Güncelleme Tarihi:
Burcu ÖZÇELİK SÖZER
Uluslararası müteahhitlik şirketi Tekfen İnşaat, Türkiye dışında Hazar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde 10 ülkede, 23 farklı projede, toplam kalan iş miktarı 2,2 milyar ABD doları mertebesinde proje yürütüyor.
Şirketin portföyüne en son giren proje, aynı zamanda 2012 yılında 4.500 kişi ile en yüksek yeni istihdamı sağlayacak olan TÜPRAŞ’ın yeni rafineri projesi.
Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nin (Residue Upgrading Project - RUP) P1 ve P2 paketleri için projenin ana müteahhidi İspanyol Tecnicas Reunidas firması ile sözleşme imzalayan Tekfen İnşaat, toplam tutarı 501 milyon dolar olan projenin hemen başlamasını ve 33 ay içinde tamamlanmasını öngörüyor.
Tekfen İnşaat, yine 2012 yılında, Kuzey Afrika ve Türkmenistan projeleri için ise 2.000 kişiyi istihdam edecek. Böylece şirketin 2012 yılında istihdam edeceği kişi sayısı 6.500’ü bulacak. Bu sayının yüzde 15-20’si mühendis ve yöneticilerden, yüzde 80-85’i ise mavi yakalı çalışanlardan oluşacak.
Türkiye’de Tüpraş Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Projesi, Fas’ta Fosfat Çamuru Boru Hattı ve DAP Gübre Tesisi, Türkmenistan, Güney Yoloten bölgesinde Doğal Gaz Geliştirme Sahası Projesi ile Irak’ta Petrol Saha Geliştirme Projesi’inde endirekt (mühendis, yönetici veya deskek hizmet personeli) ve direkt personel (saha çalışanı, mavi yaka) olarak işe alınacak çalışanlar şu pozisyonlarda görevlendirilecek:
Endirekt personel: Sağlık Emniyet ve Çevre (SEÇ) müdürü, kalite müdürü, teknik ofis müdürü, kontrat mühendisi, SEÇ süpervizörü, plan ve teknik ofis mühendisi, kalite kontrol mühendisleri, satın alma ve lojistik müdürü, elektrik mühendisleri, borulama ve tank mühendisleri ile işyeri hekimi
Direkt personel: Kaynak formenleri, boru eğme formenleri, iş makinesi operatörleri, argon kaynakçıları, borucular ve elektrikçiler.
Yutdışında tecrübeli
personel bulmak zor
Tekfen İnşaat ve Tesisat İK Koordinatörü Erhan Hersek, endirekt çalışanlar için inşaat, makine, elektrik mühendislikleri gibi branşlar mezun olmuş, özellikle endüstriyel projelerde daha önce görev almış, yurtdışında, yabancı ortaklarla çalışacak düzeyde yazılı ve sözlü İngilizce bilgisine sahip olan adayları, direkt (sahada) çalışanlar için ise onaylı sertifika ve ehliyetlere sahip olan, özellikle endüstriyel projelerde görev almış adayları tercih ettiklerini söylüyor: “Ayrıca bu adayların yurtdışı şantiyelerde gerekli teknik yeterlilik sınavlarını başarıyla geçebilmeleri ve böylece işverenimizin şantiyede çalışmasına gerekli vizeyi verebilmesi için yeterli derecede İngilizce dil bilgisine sahip olmaları önemli. Adayların yurtdışında çalışmaya istekli olmaları, işe alım sürecinde özellikle dikkat ettiğimiz bir konu.”
Hersek, doldurmakta zorlandıkları pozisyonların ise yurtdışında ve bu tip projelerde görev almış, tecrübeli, gerekli sertifikalara ve program kullanım yetkinliğine sahip kalite, SEÇ ve teknik ofis, kontrat mühendisi ve yönetici pozisyonları olduğunu söylüyor.
Libya, Türk müteahhitleri yakından ilgilendiriyor
Tekfen İnşaat, Arap Yarımadası üzerinde toplam 7 projeyi eşzamanlı olarak yürütüyor. Tekfen geçtiğimiz Şubat ayına kadar Libya’da bir projede yürütüyordu fakat bölgede yaşanan olaylar sonrası çalışmalarını durdurmuş, personelini de tahliye etmişti. Tekfen İnşaat ve Tesisat İK Koordinatörü Erhan Hersek, son durum hakkında şu bilgileri verdi: "Libya vatandaşı çalışanlar haricindeki 1.197 çalışanımız, T.C. Hükümeti Kriz Masası koordinasyon ve desteğiyle Libya’dan tahliye edilmişlerdi. Bu projede çalışmış olan elemanlarımız süregelen zaman içerisinde Tekfen’in diğer şantiyelerine tayin edilmiş olup işbaşı yaptılar. Libya’daki projemizin çalışmaları mücbir sebepler nedeniyle belirsiz bir süre için durduruldu, ülkedeki gelişmeler, hükümetin de koordinasyonu ve sağladığı imkanlarla yakından takip ediliyor. Türkiye ve yeni Libya yönetimi arasında oluşan müspet ilişkiler doğrultusunda, Türk müteahhitlerin üstlenmiş olduğu projelerin, er ya da geç yeniden açılacağı yönündeki inancımızı koruyoruz."