Deniz TÜRSEN -dtursen@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 17:20
Çevre bilinci arttıkça, çalışanlar da kendi işyerlerinin çevreye duyarlı olmasına daha çok önem veriyor. Bu da, şirketler ve sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliğini arttırıyor. Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) ile kahve zinciri Gloria Jeans Coffees işbirliği bunun son örneklerinden biri. Şirket, kahve üreten işçilerin çalışma koşullarını belli bir standartın üstünde tutmakla yükümlü.
Toplumların çevre bilinci son yıllarda giderek artıyor. Bunda, sivil toplum örgütlerinin çabaları, bilimsel araştırmaların ve haberlerin medyada daha geniş yer bulmaya başlaması çok etkili oluyor. Çevre bilincinin artması ile beraber, şirketler de bu konuda harekete geçme zorunluluğu hissediyor. Öyle ki, artık adaylar, çalışmak istedikleri şirketleri seçerken çevreye duyarlı olan firmaları öne alıyor ya da kendi şirketlerinin sürdürülebilirlik ile ilgili aktiviteler düzenlemesine ön ayak oluyor.
Bunun yanında, tüketiciler de ürünlerin hangi koşullarda üretildiği, üretilirken doğaya zarar verilip verilmediği ya da üreticinin kazançlı olup olmadığı konusunda bilgi veren ürün sertifikalarına karşı daha duyarlı olmaya başladılar. Bu sertifikaları veren kurumlardan biri Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği). 1987’de New York’ta kurulan kuruluşun hedefi ekolojik ve sosyal yaşamı korumak amacıyla belirlenen standartlara uygun üretim yapılmasını sağlamak ve toprak kullanımının sürekliliğini korumak.
İşçileri koruyorRainforest Alliance sertifikası, öncelikle ürün üretilirken doğal yaşamın korunduğunu gösteriyor. Bunun yanında, üretimde çalışanlar ve aileleri için yeterli gıda, eğitim ve sağlık hizmetlerinin sağlandığı ve güvenli çalışma koşullarının var olduğu bilgisini veriyor. Türkiye’de faaliyet gösteren ve bu sertifakayı almaya hak kazanan global markalardan biri Gloria Jean’s Coffees. Şirketin Türkiye ayağının Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dinçerler, Gloria Jean’s Coffees International’ın bu kuruma üye olmasının getirdiği anlamları şöyle sıralıyor: Üretimde çalışan işçilerin sağlıklarının korunması, çocuk ve hasta işçi çalıştırılmaması,
kahve üretiminde emeği olan tüm çalışanların sigortanın yanı sıra farklı sosyal haklara da sahip olması.
Zor çalışma koşullarıÖzellikle kahve yetiştiren Etiyopya, Yemen, Kenya, Gana, Brezilya, Bolivya gibi ülkelerde çocuk emeği kullanımı yoğun. Genellikle hasat zamanı mevsimlik işçiler kullanılıyor ve kayıt dışı istihdam yoğunlaşıyor.
Kahve kurutma işlemleri sırasında yüksek sıcaklıklara maruz kalma, güneşe bağlı radyasyon, makinelerin sesi, elle toplama yaparken kullanılan aletlerin yarattığı tehlikeler ve diğer hava şartlarından doğan hastalık riskleri ortaya çıkıyor.
Dinçerler, Rainforest Alliance ile işbirliği yapan şirketlerin, çiftçi ve işçilerin sosyal yaşamlarına, sağlık ve eğitimlerine saygılı üretim yapma hedefinde olduklarından, hastalık ve kötü çalışma koşullarında üretim yapılmasının engellenebildiğini aktarıyor. Ayrıca, Rainforest Alliance sertifikasını aldıktan sonra, gerekli koşulların yerine getirilip getirilmediği ve sürdürülebilirliği de sürekli denetleniyor.
Dünya nüfusundaki tüketim en çok tarımı etkiliyor. Yeterli ve kaliteli kahvenin üretilmesi için Rainforest Alliance ve üyeleri, tarımın ekonomik canlılığı, doğal tarım kaynaklarının, temiz su kaynaklarının korunması için sürdürülebilir tarımı destekliyor. Yağmur ormanlarının korunması için de çalışmalar yürütüyor. Ayrıca kurum üyeleri her sene sosyal sorumluluk projelerine dahil oluyorlar.