İş stresi üç kat fazla horlatıyor

Güncelleme Tarihi:

İş stresi üç kat fazla horlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 11:14

Amerikan Uyku Derneği, yoğun iş temposuna sahip insanların, stressiz bir yaşamı benimseyenlere göre üç kat fazla horlayabileceğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Kimi zaman kişi horladıkça ve iyi uyuyamadıkça gün içinde çok daha yorgun ve bitkin olurken, iş temposunun yoğunluğu ve giderek artan stres nedeniyle daha çok horluyor.

Bu durumun kişiyi hem ruhen hem de fiziksel olarak etkilediğini, iş veriminin düşmesine ve aynı zamanda iş kazalarına neden olduğunu söyleyen Dent-Group Çene Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, “Normal bir gece uykusunun 7-8 saat sürmesi gerekirken, horlayan kişiler kaç saat uyurlarsa uyusunlar genellikle sabahları yorgun ve bitkin kalkıyor.

Boyunlarında aşırı terleme, ağız ve boğaz kuruluğu, bazı sabahlar da baş ağrısı ve mide bulantısı şikâyetleri ile uyanıyorlar. Bu yorgunluk ve bitkinlik hali, okulda başarısızlığa, sosyal ilişkilerde uyumsuzluğa, işyerinde verimsizliğe ve iş kazalarına davetiye çıkarıyor” diyor.

Haberin Devamı

20 milyon kişi horluyor

Horlama ve uyku apnesinin fiziksel yapı, genetik özellikler ve yaşam tarzı ile ilgili birçok nedeni olduğunu söyleyen Dr. Saygı, en çok karşılaşılan nedenleri şöyle sıralıyor: Obezite, kısa ve kalın boyna sahip olma, kalıtımsal geçiş (anne veya babada olması), alt çenenin normalden küçük ve geride olması, alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar, uzun süreli antidepresan kullanımı, yoğun iş temposu ve stres.

Her dört kişiden birinin, yani 20 milyona yakın kişinin horladığı Türkiye’de, horlayan erkeklerin sayısı, kadınların üç katına ulaşıyor. Bir başka deyişle horlayanların 15 milyona yakınını erkeklerin oluşturması, erkeklerde obeziteye bağlı yağlanmanın boyun ve karın bölgelerinde yoğunlaşması ile açıklanıyor. Kadınlar arasında, horlayanların oranı yüzde 10 iken, menopoz sonrası hormonal dengelerin değişmesiyle bu oran yüzde 40’a çıkıyor. Ayrıca düzenli bir yaşama sahip olmayanlarda da, özellikle alkol ve sigaranın etkisiyle horlama daha yoğun görülüyor.

Horlama protezi ile tedavi ediliyor

Horlamayı engellemenin en kolay, ekonomik ve etkin tedavi yöntemi horlama protezleri. Kişiye özel hazırlanan protezi, dişler üzerine oturtuluyor ve geceleri uykuda kullanılıyor. Protez, alt çeneyi ileri ve aşağı doğru konumlandırarak sarkmış dokuları eski gerginliklerine kavuşturarak soluk yolunu açıyor, horlama ve uyku apnesini engelliyor. Protezin başarı oranı, yüzde 90-95’e ulaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!