İki bakanın teftişi

Carme Chacon’un asker teftişi ve Margaret Thatcher’ın tank üstündeki teftişi. İki kadın savunma bakanının 25 yıl arayla çekilen fotoğrafları. Biri "Demir Lady" olarak tarihe çoktan geçiyor. Öteki, o basamakları henüz tırmanıyor. Benzer bir vaat sunarak. Bize de bu tabloya kıskançlıkla bakmak düşüyor.

İki kadın üç noktada buluşuyor: Siyasette, feminizmde ve aynı kitabı okumuş olmakta. Gerisi, büyük ayrılıklarla dolu. Avrupa şimdi bu iki kadını karşılaştırıyor.

Kısaca La Chaky, Carme Chacon. İspanya’nın yeni savunma bakanı. İspanyol kabinesinde dokuz kadından biri, yedi aylık hamile. Bir gazeteciyle evli.

Margaret Thatcher on bir yıl süreyle, 1979-1990 arasında İngiltere Başbakanı. Thatcher Başbakan olduğunda, Carme henüz yedi yaşında. Thatcher 1925, Carme 1971 doğumlu.

Carme Chacon’un savunma bakanı olmasıyla birlikte, İspanya Başbakanı Zapatero büyük bir siyasal dönüşüme imza atıyor. Chacon Katalan, yani farklı bir etnik kimlikten geliyor. Dedesi İspanya İç Savaşı sırasında General Franco’ya karşı savaşmış bir Cumhuriyetçi.

La Chaky sosyalist. Feminist. Tam bir savaş karşıtı. Savunma bakanlığına atanması bu karşıtlığı nedeniyle büyük tartışma yaratıyor. Hele de, hamile haliyle askerleri teftiş etmesi, ardından Afganistan’daki İspanyol askerlerini ziyareti, İspanya’da sağcı basının sabrını taşırıyor. "Onun bakan olması, İspanyol ordusunun temsil ettiği her şeye aykırı" yazılarını ilk günlerde her sağcı gazetede okumak mümkün.

TANK ÜZERİNDEKİ THATCHER

Teftiş ve ziyaret, resmi bir görevi yerine getirmenin çok ötesinde. Chacon kadınlığın zaferini vurguluyor. Hamileliğin tadını çıkartıyor. Bebek beklemenin bakan olmakla karşılaştırılmaz sevinci. Teftiş ve ziyarette attığı her adım, kadın olmanın gururunu yansıtıyor. Eleştirilere karşı, onun için o kadar pervasız.

"Erkek Egemen Kültürün Keşfi." Chacon ile Thatcher’i buluşturan kitap. O kitap ikisi arasındaki 46 yıllık yaş farkını ortadan kaldırıyor. Erkek egemen bir toplumda, kadınların siyasetteki rehberliğini ikisi de o kitaba borçlu.

Thatcher dünyada globalizm kavramı henüz yokken, serbest pazarı daha çok genişletme, daha çok özelleştirme, daha çok girişimcilik felsefesiyle dünya ekonomisine yön veren bir feminist. Adıyla anılan, "Thatcherizm" okulunu kuracak kadar.

Chacon’la kesişen askeri bir teftişi var: 1982’de İngiltere-Arjantin Falkland Adası nedeniyle savaşıyor. Savaştan kısa süre sonra askeri teftiş.

Thatcher uzaya fırlatan Challenger tipi bir tank üzerinde, tıpkı uzayda yol alır gibi, geniş daireler çizerek, savaşan İngiliz askerlerini teftiş ediyor. Tankın üzerinde duruşu, gözlükleri ve tavırları tam bir tankçı komutanı gibi. Chacon’un hamile duruşundaki teftişiyle uzak-yakın ilişkisi yok.

CESUR BİR ATAMA

1982’den günümüze değişen feminist anlayışın farkı olarak. Feminist siyasetin değişen simgesi olarak.

Yine de, iki kadını karşılaştıran yorumlar eksik değil. Chacon’un asker teftişi, Thatcher’ın tank üstündeki teftişini çağrıştırıyor. İki fotoğraf şimdi her yerde.

Biri "Demir Lady" olarak tarihe çoktan geçiyor.

Öteki, o basamakları henüz tırmanıyor. Benzer bir vaat sunarak.

Olayın bizi ilgilendiren bölümü feminizmin ve askeri teftişin çok ötesinde. Cesur bir siyasal atama ülkeyi değiştiriyor. Hamile bir kadının savunma bakanlığına atanmasına dönük eleştiriler hızla irtifa kaybediyor, yerini "biz farklı bir şey yaptık" gururuna bırakıyor.

Bize o gurur ve atamaya kıskançlıkla bakmak düşüyor.
Yazarın Tüm Yazıları