Güncelleme Tarihi:
Türkiye ve dünyadaki ekonomik dalgalanmalar sonrasında özellikle uluslararası organizasyonların genel müdürlükleri tarafından en çok sorgulanan ve merak edilen konu firmaların döviz dalgalanmalarına karşı şirketlerin bir aksiyon alıp almayacağı yönünde. Buradan yola çıkan insan kaynakları danışmanlık firması Mercer, 2017’de değişen piyasa koşulları, yılsonu enflasyon oranı ve yaşanan döviz dalgalanmalarının firmaların ücret artış politikalarına olan yansımasını inceledi. Ocak-Şubat aylarında 90 firma ile yapılan araştırmaya göre firmaların büyük çoğunluğunun bir aksiyon planı olmadığı görülüyor. Ücret zamları ise beklenildiği gibi yüzde 9 seviyelerinde gerçekleşti.
Araştırmayı yürüten Mercer Türkiye Yetenek ve Bilgi Çözümleri Yöneticisi Goncagül Çamur Uğurlu, sonuçları değerlendirdi:
- Katılımcı şirketlerin yüzde 72’si yıl sonu enflasyon oranına ve döviz dalgalanmalarına bağlı olarak ücret politikasında herhangi bir revizyon planlamıyor, yüzde 20’lik bir bölüm ise bütçede revizyon planlıyor. Araştırmaya katılan firmaların yüzde 8’i ise şu aşamada beklemeyi tercih ediyor.
- Firmaların ücret artış oranı yerli firmalar için ortalama yüzde 9 iken, uluslararası yabancı sermayeli firmalarda ise yüzde 8.8 olduğu görünüyor.
- Araştırmaya katılan firmaların yüzde 68’i katılımcı insan kaynakları bütçelerinde daralmaya gittiğini belirtirken, yüzde 32’si ise katılımcı IK bütçelerinde herhangi bir daralma meydana gelmediğini belirtiyor.
- 2017 yılında gerçekleşecek olan asgari ücretin SGK tavanının 6.5’dan 7.5’a yükselmesi ile birlikte çalışanların eline geçen net ücretteki kayıp şirket tarafından telafi edilecek diyenlerin oranı yüzde 25 iken, katılımcı firmaların yüzde 75’i ise şirket tarafından telafinin söz konusu olmadığını belirtiyor. Özellikle uluslararası şirketlerde telafi edilme oranı yüzde 17 iken, yerli şirketlerde bu oran yüzde 38 olarak tespit edildi.
- Ücretleri Türk Lirası ödemekte olan şirketlerin tamamına yakını çalışan ücretlerini Euro/Dolar olarak değiştirmeyi düşünmüyor.