Deniz TÜRSEN - dtursen@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 19:03
Son yıllarda ortaya çıkan ve önemli başarılar elde eden projeler, girişimci olmak isteyenleri cesaretlendiriyor. İş dünyası, bu konuda özellikle gençlere destek olmanın peşinde. TÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Bu Gençlikte İŞ Var!’ yarışması da, gençlerin girişimciliği bir kariyer alternatifi olarak görmelerini amaçlıyor.
Son dönemlerde, yeni fikirler, uygulamalar ve buna bağlı olarak yeni ürünler ve hizmetler, küresel pazarda daha çok yer bulmaya başladı. Özellikle teknolojinin gelişmesi ve iletişimin kolaylaşması ile hız kazanan bu durum, girişimci olmak isteyenlerin de artmasına sebep oluyor. Yeni kuşakla ilgili yapılan araştırmalarda, fikirlerini hayata geçirebilmek için kendi startup’larını kurmak isteyenlerin sayısında önemli artış olduğu gözleniyor.
İş dünyası da bu değişimi görmezden gelmiyor. Yatırımcılar, iyi fikirleri desteklemekten kaçınmıyor. Kurumlar, yeni girişimcilerin öne çıkmasını sağlayabilmek için projeler geliştiriyor.
Bunlardan biri de Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) düzenlediği bir yarışma. ‘TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’ yarışması, üniversite öğrencilerinin ekip kurarak başvurdukları bir fikir yarışması. İlki 2011 yılında, Ümit Boyner’in başkanlığı sırasında yapılan yarışmada, ön elemeyi geçen ekipler TÜSİAD Üye Rehberleri ile birlikte fikirlerini geliştirme ve iş planı hazırlama fırsatı yakalıyorlar. Ayrıca, yaklaşık 2 ay sürecek online eğitimlere katılma hakkı elde edecekler. Bu eğitimi başarıyla tamamlayanlar ise Şubat ayında İstanbul’da düzenlenecek ‘Eğitim Kampı’na davet edilecekler. Bu programda iş planı yazmayı, kafalarındaki fikrin kâğıda dökülmesini, fikirlerinin analizini yapabilmeyi öğrenecekler.
Tüm üniversitelerin 2-5 kişilik ekiplerinin katılımına açık olan yarışmada jüri ekibinin değerlendirmesi sonucunda başarılı olan ilk 3 ekip para ödülü kazanacak. Tabii, fikirlerin işe dönüştürülmesi süreci de olacak. Bunun yanında, en çok başvuru gelen üniversiteye ise, ekipleri birinci olsun veya olmasın, ‘TÜSİAD Girişimcilik Bayrağı’ verilecek. Başvurular 28 Kasım’a kadar devam edecek.
Kariyer alternatifi olabilirTÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi
Murat Özyeğin, yarışmanın amacını “Üniversite öğrencilerinin farkındalığını artırma ve girişimciliği bir kariyer alternatifi olarak sunma” olarak belirtiyor. Bunun yanında, genç girişimci adaylarının TÜSİAD üyelerinin bilgi ve deneyimlerinden faydalanması da hedefleniyor.
Özyeğin, girişimciliğin dünyada ve Türkiye’de giderek daha çok ilgi çektiğini ve desteklendiğini söylüyor. Çeşitli üniversitelerde açılan girişimcilik bölümleri bunu kanıtlıyor. TÜSİAD da girişimciliği bu yıl yuvarlak masa çalışma alanlarında 8 ana başlıktan biri olarak kabul etmiş.
Girişimciliğin içten gelen bir heyecan olduğunu aktaran Özyeğin, büyük firmaların da kendi bünyelerinde girişimcilere ihtiyaçları olduğunu belirtiyor. Firmaların inovasyon sonucu yarattığı yeni ürünler, aslında bir girişimciliğin sonucunda doğuyor. Özyeğin, bir şeyleri hep aynı şekilde yapmanın da başarısızlık olarak değerlendirilebileceğini savunuyor.
Yatırımcılar, girişimcilere maddi destek olarak ya da mentorluk yaparak dokunduğunda bu bir çarpan etkisi yaratıyor. İstatistiklere göre desteklenen girişimciler başarılı olduklarında, kurdukları şirketi satsalar bile, ya başka bir şirket kuruyor ya da bir başka girişimciyi destekliyor.
İşsizliğe karşı çözümÖzyeğin, girişimciliğin işsizliğe karşı en önemli çözüm alanlarından bir tanesi olduğunu düşünüyor. Bu nedenle, özellikle son yıllarda kamu ve özel sektörde destek mekanizmaları yaygınlaşıyor. Girişimcilerin kendi startup’larını kurması, büyük şirketlerin işe alımlarının yanında fazladan istihdam yaratıyor. Bu da işsizlik sorununu hafifletebilir.
Girişimciliği arttırmayı hedefliyor
Girişimcilik farkındalığını arttırmayı hedefleyen TÜSİAD’ın projeleri arasında ‘Bu Gençlikte İŞ Var!’ yarışması ve Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) bulunuyor. BORGİP, küçük ve orta ölçekli firmalara yönelik analiz yaparak ihtiyaç noktasında onları mentorlarla buluşturmayı hedefliyor. Bir diğer konu da gençlerin talepleriyle ilgili. Yeni kurulan gençlik platformu ile gençlerin TÜSİAD’dan beklentileri belirlenecek. Bununla ilgili farklı şehirlerde çalıştaylar düzenleniyor. Bu çalıştaylardan çıkacak sonuç ile bir rapor hazırlanacak ve gençlere yönelik fikirler geliştirilecek.