Yardımsever KOBİ'lere sosyal sorumluluk aşısı

Güncelleme Tarihi:

Yardımsever KOBİlere sosyal sorumluluk aşısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2016 14:42

TÜRKONFED, KOBİ’ler için yeni bir proje başlatıyor. Amaç, zaten var olan yardımseverlik duygusunu kurumsal sosyal sorumluluğa çevirmek.

Haberin Devamı

Yardımsever KOBİlere sosyal sorumluluk aşısı
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED); bünyesinde 24 bin 100 iş insanı, 40 bin şirket, 186 dernek ve 24 federasyon bulunduran bir sivil toplum kuruluşu. Üyelerinin yüzde 90’ından fazlası KOBİ’lerden oluşuyor. Amaç, KOBİ’lerle ilgili makro sorunları bulmak, KOBİ’leri desteklemek ve destekleyici iklimi yaratmak. Kuruluşun yeni projesi ise Türkiye’de şirketlerin yüzde 95’ini oluşturan KOBİ’lerde kurumsal sosyal sorumluluğunu ortaya çıkarmak. Avrupa Birliği’nin finanse ettiği, Türkiye’den Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği ve Hollanda’dan MVO Netherland’in iştirakçi proje ortağı olduğu ‘Sivil Toplum Diyaloğu’ programı, 1-2 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek zirve ile başlatılacak. Program kapsamında Türkiye KOBİ’lerine kurumsal sosyal politikalarının temel amaç ve prensipleri tanıtılacak, Hollanda ve AB ülkelerindeki düzenlemeler, iyi uygulamalar işlenecek. Hatay, Trabzon, Kars, Kütahya, Tekirdağ ve Kayseri’de çalıştaylar düzenlenecek.

İLKELERDEN OLUŞUYOR
Türkonfed Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Betül Çelikkaleli, kurumsal sosyal sorumluluğun belli başlı bazı ilkelerden oluştuğunu söylüyor. İşini yaparken çevreye, sosyal konulara duyarlı olmak ve ilime, şirkete katma değer sağlamak, çocuk işçi çalıştırmayı engellemek, eşit işgücü sağlamak, kadın çalışanların sayısını arttırmak bu ilkeler arasında yer alıyor. Kuruluşları, sosyal hayata karşı, bulundukları bölgeye karşı sorumluluklarını anlamada bilinçlendirme amaçlanıyor. Betül Çelikkaleli, Anadolu’da zaten bir yardımlaşma kültürü olduğunu, projede de bu kültürü kurumsal sosyal sorumluluğa çevirme üzerine çalıştıklarını anlatıyor. Örneğin, bir KOBİ’yi bulunduğu bölgede bir çevre enstitüsü kurma konusunda bilinçlendirmeyi başarmanın, hem o bölgedeki üniversite ile işbirliği anlamında, hem girişimcilere kapı açma anlamında hem de istihdam yaratma anlamında faydası olabilir. Bunun yanında, kurumsal sosyal sorumluluk anlamında

ALTYAPIYI GELİŞTİRİYOR
Kurumsal sosyal sorumluluk anlamında şirketlerde çalışacak kişi sayısı çok kısıtlı. Bu ve benzeri projeler ile insan kaynağı yetiştirme de hedefleniyor. Özellikle gençler projeye davet ediliyor. Tükonfed Sektörel Yapılanma Bölümü Uzman Yardımcısı Özgün Pelit, yeterli sayıda şirketin, şehirde aynı merkezleri kurduklarında, o şehrin ulaşım ve altyapısının da otomatik olarak arttığını belirtiyor. Bu aynı zamanda kurumsal sosyal sorumluluğun sürdürülebilir olmasını da sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!