Deniz TÜRSEN - dtursen@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2016 10:50
Mevsimin yaza dönmesi akıllara öncelikle tatili getiriyor. Ancak, bu günler aynı zamanda gençler için iş dünyasıyla tanışıp deneyim kazanabilecekleri, kendi yeteneklerini keşfedebilecekleri ve harçlıklarını çıkartabilecekleri fırsat dönemleri. Gençler, yaz aylarında turizm sektöründe ya da eğlence sektöründe iş bulabiliyor.
Gençlerin yaz aylarında kendilerine iş bulabilecekleri alanların başında festivaller ve bu tip organizasyonlar geliyor. Organizasyon firması AdStation’ın Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Palazoğlu, ligi 1. olarak bitiren futbol takımının stadındaki şampiyonluk kutlamasından, bir markette düzenlenen tadım aktivitesine kadar pek çok etkinlik yaptıklarını söylüyor. Tabii, bu organizasyonlarda öğrenciler kendilerine farklı görevler bulabiliyorlar. Örneğin, statta yapılan bir organizasyonda, ses ekibi, ışık ekibi, sahne ekibi gibi tüm üçüncü parti ekiplerin yanında birer öğrenci bulunuyor. Bu kişiler ekipler arasındaki bağlantıyı kurmaya destek oluyorlar. 2-3 öğrenci tüm etkinlik boyunca sahnedeki değişimden sorumlu oluyor. Güvenlik görevlilerini yönlendiren bir ekip, sağlıkçılarla ilgilenen bir ekip ve catering ekibi var.
2.000 ÖĞRENCİYE İSTİHDAMGençler sadece yazın değil kışın da okullarını ihmal etmeden bu tip organizasyonlarda çalışabiliyorlar. 2015 yılı boyunca AdStation’da 2.000’in üzerinde öğrenci çalışmış. 2016’nın ilk 4 aylık döneminde de farklı organizasyonlarda 400 civarında öğrenciye istihdam sağlanmış. Öğrencilik yıllarında AdStation’da görev alıp, mezun olduktan sonra da tam zamanlı olarak kariyerlerine bu şirkette devam eden 5-6 personel bulunuyormuş. Öğrencilere ulaşma konusunda okul kantinleri kullanılıyor.
Organizasyon işlerinde adaylarda aranan özellikler, insan ilişkilerinde iyi, dinamik olmak, uluslararası etkinliklerde yabancı dil bilmek.
Öğrencilere verilen ücretlerin işin boyutu, müşterilerin talepleri, görev gibi çok farklı etkenleri bulunuyor. Palazoğlu bu nedenle net bir rakam veremese de şu ana kadar bir etkinlikte görev alıp maddi manevi tatmin olmayan bir kişinin olmadığını söylüyor.
OTELLERDE İŞ VARBu yıl biraz zorlu bir dönemden geçse de öğrencilerin yazın en çok iş bulabilecekleri alanlardan biri de turizm. Özellikle okulların turizm bölümlerinde okuyanlar yazın otellerde stajyer olarak çalışabiliyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkan Yardımcısı Müberra Eresin,
tatil dönemlerinde talep edilen stajyerlerin genellikle otelin resepsiyon hariç her departmanında görevlendirildiklerini belirtiyor. Öğrencilerin staj yapabilmeleri için oteller okullara başvuruyor. Otellerde çalışan öğrencilere staj ücreti olarak kanuna göre brüt asgari ücretin yüzde 30’u kadar yani yaklaşık 500 TL ödenmesi gerekiyor. Ancak, bazı okullar bunun 2 katına kadar ücret talep edebiliyor. Eresin’e göre bu rakam, tatil yörelerindeki çalışma saatlerinin zorluğu göz ününe alınarak yeniden düzenleme yapılabilir. Oteller elemanlarını stajdan alıp yetiştirip kadroya almayı her zaman tercih ediyorlar.
İstihdam fuarı
İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, İŞKUR’un gençlerin daha öğrencilik yıllarında iş dünyası ile tanışmasını desteklemek için çeşitli projeler geliştirdiklerini belirtiyor. ‘İş Başı Eğitim Programı’ bunlardan biri. Deneyimsiz olduğu için iş bulamayanlar veya işe girmekte zorlananların bu proje kapsamında çalışarak deneyim sahibi olmaları amaçlanıyor. Program kapsamındaki öğrenciler, çalıştıkları her gün için 50 TL, aylık olarak da 1.300 TL kazanıyorlar.
Muammer Coşkun, 9-11 Haziran’da düzenlenecek İSKİF’2016 İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuarı’nda öğrencilerin istihdamına yönelik hizmetler olacağını belirtiyor. Öğrenciler, kendilerine özel kurulacak stantta bu programa başvuruda bulunarak okudukları bölümlerle ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda staj imkânına sahip olabilecekler. İŞKUR danışmanlarından yazın staj yapabilecekleri, genç istihdam açığı olan firmalar konusunda bilgi alıp, iş dünyasında yönelik merak ettikleri soruların cevaplarını bulabilecekler.