Güncelleme Tarihi:
Önümüzdeki haftasonu başlayacak LYS’ler 5 oturumda yapılacak. ÖSYM, sınavlara 946.244 adayın başvurduğunu açıkladı. Başvuruda bulunan adayların 744.562’si Matematik Sınavı (LYS-1), 388.361’i Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2), 751.454’ü Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3), 432.97’si Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ve 70.767’si Yabancı Dil Sınavı’na (LYS-5) katılacak. LYS-4, 14 Haziran Cumartesi, LYS-1 ve LYS-5, 15 Haziran Pazar; LYS-2, 21 Haziran Cumartesi ve LYS-3, 22 Haziran Pazar günü düzenlenecek. LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak. Sınavlarda, 5 milyondan fazla soru kitapçığı kullanılacak. LYS giriş merkezleri ise geçtiğimiz hafta içinde ÖSYM’nin internet sitesinde duyuruldu.
Adaylar son hazırlıklarını tamamlarken uzmanlar da son yapılması gerekenler konusunda adaylara uyarılarda bulundu. Bu dönemde öğrencilerin kafasının karışık olduğunu anlatan uzmanlar, öğrencilerin kafasında, “Konu tekrarı mı yapılmalı, deneme sınavı mı çözülmeli, ders çalışmaya ne zaman son verilmeli, beslenme ve uyku düzeni nasıl olmalı?” gibi birçok soru işaretinin olduğunu belirtti.
Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal ve Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil’in öğrencilere önerileri şöyle:
- Kalan süreyi küçümsemeyin, sınavdan bir gün öncesine kadar çalışma temponuzu düşürmeyin.
- Konu eksiklerinizi büyük ölçüde tamamladığınızı varsayarsak, hatırlamanız gerektiğini düşündüğünüz konuları tespit edip son tekrarlarını yapın.
- Deneme sınavı ve geçmiş LYS sorularını çözün. Çözdüğünüz deneme sınavlarını analiz ederek, boş bıraktığınız ya da yanlış yanıtladığınız soruların çözümlerini öğrenin.
- Deneme sınavları çözerken, süresini mutlaka gerçek LYS’ye uygun şekilde ayarlayın.
- Bugünlerde, sosyal etkinliklere harcadığınız zamanı ders çalışmaya ayırın.
- Zamanlama konusunda sıkıntı yaşıyor ve ders çalışma sürenizi arttırmıyorsanız bunun bir sorun olduğunu kabul edin ve çözüm üretin.
- Son hafta her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkarak uykunuzu düzene koyarsanız sınavdan önceki gece az uyursanız performansınız olumsuz etkilenmez.
- Son günlerde ve sınav sabahı alışkın olduğunuz beslenme düzeninizi koruyun.
- Gününden önce sınava gireceğiniz binayı gidip görün.
- Eksiklerinizi düşünmek yerine yapabildiklerinizi ve başlangıca göre kat ettiğiniz mesafeyi düşünün.
- İyi bir hazırlık süreci geçirdiğinizi düşünerek kendinize güvenin, emeklerinizin karşılığını alacağınıza inanın.
- Asla sınavı bir hayat-memat meselesi olarak görmeyin. Okulunuzda girdiğiniz yazılıdan ya da dershanenizde katıldığınız deneme sınavından bariz bir farkının olmadığını göreceksiniz. Bu nedenle sınava farklı anlamlar da yüklemeyin.
- Sınavlar hiçbir şekilde amaç değil, sizi bir üst okula ve yaşama hazırlayan araçlardan biri.