Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2012 10:43
Şenpiliç, İŞKUR Sakarya ve Şenpiliç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile işbirliği yaptı. Öğrencilere 200 saatlik bir eğitim veren Şenpiliç, eğitim programını tamamlayanları istihdam ediyor.
Şenpiliç, istihdamının yüzde 75’ini Sakarya ili ve çevresindeki üretim birimlerinden karşılıyor. En yüksek insan sayısı 1.200 kişi ile Söğütlü Kesimhane’de bulunuyor. Nitelikli eleman temininde problemler yaşandığını ifade eden Şenpiliç İK Müdürü Meryem Sökmen, tarım ağırlıklı bir çevrede sanayi üretimi yapmak için gerekli eğitim ve çalışma disiplinine sahip eleman bulmanın zor olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Personel devir oranının düşürülmesi ve nitelikli personel, ürün kalitesinin yükseltilmesi ve sürdürülebilirliği için temel şartlardan biri.”
Aylık olarak işe aldıkları personele, üzerinde çalışılmış ve gerçek bir iş başı eğitimi vermeye karar verdiklerini belirten Sökmen yüksek üretim kapasitesi ve değişken sipariş koşulları olan işletmelerde eleman talebi ani oluştuğundan, ne insan kaynaklarının eleman temini için ne de üretimin seçilen elemanı yetiştirmek için yeterli zamanı olmadığını söylüyor: “Sakarya İŞKUR, bizimle istihdam garantili bir meslek kursu açmak istediğini dile getirdi. Şenpiliç olarak açılacak kurslarda hem kendi yetişmiş eleman ihtiyacımızı karşılamak, hem de işsiz vatandaşlarımıza meslek kazandırmak amacıyla projeye sıcak baktık. İstediğimiz ise tek seferde açılıp daha sonra devamı gelmeyecek bir proje değildi. Ancak verilecek eğitimi kendi uzman personelimizle sağladığımız taktirde, genel iş yükü ve eğitimcilerimizin profesyonel olmaması nedeniyle sürdürülebilirliğini uzun vadede sağlamak mümkün olamayabilirdi. Bu nedenle Şenpiliç Meslek Lisesi ile temasa geçtik. Gerçek teknik eğitimcilerimizle MEB onaylı program setlerinden ihtiyaçlarımızı tespit ettik. Şenpiliç gıda mühendisleri ve veterinerleri ile birlikte Piliç Kesim ve İşleme Elemanı eğitim programı oluşturduk. Şenpiliç olarak, Şenpiliç Meslek Lisesi ve İşkur ile bir protokol imzaladık. 22.12.2011 tarihi itibarıyla ilk kursumuzu 12 iş arayan vatandaşımız için açtık.”
200 saatlik eğitimden geçiyorlar
Süreç ise şu şekilde ilerliyor. Şenpiliç İK yetkilileri İşkur’un portföyünden uygun profilde personel seçimini yapıyor. Seçilen personelin meslek hastalığı ve iş kazasına karşı sorumlulukları ve günlük harçlığı eğitim süreci boyunca İŞKUR tarafından karşılanıyor. Kursiyerler toplam 200 saatlik teorik ve pratik eğitimden geçiriliyor. Eğitim; meslek lisesi öğretmenleri tarafından formasyon kuralları çerçevesinde ve MEB standartlarına uygun olarak veriliyor. Kurs boyunca İşkur; kursiyerlerin devam durumlarını takip ediyor, eğitimleri izliyor. Teorik eğitimden sonra pratik eğitim kursiyerlerin istihdam edilmesi planlanan birimlerde ve bölüm şeflerinin gözetiminde işbaşında veriliyor. Eğitim sona erdikten sonra İŞKUR ve meslek lisesi tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre kursiyerlere başarı ya da katılım sertifikaları veriliyor. Şenpiliç üretim şefleriyle birlikte kursiyerlerin performanslarını değerlendiriyor, hangi kursiyerin hangi birimde istihdam edileceğini belirliyor. Seçilen başarılı kursiyerlere bir sonraki iş günü Şenpiliç personeli olarak işbaşı yapılıyor. İŞKUR’a verdikleri istihdam garantisinin yüzde 50 olmasına rağmen yüzde 70 civarında bir istihdam sağladıklarını ifade eden Sökmen, tüm işe alımlarının sadece bu programdan yapıldığını söylüyor: “Katılımcılara sadece Şenpiliç’te değil, tüm benzer işletmelerde Mesleki Yeterlilik Belgesi niteliği taşıyan bir sertifika kazandırılıyor, kısaca meslek edindiriliyor.