Üstünüzü etkileyebilir misiniz?

Güncelleme Tarihi:

Üstünüzü etkileyebilir misiniz
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2014 12:09

Türkiye gibi, istisnanın kuraldan daha çok olduğu, var olan kuralların açık olmadığı ve adam gibi işlemediği bir ülkede yaşayan bizler; projelerimizi kabul ettirmek ve yürütmek, hedeflerimizi tutturmak ve hatta sadece işimizi yapabilmek için, üstlerimizi etkilemek zorunda kalıyoruz. İşte size ‘sizin seviyenizde’ lobicilik yapmak için gerekli bir iki tüyo…

Haberin Devamı

Ya genel müdür koçum benim, aslanım benim dedi, bu projeyi bana yıktı, şimdi ayıyorum ya toplantıda ya yurt dışında… Söz verdiklerinin hiçbirini yapmıyor, arkamda durmuyor…” Bu şikayet size tanıdık geldi mi? Daha önce bir yerlerde duydunuz, hatta söylediniz mi bu sözleri? Üstünüze erişemediğiniz, bir omuz verse halledilecek sonunları yardım alamadığınız için aşamadığınız, amirinizin dün evet dediğine bugün dudak büktüğü durumlar? Çok yaşadınız, bilirsiniz.

Peki böyle bir yöneticiyi etkilemek, ikna etmek, yola getirmek, desteğini sağlamak mümkün müdür? Değildir, diyeceksiniz ama zor da olsa denemekte fayda var.

Önce, size ters geleceğini bile bile, şu sorulara cevap verin. Bize söylemenize gerek yok. Kendi kendinize sorup cevaplayın. Sonraki menhaleye öyle geçelim: Başkalarını değiştirmeye çalışmadan önce, kendime aynada bakmam gerekiyor mu? Acaba kabahat bende olabilir mi? Yahut sorun kısmen de olsa benden kaynaklanıyor olabilir mi? Yoksa hata sadece bende mi? Kendimi kandırıyor, başarısızlığıma (suçu üstlerime atarak) bahane buluyor olabilir miyim? En azından, artık üstlerimden bir sonuç alma ümidimi kaybetmiş, teslim olmuş olmayayım.

Yukarıdaki ‘iç-sorulu’ sınavı da başarıyla geçtiyseniz, size beklediğiniz desteği vermeyen üstlerinizi etkilemek için neler yapabiliriz, bir bakalım.

Hedef size özel bir ‘etkileme stratejisi’ bulmak. Başarı için gerekli şartları oluşturacak, şansınızı artıracak ve sizi, imkansızı başaran bir ‘etkileme maestrosu’ haline getirecek bir strateji. Aşağıda söyleyeceklerimiz size çok basit gelecek, ‘bunları ben de biliyorum herhalde’ diyeceksiniz ama, önemlidir.

1- Heveslendirin
Karşınızdakini, ondan yapmasını beklediğiniz şeyi yapmaya heveslendirin. Bunun için onu iyi tanımanız, zayıf noktalarını bilmeniz, değer verdiği şeyleri kullanmanız gerekir. Yani onu zayıf ve hassas olduğu yerden yakalayın. Şantajdan söz etmiyoruz. Mesela çevreye duyarlıysa, projenin şirketinizde karbon salınımını azaltacağı gerçeğini öne çıkarın. Onun gerçekleri görmesini sağlayın. Mesela dağıtımla ilgili bir sorunsa, davet edin bir gün sizinle müşteri ziyaretine gelsin. Gözüyle görsün. Onu da soruna ortak etmeye çalışın ki, çözüm aramaya başlasın.

2- Bilgilendirin
Karşınızdakini, ondan yapmasını beklediğiniz şeyi yapabilecek hale getirin. Projenize destek istiyorsunuz ama, yeterli bilgisi var mı? Projenizi CEO’nun önünde savunabilecek bilgileri haiz mi, argümanlara sahip mi? Yoksa, onu bilgilendirmenin yolunu bulun. Mesela ona küçük ve açık bilgi notları gönderin. Ona kısa ve açık bir sunum yapın. Onun da kullanabileceği anahtar bilgiler aktarın.

3- Örnek olun
Siz ona örnek olun.
Yapmasını beklediklerinizi, siz ona yapın. Mesela verdiği
sözü tutmasını istiyorsanız, yaparım dediğinizi mutlaka yapın. Randevularına sadık olsun istiyorsanız, dakik olun. Sonra bir sözünü unuttuğu zaman sizin öyle davranmadığınızı, bir randevusuna gelmediği zaman sizin daima dakik olduğunuzu – onu eleştirmeden, hatırlatın.

4- Etkileneceği şeyleri kullanın
Onun üzerinde etkili olabilecek insanları ve yapıları kullanın. Hassasiyet yaratmadan yapabilecekseniz mesela CEO’nun amirinize ‘Sen de bu projede …’i tam destekliyorsun değil mi?’ diye sormasını temin edin. Çok saygı duyduğu, fikirlerine önem verdiği bir büyüğünün, sizin de olduğunuz bir ortamda amirinize ‘…’nin yürüttüğü bu proje için sizi tebrik ederim, çok önemli bir proje’ demesini sağlayın. Ne bilelim varsa sendikayı, meslek kuruluşlarını filan kullanın.

5- Havuç gösterin
Bir havuç kullanın. Yani üstünüzü, sizin yapmasını beklediğiniz şeyi yapmaya teşvik edecek bir karşılık, bir menfaat bulun. Tabii, sizin hedefinizi tutturmanız onun yıl sonu primine katkı sağlayacaksa, seve seve (!) size destek olacaktır mesela. Onun önem verdiği insanların beğenisi aferin, bravo demesi de bir ‘havuç’ olabilir.

6- Yakın durun
Şartları ve ortamı değerlendirin. Üstünüze yakın durun. Temasta kalın. Aradaki mesafeyi azaltın. Üstlere, tepe yöneticilere yakın olan, onların kulağına fısıldama imkanı olan, onların mahremiyetine giren, istediğini daha kolay yaptırır.

7- Hepsini deneyin
Yukarıda söylediğimiz olanakların mümkünse hepsini kullanın. 3’lü, 4’lü, 5’li kombanisyonlar deneyin. Bu yöntemlerle yetinmeyin, muhatabınıza, şartlara göre yenilerini geliştirin.

Özetle: Hedefe kitlenin ve asla vazgeçmeyin!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!