var.

Günlerden beri başkent sokakları, geçen baharda yapılan başarısız darbe girişiminin başındaki General Carlos Alfonso Martinez'in cezaevinden çıkartılmasını isteyen göstericilerle altüst oldu. Ülke ikiye bölündü bir gün Chavez karşıtları sokaklara dökülüyor, ertesi gün yandaşları. Başkanın olağanüstü durum ilan edebileceği söyleniyor.

Petrol zenginliğine karşın, üç kişiden birinin açlık sınırında yaşadığı Venezüella'nın devlet başkanının ‘‘Hayır ekseni kuruldu’’ açıklamasıyla Washington'a karşı meydan okuyan tavrı, uzmanlarca ‘‘çok tehlikeli’’ bulunuyor.

Geçen yılki darbe girişimi sırasında, Washington'dan darbecileri destekleyen açıklamalar geldiği anımsatılıyor.

Önceki gün Miami'de ortaya çıkan Venezüella göçmeni bir pilotun ilginç açıklamaları da cabası.

El Kaide ile bağlantısı olan bir gruba verilmek üzere bir milyon doları Afganistan'a götürme talimatı aldığını ileri süren pilota göre, Chavez'in El Kaide ile ilişkisi var.

Castro ile kol kola Eksen'li açıklamalar, görüldüğü gibi karşılıksız kalmıyor.

* * *

BREZİLYA
'nın solcu yeni Devlet Başkanı Lula'nın da göreve gelir gelmez, 760 milyon dolarlık savaş uçağı ihalesini iptal etmesi, ‘‘Bu parayı halkın ihtiyaçları için harcayacağını’’ söylemesi, sadece dev Amerikan şirketlerinin keyfini kaçırmakla kalmadı, Lula'nın selefinden aldığı sıkı para politikaları çizisinden sapma işaretleri verdi.

Biz yakınımızdaki eksenlere kilitlenmiş, geleceği anlamaya çalışırken yeni bir ‘‘eksen’’ çıkıyor. Hem de arka bahçede. Washington'un onlara karşı izleyeceği tavır, on yıldır inşası süren yeni dünya üzeni hakkında ipuçları ile dolu. İzlemeye devam.
Yazarın Tüm Yazıları