Güncelleme Tarihi:
Gönül KOCA
Üniversite öğrencilerinin çeşitli konularda başlattığı sosyal sorumluluk projeleri ve kampanyalar zaman zaman gündeme geliyor. İstanbul Arel Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Duhan Acar ise, yere atılan sakızların yarattığı çevre kirliliğine dikkat çekerek sokaklara sakız kutusu konulması için harekete geçti. Üniversitenin başlattığı ‘Bireysel Sorumluluktan Sosyal Sorumluluğa’ projesi kapsamında ‘Hatırlıyor musun eski sakızın nerede?’ sloganıyla bir kampanya başlatan Acar, yere atılan sakızların çevreye ve ekonomiye verdiği zararı şöyle anlatıyor: “Ülkemizde git gide büyüyen sakız pazarı yürüdüğümüz yolların daha da kararacağını gösteriyor. Yere atılan her sakız üzerinde 50 bin mikrop taşıyor. Çocuklar sokaklarda oynuyor ve bu mikroplar onlara geçiyor. Ayrıca kuşlar yere atılan sakızları ekmek sanarak yiyorlar ve gagalarını bir daha açamadıkları için açlık ve susuzluktan ölüyorlar.”
Geri dönüşüm sağlanıyor
Bizim sokaklarda siyah noktalar görmeye alışkın olduğumuzu belirten Acar, sakızın çevreye verdiği zararı ilk fark eden ülkenin İngiltere olduğunu söylüyor: “İngiltere’de yılda 150 milyon sterlin yerel yönetimleri tarafından sakızların temizlenmesine harcanıyor. Her belediye devletten sakız temizlemek için sakız bütçesi istiyor ve belediyeler sakız temizlemek için yılda 13.000 sterlin harcama yapıyor. Bu yüksek maliyetler yüzünden çevreye sakız kutuları konulmuş durumda. Ve toplanan sakızlardan geri dönüşüm elde ediliyor. Yenilikçi ilginç depo gözleri insanların aynı zamanda çevreye olumlu katkı sağlamalarını ve sorumlu bir toplum düşüncesini yaratıyor. Atık sakızların toplanması drenaj sistemleri için futbol sahası gibi çeşitli kullanımlara sahip malzemeleri dönüşüyor. Sakızlı depolar sakız teneke yükleme koleksiyon ve bakım hizmetleri de sağlıyor.”
Benim gücüm yetmezse başkaları zaten yapacak
Duhan Acar, sakız kutusu çalışmasını ilk olarak proje hocası Saadet Uğurlu’ya sundu. Ardından bunu geniş çaplı bir kampanyaya dönüştürmek için yerel yönetimlerle görüşmeye başladı. İlk iş olarak da kendi oturduğu Fatih Belediyesi ile görüştü. Belediye yetkililerinin projeye çok olumlu baktığını, ancak uygulama konusunda olumsuz cevap verdiklerini belirten Duhan Acar şunları söylüyor: “Fatih çok büyük bir ilçe. Ve her yerinde uygulanmayacağını biliyordum. Ama özellikle turistlerin yoğun olduğu yerlerde bir pilot bölge tespit edilerek hayata geçirilebilirdi. Benim belediyeye önerim de buydu.” Ayrıca aldığı olumsuz cevaba rağmen yılmayacağını, görüşmelerine devam edeceğini belirten Acar, “Ben gerçekten inandım bu projeye. Şu anda olmasa da belki 5 sene sonra gerçekleşecek bir şey bu. Çünkü yere atılan sakızların büyük zararları var. Türkiye’de insanlar bunun zararlarını bilmiyor. Biz yollarda siyah noktalar görmeye alışmışız ama bunu yurt dışında uygulayan ülkeler var. Benim gücüm yetmese bile başkalarının gücü yetecek bu uygulamaya başlatacaklar ve insanlar yere atılan sakızın zararlarının farkına varacaklar” diyor.
Sakız 1992’de Singapur’da yasaklanmış
Yere atılan sakız konusunu, Türkiye’de gündeme gelmediği için seçtiğini belirten Duhan Acar, kampanya için çalışmalara başladığında da hiç Türkçe kaynağa rastlamadığını anlatıyor. Acar, yaptığı araştırmalara dayanarak Türkiye’de aylık sakız tüketiminin 740 ton civarında olduğunu vurguluyor. Target Group Index’in araştırmasına göre Türkiye’de sakız çiğneyen 43 milyon kişi var. Ve her yıl bir kişi mutlaka bir kere sakız tüketiyor. Acar’ın, araştırmaları sırasında dikkatini çeken en ilginç uygulama ise, çevre kirliliğine neden olduğundan dolayı 1992 yılında Singapur’da sakızın yasaklanması olmuş.
Acar ayrıca, esas olarak halkı bilinçlendirmek için çalışmalar da yapacaklarını söylüyor. Bunun için de ilk olarak ‘eskisakizinerede.blogspot.com’ adresinde imza kampanyası başlattı. Duhan Acar, yerel yönetimlerden destek görmesi halinde sakız kutularının yanı sıra Seattle’da da bir örneği bulunan ‘Sakız Duvarı’ projesini hayata geçirmek istiyor. Önümüzdeki günlerde de yerel yönetimlerle görüşmeler olduğunu belirten Acar, belediyelerden kampanyasına destek bekliyor.