Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 10 civarında. Burada önemli olan kimlerin işsiz olduğu. Türkiye’de şu an dört-beş senelik üniversite mezunu, yabancı dil bilen kişiler iş bulma sorunu yaşamıyor. Bunu mülakatlarda da görüyoruz. Kendilerine güvenleri var. Buna her ülkede rastlamıyoruz. Geçen sene farklı birçok şirket, yönetici pozisyonlarına personel bulmamız için bize başvurdu. Talep devam ediyor ancak artmıyor. Talebin artmaması kriz olduğunu göstermez.
- Türkiye’deki “tanıdık olmadan iş bulunamaz” görüşüne katılıyor musunuz?
Türkiye, işe alım sektörünün gelişmiş olduğu bir ülke değil. İngiltere, Avustralya, Asya’da Singapur ve Hong Kong ile ABD bu sektörün çok gelişmiş olduğu ülkeler. Bu ülkelerde işe alım süreci yüzde 80 oranında danışman şirketler aracılığıyla yürütülüyor. Avrupa’daki ülkelerde bu oran yüzde 45 civarında. Türkiye gibi sektörün olgunlaşmadığı ülkelerde ise oran yüzde 5’te kalıyor. Bunun anlamı şirketlerin yüzde 95’i aradıkları personeli kendi imkanları ile buluyorlar. Bu tanıdık vasıtasıyla da olur, internet ilanları ile de olur. Ancak profesyonel olmuyor. Türkiye’de bunun bilincine varan uluslararası ve ulusal şirketlerin sayısı artıyor. Türkiye, sadece Michael Page değil işe alım sektöründeki tüm firmalar için potansiyeli çok yüksek bir pazar.
- Bu, yatırıma devam edeceğiniz anlamına mı geliyor?
Tabii. İzmir’e yatırım yapacağız. Ayrıca İstanbul’a da yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bugün Türkiye’de 60 danışmanımız var. Dört yıldan daha kısa bir süre içinde Türkiye’deki danışman sayısını 200’e çıkaracağız. Danışmanlar müşterilerimizin talebi doğrultusunda adaylar bulan kişiler. Sayılarının artması Türkiye’de sektörün geliştiğinin de bir göstergesi.
- Avrupa’nın şu andaki durumunu nasıl yorumluyorsunuz? Gelecekte ne olur?
Ekonomik krizden etkilenen ülkelerdeki şirketler yeniden personel alımlarına başladılar. Bu da ekonominin düzeldiğini gösteriyor. Bu durumun devam edeceğini umuyoruz.
- Türkiye ve Avrupa’da en çok hangi sektörlerde personel açığı var?
Türkiye’de finans, sağlık ve endüstri ürünleri sektöründeki şirketlerden yoğun personel talebi var. Özellikle endüstri sektöründen şirketler bize mühendis, fabrika müdürü, teknik geliştiriciler ve AR-GE bölümleri için personel talebinde bulunuyor. Avrupa’da ilaç ve IT sektörlerinde yoğun bir personel talebi mevcut. Bunlarla beraber bankacılık da sayılabilir. Ama asıl sevindirici olan birçok sektörde personel arayışının artması.
Daha sadık olmak gerekiyor
- Bazı şirketlerde turnover çok yüksek. Bunun gerekçesi nedir?
Çalışanlar genelde sadece nasıl daha çok para kazanabileceklerini düşünüyorlar. Bu şirketler için de problem. Bana göre kişilerin şirketlerine daha sadık olması gerekiyor. Bir şirketteki deneyimin beş sene civarında olması çalışan açısından yararlı. Kişinin “Şirket benim için ne yapabilir?” yerine “Ben şirket için ne yapabilirim? sorusunu sorması gerek. Sadece maaşı değil diğer etkenleri de düşünmek önemli. Örneğin maaş çok oluyor ancak hiçbir eğitim verilmiyor. Şirketin istikrarı ve kariyer olanakları da kişi için çok önemli noktalar.
- İş bulamayan üniversite mezunlarına ne tavsiye edersiniz? Girişimci olup kendi işlerini kurmalarını önerir misiniz?
Öncelikle bir kişi girişimci olup olmadığını en iyi kendisi bilir. Girişimcisinizdir ya da değilsinizdir. Bugün mezun olmaya yakın bir öğrenci olsam öncelikle kendimi geliştirmeye çalışırım. Yabancı dil öğrenmek ve farklı şirketlerde staj yapmak bu noktada çok önemli. Öte yandan yurtdışı deneyimi de kişiyi çok geliştiriyor. Yurtdışında deneyimi olan bir kişi Türkiye’ye döndüğünde bu özelliklerini rahatlıkla kullanabilir. İnsanların iş ararlarken geleceklerini de planlaması lazım.
YÜKSEK SEVİYELİ TÜRK YÖNETİCİ ÇOK FAZLA
Türkiye’de beni şaşırtan şeylerden biri nitelikli üst düzey yöneticilerin çokluğu oldu. Bu, onların bulunduğu şirketlerin iyi yönetileceğini gösteriyor. Michael Page’in alt iştiraki Page Executive, sadece 2.500 euro ve üzeri maaşların ödendiği pozisyonlara istenen adayları bulmak amacıyla kuruldu. Bu şirket birçok firma için iyi düzeyde yöneticiler bulmakta zorlanmıyor.