Umut Anayasa Mahkemesi'nde

Güncelleme Tarihi:

Umut Anayasa Mahkemesinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2014 17:31

Dershaneciler ve özel okul sahipleri, dershanelerin dönüşümü kapsamında her iki tarafın da büyük sorunlar yaşayacağını belirterek umutlarının Anayasa Mahkemesi’nde olduğunu söylediler.

Haberin Devamı

Dershaneciler, dönüşüm kapsamında birçok dershanenin okullaşamayıp kapanacağını savundu. Ayrıca, dershanelerin dönüşümünün Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını hatırlatarak, umutlarının yüksek olduğunu söylediler. Özel okul sahipleri ise, yeni Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin, özel okulların hayatını zorlaştırdığını belirterek, dershane dönüşümleri konusunda Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı çıkarsa özel okulların da rahatlayacağını savundular. Dershane ve özel okul yöneticileri şu açıklamalarda bulundu:

AİHM hakkımız da var
ÖZ-DE-BİR Başkanı Faruk Köprülü: Bakanlık’tan dönüşümün dershanecilerle birlikte yapılacağının sözünü aldık. Ancak milyonlarca insanı ilgilendiren kararlar bir anda, oldu bittiyle alınıyor. Bu kurumlar 1965’ten bu yana faaliyet gösteriyor. Eylül 2015 itibari ile dönüşümü sağlayamayan birçok dershane kapatılacak. Bizler çalışmalarımızı hâlâ devam ettiriyoruz. Konu Anayasa Mahkemesi’nde. Mahkeme konuyu öncelikli olarak ele aldı, gündeme getirdi. Umuyoruz ki bu kurumları, velileri, öğrencileri rahatlatacak olumlu bir karar çıkar. Umudumuz yüksek. Bizleri rahatlatacak bir sonuç çıkmasa da, yasal haklarımızın olduğunun farkındayız, buna Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de dahil.

80 ihtilalinde ve 28 Şubat’ta da düzenlemeler yapıldı
GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı: Yapılanlar dönüştürmeden daha çok kapatmaya yönelik. Özel ortaokul ve liselerden yaklaşık 200 bin öğrenci ayrılma riski taşıyor. Dönüşen dershanenin ücreti 5-6 bin olursa öğrenciler buraya geçer. En fazla 480 dönüşen dershane olabilir. Okula dönüşenler bu sistemle kontenjanı doldursa bile gelir-gider dengesini sağlayamaz. Böyle devam ederse 2015 Eylül’den itibaren özel öğretimin işi zor. Konu yasak değil dönüşüm olarak sunuluyor. 80 ihtilalinden sonra dershanelerin kapatılması ile ilgili karar alındı. Özal döneminde serbest piyasa şartlarına aykırı olduğu, eğitim özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle bu karar kaldırıldı. Dershanelerle ilgili düzenleme yapıldığını bir 80 ihtilalinde, bir 28 Şubat döneminde, bir de şimdi görüyoruz. Bu düzenlemeler ek eğitim faaliyetlerini engellemeye yönelik.

Dönüşüm iptal edilirse, özel okullar da kurtulur
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan: Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi, özellikle özel okullar için sıkıntı olacak. Bunlar özel okulların yok olmasına neden olabilir. Özel okullar haftada 36 saat ders yapmak zorunda. Dönüşenler 20 saat ders yapacak. Öğrenci başına 3.500 değil, 7.500 verilsin ama 36 saat ders yapalım, aynı dersleri yapalım diye beklentimiz vardı. Yönetmelik bu şekilde çıkmadı. Sonuçta dönüşümde öğrenci diploma da alacak. Özel okul yerine çocuklar 5-6 bin liraya buraya gidecek. Bu da özel okulları bitirecek. Gönül, Anayasa Mahkemesi’nin dershane dönüşümlerini iptal etmesini diliyor. Böylece özel okullar da kurtulur. Ama bu olmazsa ölen ölür, kalan sağlar bizimdir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!