Kara tahta isteyen de var, akıllı tahta da

Güncelleme Tarihi:

Kara tahta isteyen de var, akıllı tahta da
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2012 10:57

Öğretmenler, akıllı tahtalar sayesinde konu anlatımının daha az vakit aldığını ve görselliğin daha fazla kullanıldığını söylüyor. Öğrencilerden kara tahtayı tercih eden de var, akıllı tahtayı tercih eden de.

Nuran ÇAKMAKÇI-Şebnem ARAT

Eğitimde tabletli dönem geçtiğimiz hafta başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Fatih Projesi kapsamında 17 ildeki 52 okula 12 bin 800 tablet bilgisayar dağıttı. Projede okullara akıllı tahtalar yerleştirildi. İstanbul’daki 8 pilot okulda da tabletli eğitime geçildi. Bu kapsamda da Bağcılar’daki Dr. Kemal Naci Ekşi Anadolu Lisesi’nde 210 öğrenciye ve tüm öğretmenlere tablet dağıtıldı. Okulun matematik öğretmenlerinden Hakan Budak (33), akıllı tahtalar sayesinde verimin yüzde 100 arttığını söyledi. Budak, “Tablet uygulaması bizim için çok faydalı oldu. Özellikle matematik dersi açısından. Öğrencilere kara tahtada 4 saatte yaptırdığımız işlem, akıllı tahtada 2 saatimizi alıyor. Görselliği daha fazla kullanmaya başladık. Böylelikle bilgiler çocuğun aklında daha kalıcı oluyor. Öğretmenler açısından da birçok kolaylığı oldu. Evde hazırladıklarımızı USB’lere aktarıp okula geliyoruz. Bu bilgileri de akıllı tahtalara yansıtıp bilgilerimizi öğrencilere sunuyoruz” dedi. Bu uygulamanın da öğrenciler için ilk olduğunu belirten Budak, şöyle devam etti: “Öğrenciler teknoloji ile öğrenmeyi sevdi. Herkes memnun ama bizim tek sıkıntımız kendi bilgilerimizi tabletlere yükleyemiyoruz. Bakanlığın bize sağladığı içeriğe bağımlı kalıyoruz. Artık kitap taşımak yerine tablet taşımak istiyoruz.”

Korkulan olmadı öğretmenler tabletleri kullanabildi
Tabletli eğitime geçen okullardaki öğretmenlere bir hafta boyunca farklı bölgelerden gelen bilişim teknolojileri öğretmenleri yardımcı oldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendirmesi ile Kemal Naci Ekşi Anadolu Lisesi’ne gelen bilişim teknolojileri öğretmeni Erhan Akkuş (30), izlenimlerini şöyle anlatıyor: “Tablete ve akıllı tahtaya alışma sürecini kolay atlatabilmeleri açısından bir haftayı öğretmenlerle geçirdik, takıldıkları yerlerde onlara yardım ettik. Öğretmenlerimiz 30 saatlik bir eğitim sonunda bu teknolojiyi kullanabilir hale geldi. Hiçbir öğretmen zorlanmadı. Yani korkulan olmadı. Uygulama çok güzel ama içeriğinin daha dolu olması gerekiyor. İçerikteki bilgiler ne kadar çoğalırsa öğretmenler için o kadar yararlı olur. Öğretmenler dokümanlarını tabletlere yükleyemiyor. Her öğretmen kendi tabletindeki bilgileri genişletebilmeli.” Okulun tarih öğretmeni Namık Dündar (33) ise “Sözel derslerde görsellere fazlaca yer verebilmek çok güzel. Genel olarak öğretmenlerin kullanamayacağı yönünde bir kaygı vardı. Biz derslerde zaten projeksiyon kullanıyorduk. Bu teknolojiye yabancı değildik. Gençten yaşlıya bütün öğretmenler bu aletleri kullanabiliyor.”

Her şey tek parmağımızın ucunda
Tabletler sayesinde öğrenciler kitap taşımaktan kurtuldu. 9. sınıf öğrencisi Mustafa Emre Doğruel (15): “Yeni uygulamaya bayıldım. Her şey elimizin altında, tek parmağımızın ucunda. Not tutabiliyoruz, ders kitaplarımıza ulaşabiliyoruz, yabancı ders kitaplarında seslendirme bile var. Akıllı tahta sayesinde tebeşir tozundan kurtulduk. Dokunmatik telefonlardan alışık olduğumuz bu sistemi kullanırken de sıkıntı çekmedik. Bu uygulama başarımı olumlu yönde etkileyecek” dedi.
9. sınıf öğrencisi Esra Azizler (14) de şunları söyledi: “Geleceği teknoloji inşa edecek. Bu nedenle tablet uygulaması geleceğim için çok önemli. Ama kara tahta kaldırıldı diye çok üzülüyorum. Bana kalırsa akıllı tahtalar kara tahtanın yerini alamayacak. Ben eski sistemde daha başarılı olabilecek bir öğrenciyim. Kara tahtalara hem alışmıştık, hem de öğretmen daha ön plandaydı. Gördüğüm kadarıyla yeni sistemi öğretmenler yabancıladı. Tabletleri ve akıllı tahtaları henüz etkin bir şekilde kullanamıyorlar. Bu duruma alışmaları da zaman alacak gibi duruyor.”

Merak edilenler
* Kullanım aşamasında tablet bozulursa bunu kim tamir edecek?
Satın alınan cihazlar 2 yıl garantiyi kapsıyor. Tabletin arızası sırasında eğitim-öğretimin aksamaması için okullara öğrenci sayısının yüzde 5’i miktarda yedek cihaz okul müdürlüklerine yedek olarak teslim edildi.  

* F klavye mi, Q klavye mi?
Cihazlar üzerine kurulan sanal klavyeler F düzeninde.

* Okuldan çıkan bütün çocukların çantalarında tablet olduğu bilinecek. Bu anlamda güvenlik sorunu olmayacak mı?
Cihazlar en fazla 15 gün bir etkileşimli akıllı tahta ile iletişime geçmez ise aktivasyonu yapılmadığı için kendini bloke etmekte hiçbir fonksiyonu çalışmıyor. Yaz tatili için bu süre üç aya çıkarılacak.

* Tablet alan çocuklar artık ders kitabı taşımayacak mı? Bütün ders kitapları bunun içinde mi? Deftere ihtiyaç duymayacak mı?
Dağıtılan tabletlerde ders kitapları, Z-Kitap (zenginleştirilmiş elektronik kitap) olarak yüklü olacak. Tabletlere yazı yazılabiliyor. Ancak defterin kaldırılması söz konusu değil. Öğrenci defterine de ödevlerini yapabilecek.

* Tabletin tamamı bu proje için özel üretim mi? Piyasada olan tabletler dönüştürüldü mü?
Pilot uygulamadaki aksaklıklar ile öğrenci ve öğretmen kullanıcı görüşleri doğrultusunda asıl uygulamadaki tablet özellikleri netleşecek. Pilot uygulama olması ve özel üretimi yaptırılamayacak adette satın alım yapıldığı için piyasadaki mevcut cihazlarla yola çıkıldı. 

* Çocuklar tabletlere oyun, herhangi bir içerik vs yükleyebiliyor mu?
Şu an için sadece Bakanlığın sunduğu içeriklere ve uygulamalara ulaşılabilmekte.

* İstediği internet sitesine girebiliyor mu?
Böyle bir durum söz konusu değil. MEB bağlı okulların güvenli internet ağ altyapısı (VPN) üzerinden internete çıkılabilmekte.

* Özel okullara tablet ücretle mi verilecek?
Şu an için özel okullara bu sistemin ücretsiz olarak sağlanması söz konusu değil.

* Tabletler sigortalı mı?
Pilot okullardaki tabletler 2 yıl garantili olarak satın alındı.

* Bakanlık bünyesinde bu tabletlerin herhangi bir sorunla karşılaştığında tamir edilecek bir büro, ofis vs var mı?
Cihazlara teknik servis tarafından müdahale edilecek. Teknik ya da fiziksel sorunlar dışında MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından problemler halledilebilecek.

* Evde ödevleri nasıl yapacaklar?
Öğrenciler ister evdeki kitapları üzerinden isterlerse tabletlerinden ödevlerini yapabilecek. 

* Çocuğun evinde internet yoksa ne olacak?
İçerikler ve uygulamalar off-line (internetsiz) olarak da cihazlarda çalışabiliyor.

Tabletlerle ilgili bilinmesi gerekenler  
* 9. sınıfların ders kitapları yüklendi. Konularla ilgili görsellere de yer verildi. 
* Öğrenciler güvenli internete evlerinde ve diğer alanlarda ulaşabilecek. 
* Kırılma ve bozulmalara karşı her okula yüzde 3 oranında fazladan tablet bilgisayar gönderilecek. 
* Tablet bilgisayarlar 2 hafta süreyle akıllı tahta ile bağlantıya geçmezse kapatılacak. 
* Yaz tatilinde 3 ay tabletler kapanmayacak. 
* Öğrenciler evden öğretmenleri ile bağlantıya geçebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!