Teknoloji ‘erkek işi’ değil

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji ‘erkek işi’ değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2018 00:00

Kız çocuklarına kodlamayı öğreten, iş hayatına ara vermiş kadınların tekrar iş hayatına atılmasına destek olan Microsoft, kadınları teknolojinin içene çekmek, farkındalığı artırmak için her yıl Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasını düzenliyor. Teknoloji sektöründe kadın yönetici oranının sadece yüzde 9 olduğuna dikkat çeken Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, “Hâlâ teknolojinin erkek işi olduğu gibi bir algı var” diyor.

Haberin Devamı

Teknoloji ‘erkek işi’ değil
Türkiye’de 127 bin kişiye istihdam sağlayan bilgi ve iletişim sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 27, kadın yönetici oranı ise yüzde 9. Türkiye’deki bilgisayar mühendisliği bölümlerinin yüzde 15’i, tüm mühendislik fakültelerin ise yüzde 30’u kız öğrencilerden oluşuyor. Teknolojide kadınlar, daha çok satış ve pazarlama faaliyetleri içinde kendine yer buluyor.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, “Bizim sektörümüz büyük bir sektör, lokomotif sektörlerden biri haline gelmeye de başladı, verimliliğin sağlanması, yeni ürünlerin ortaya çıkarılmasıyla, her yere dokunan bir sektör. Sektörümüz gelişmesine devam ediyor, hâlâ istediğimiz yerde değil, özellikle teknolojiyi bilen kişilerin sayısının artması gerekiyor. Bilgisayar mühendisliği bölümleri hâlâ çok fazla değil. Ara insan gücünün yetiştirilememesi eksikliklerimizden biri. Yapay zekadan ya da nesnelerin internetinden anlayan kişilerin sayısının çok daha fazla olması lazım. Araştırmacıların üniversitelerdeki sayısının artması gerekiyor” diyor.

Kadınların bu sektördeki yerinin hiç istenilen noktada olmadığını söyleyen Kansu, “Sektörde kadın yönetici oranı yüzde 9. Bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olan kadınların oranı yüzde 15. Hala teknolojinin erkek işi olduğu gibi bir algı var. Dijital geleceğe hazır güçlü bir Türkiye için teknolojide erkek işi ön yargısını kaldırmalıyız. Teknolojide güçlenen kadın her alanda güçlenir. Biz Microsoft olarak sektörü geliştirmek için uğraşıyoruz. Bizim 10 bin iş ortağımız var, Microsoft ürünlerini satan iş ortakları ve bunların yarattığı 100 bin kişilik bir istihdam var. 2000’den fazla start-up’ı destekliyoruz. Hedefimiz Türkiye’den 1 milyar dolarlık start-up çıkarabilmek.”
180 bin öğretmene, çocuklara teknolojiyi, bilgisayar okuryazarlığını öğretsinler diye eğitim veren Microsoft, kadın istihdamını arttırmak için DigiGirlz programı kapsamında lise ve üniversitelerde okuyan 3000 genç kıza teknolojiyi sevdirmeye çalışıyor, kız çocuklarına kodlamayı öğretiyor ve iş hayatına ara vermiş kadınlara destek oluyor. Son 3 yıldır kadınları daha da çok teknolojinin içine çekmek, farkındalığı arttırmak için KAGİDER ve Aydın Doğan Vakfı iş birliğiyle Teknoloji’nin Kadın Liderleri yarışmasını düzenleyen Microsoft, 6 Haziran’da yapılan ödül törenin de 10 kadına ödül verdi. Ortaokul lise öğrencilerinden üst düzey yöneticilere her kesimden katılımın olduğu yarışmaya 300 proje başvurdu.

Haberin Devamı

600 BİN TL HİBE ALDILAR
Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi (Start-Up) kategorisinde kazananı Teleporter VR’ın kurucu ortağı ve CEO’su Dilara Keçeci, projesini şöyle anlatıyor: “Teleporter tüm dünyadaki video oyun tutkunları için yaratılmış bir sosyal VR platformu. Bu dünyada kullanıcılarımız tüm oyunların yayınlarına erişebiliyor, izlediği yayıncılarla ve oyunun kendisiyle daha önce hiç olmadığı gibi etkileşime geçebiliyor, e-spor etkinlikleri dünyanın neresinde olursa olsun oraya gitmeden arkadaşlarıyla birlikte oradaymış gibi deneyimleyebiliyor, tüm dünyadan kendisi gibi insanlarla tanışıp bu kültüre özel yaratılmış bir merkezde oyunlar da oynayarak birlikte zaman geçirebiliyorlar. Şu ana dek 600 bin TL civarında yatırım/hibe aldık. Microsoft, Samsung, HP, Dreamhack gibi markalarla global partnerliklerimiz bulunuyor.”

60 GRAMA İNDİRDİLER
Genç Teknoloji Yıldızı ödülünü alan İlayda Büyükdoğan: “2016 yılında Robert Koleji bitirerek İTÜ-New Jersey Institude of Technology Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği çift lisans programına başladım. Üniversitenin ilk yılında elektronik projeleri yaparken benim gibi öğrencilerin sıkça karşılaştığı sorunlara tanık oldum. Bu sorunların en başında ise elektronik ölçüm cihazları geliyordu. 3 kilogram ağırlığında, yalnızca bazı laboratuvarlarda bulunan bu cihazlar, 50 yıldır geliştirilmediği için eski teknolojisiyle kullanımı çok karmaşıktı ve çok pahalı oldukları için ulaşımı güç olup elektroniği daha iyi öğrenmek, projeler yapmak isteyen öğrenciler bunları satın alamıyordu.
Bu sorunları ortadan kaldırmayı hedefledim, ekibimle birlikte Compocket adını verdiğimiz donanım ve yazılım girişimini oluşturduk. Uzun araştırma ve çalışmalarımızın sonucunda ise bu eski cihazları, dijital dönüşüm teknolojisiyle 60 gram ağırlığında kompakt ve telefon, tablet, bilgisayarla çalışabilir hale getirdik.

Şu anda ise 200’den fazla ön siparişimiz olup, seri üretime hazırlanmaktayız.”

 

Haberin Devamı

TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ

·Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi: Şirin Tekinay (Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı)

·Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi: Şirin Tekinay (Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı)

·Yılın Başarılı Kadın CIO’su: Bidar Özgür Ulutaş (Nobel İlaç CIO / Jüpiter platform uygulayıcısı)

·Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider: Esra Erdem (Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi / Yapay zeka ve robot sistemleri kullanan fizik tedavi projesi)

·Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider: Melek Bar Elmas (TOBB Türkiye Yazılım Meclis Başkanı)

·Yılın Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi: Figen Aktuna (Akıllı kartlı sistemler ekip lideri)

·Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi: Dilara Keçeci (Teleporter Kurucusu / VR teknolojisi ile e-spor görüntüleme)  

·Engelleri Aşan Kadın Lider: Özgür Baştaş (Pedal arkadaşım Mobil Uygulaması)

·Genç Teknoloji Yıldızı: İlayda Büyükdoğan (İTÜ / Compocket-elektronik ölçüm cihazı)

·Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı: Canda Atalay (Vizyon Koleji / Toku-Uzay havacılık kulüpleri ve yarışmaları)

·Juri Özel Ödülü: Binnur Görer (Boğaziçi Üniversitesi / Yaşlılara egzersiz robot uygulaması)

BAKMADAN GEÇME!