Güncelleme Tarihi:
2016’da kamu, merkezi yönetim kapsamındaki idareler de dahil olmak üzere 97 bin yeni personel alımı yapacak. Açıktan ve nakil suretiyle yapılan atamalar da eklendiğinde bu yıl kamunun 150 bine yakın personel istihdam etmesi planlanıyor. Duruma ve ihtiyaca göre bu sayının daha da artması bekleniyor. 2013’de sadece 5 bin, 2014’te 20 bin, geçen yıl ise neredeyse hiç yeni alım yapmayan kamu, 2016’da son yıllardaki en fazla personel alımını gerçekleştirmiş olacak.
2015 Aralık sonu itibariyle kamuda toplam 3 milyon 339 bin kişi istihdam ediliyor ki, bu da toplam 20 milyon aktif sigortalının yüzde 16.5’unun kamuda çalıştığı anlamına geliyor. Kamuda toplam çalışanların 2.5 milyona yakını da memurlardan oluşuyor.
Yine 2015 verilerine göre kamuda istihdamın en yoğun olduğu ise eğitim hizmetleri ki, bu alanda 900 bine yakın kişi çalışıyor. İkinci sırayı ise 552 bin 500 kişiyle genel idari hizmetler alıyor. Sağlık hizmetlerinde 404 bin kişi, emniyet hizmetinde ise 262 bin çalışıyor.
30 BİN EĞİTİM PERSONELİ
Yıllar itibariyle bakıldığında kamuda personel alımının çok da fazla artmadığı dikkat çekiyor. Nitekim 2012 yılında kamuda 3 milyon 215 bin kişi istihdam edilirken, bu sayı 2013 yılında sadece 5 bin artarak 3 milyon 320 bine, 2014 yılında da 3 milyon 440 bine çıktı. 2015’de ise kamuda personel alımlarının neredeyse durduğu görülüyor.
Gelelim, 2016’da kamunun alacağı personel sayısına ve niteliklerine. Öncelikle kamu personeli olabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmek gerekiyor. Sınav sonrası kamu kurumları ihtiyaçları doğrultusunda personel alımı yapıyor. KPSS sınavı ise yılda iki kez yapılıyor. Bu durum, merkezi atamalar için geçerli. Bir de açıktan atamalar var ki, kamu kurumları, sınavla ya da sınavsız yine ihtiyacı doğrultusunda memur alımı yapabiliyor.
2016 yılında da 30 bini Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetlerinde görevlendirilmek üzere, açıktan ve nakil suretiyle yaklaşık 51 bin kamu personeli alınacak. Bunun dışında ise Başbakanlık, bakanlıklar, devlet üniversiteleri, kuvvet komutanlıkları, müsteşarlıklar, genel müdürlükler, üst kurullar ve kamu finans kurumlarına toplam 74 bin personel alımı daha yapılacak. Bu grup içinde yer alabilmek içinse KPSS sınavına girmek mecburi.
16 BİN LİRAYA BİLİŞİM UZMANI
Ayrıca 2016’da 5 bin de engelli ataması yapılacak ki, bugün kamuda istihdam edilen engelli sayısı 40 binin üzerinde.
Peki, kamuda çalışanların ortalama maaşları ne kadar? Son düzenleme ile kamu kurumlarında çalışacak olanlar en düşük 2 bin lira alacak. Ortalama memur maaşları ise 2 bin 500 lirayı buluyor. Tabii bu durum, tüm kademedeki memurlar için geçerli değil. Örneğin, genel müdür 7 bin lira, hizmetliler 2.3 bin lira, polis 3.3 bin lira, hemşire 2.7 bin lira, profesör 6 bin lira alabiliyor. Bir de istisnai durumlar var. Mesela son dönemde siber saldırıların artması üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 12 bilişim uzmanı almaya karar verdi. Maaş ise, brüt, 12-16 bin lira arasında. Yani, kamu artık eski kamu değil. İşin ve çalışanın niteliğine göre sınavsız da personel alabiliyor, yüksek maaş da ödeyebiliyor.
Nasıl kamu personeli olunuyor?
Kamu personeli olabilmek için ilk kural KPSS’ye girmek. KPSS, A ve B grubu olarak iki gruptan oluşuyor. A grubu kadro lisans mezunlarından oluşuyor ve genellikle iktisadi, idari bilimler fakülteleri ile buna bağlı bölümlerin mezunlarından oluşuyor. A grubu kadro sınavına girenlerin hemen atamaları yapılmıyor. Bunun için kamu kurumlarının kendi içlerinde oluşturdukları yarışma sınavlarına giriyorlar. B grubu kadro sınavlarına girenler aldıkları puanlara göre kurumların ihtiyacı olduğu sayıda atanıyor. B grubunda olanlar genellikle bakanlıklara bağlı müdürlükler, üniversiteler, sağlık kuruluşlarında çalışıyor. A Grubu kadro için sınav tarihleri, 22 Mayıs-29 Mayıs ve 24 Temmuz. B Grubu için sınav tarihleri ise; 22-23 Ekim, 6 Kasım tarihleri.