Türkiye’de en büyük tehlike ‘çalışmak’

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de en büyük tehlike ‘çalışmak’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2017 21:51

Sosyal Güvenlik Kurumu 2016 yılına ait iş kazası ve meslek hastalığı istatistiklerini yayınladı.

Haberin Devamı

Türkiye’de en büyük tehlike ‘çalışmak’
Rapora göre Türkiye’de geçen sene toplam 286.068 iş kazası meydana gelmiş, bu kazaların 44.953’ü kadın sigortalı, 241.953’ü ise erkek sigortalı olarak sınıflandırılmış. Yalnızca 597 kişi meslek hastalığına yakalanmış, bunların ise 29’u kadın ve 568’i erkek çalışan.

En çok kaza sırasıyla imalat, inşaat, maden ve taşımacılık sektörlerinde meydana gelmiş. Kurumun sınıflandırdığı 99 sektörün ortalamasına bakıldığında erkek çalışanlar kadın çalışanlara göre 6 kat daha fazla kaza geçirirken, yalnızca 3 sektörde (giyim eşyalarının üretimi, havayolu taşımacılığı, eğitim ve sağlık hizmetleri) kadın çalışanlara erkeklere nazaran ortalama 2 kat daha fazla kaza geçirdiği görülmekte. En çok iş kazası İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve İzmit’te olurken, bu 5 şehirdeki kaza sayısı yıllık kaza sayısının yüzde 54’ünü oluşturuyor. En az kaza meydana gelen şehirler ise Bayburt (28), Hakkari (29) ve Ardahan (36).

Erkek sigortalılar en çok 25-27 yaş aralığında kaza geçirirken, kadın çalışanlarda kaza sayısının en çok olduğu yaş aralığı 21-23.
Kaza geçiren sigortalıların hastanede ya da ayakta, kaybettikleri geçici iş göremezlik süresi (kaza nedeniyle çalışılmayan gün sayısı) 2016 yılında tam 3.453.702 gün.

Yaz aylarında kaza sayısında bariz artış gözlenirken, en çok ağustos, haziran ve kasım aylarında kaza meydana gelmiş, kazaların en az olduğu ay ise ocak.

4642 sigortalıya yıl içerisinde geçirdiği iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu, sürekli iş göremezlik nedeniyle gelir bağlanmış. Sürekli iş göremez duruma gelen sigortalıların yüzde 60’ı 40 yaş altında, yüzde 23’ü ise 30 yaş altında.

Sosyal Güvenlik Kurumunun yayınladığı raporda, 2016 yılı içerisinde iş kazası sonucu 1405 çalışanın öldüğü belirtilirken, aynı yıl içerisinde meslek hastalığı nedeniyle hiçbir sigortalının hayatını kaybetmediği (!) raporlanmış. Rapora göre iş kazası sonucu ölüm meydana gelmeyen tek şehir Erzincan. Hayatını kaybeden çalışanların yarısı 40 yaş altı, yüzde 25’i 30 yaş altı iken, 20 yaş veya daha genç 62 çalışan kaza sonucu aramızdan ayrılmış.

Geçen sene hayatını kaybeden çalışanların yüzde 76’sı işyerlerinde 2 yıldan daha az kıdemli, yüzde 38’i ise 3 aydan az kıdemli. 98 kişi işe başladığı ilk hafta hayatını kaybederken, bunlardan 20’si maalesef işyerinde ilk iş gününde kaza geçirerek hayatını kaybetmiş.

Ülkemizde her iki dakikada bir, ciddi bir iş kazası meydana gelmekte. Son 10 yıldır her gün en az 4 yurttaşımızı iş kazası sonucu kaybediyoruz. Ülkemizde kayıplara neden olan trafik, terör, diyabet, obezite vb unsurlarla kıyaslandığında, en büyük tehlikenin işyerlerinde çalışmak(!) olduğunu söylemek abartı değil. İş kazası ve meslek hastalığı kaynaklı kayıpların önlenmesi için iş sağlığı ve güvenliği devlet kurumlarının, şirketlerin ve bireylerin öncelikleri arasında yer almalıdır!

Haberin Devamı

İçerik Doğa HSE Group katkılarıyla hazırlanmıştır

BAKMADAN GEÇME!