İş fırsatı BES'ten

Güncelleme Tarihi:

İş fırsatı BESten
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 10:24

Sayıları 35 bini bulan bireysel emeklilik aracılığı son yılların gözde mesleği. 2016’da ise emeklilik şirketleri 3 bin 500 yeni aracı işe alacak.

Haberin Devamı

Son yıllarda yıldızı parlayan meslekler arasına giren, özellikle genç çalışanların ilgi duyduğu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), istihdama da ciddi katkı sağlamaya başladı. 2003 yılında Türkiye’nin gündemine giren ve kısa zamanda devletin desteği ile de hızlı yol alan BES’te, toplam 19 emeklilik şirketi faaliyet gösteriyor. Şirket çalışanları, acenteleri, satış danışmanları, brokerlar da dahil olmak üzere sistem bugün için 70 bin kişiye istihdam sağlıyor.
35 bin kişiye istihdam sağlıyor

BES’in, son yıllarda istihdama yarattığı en büyük katkı ise çalışma hayatına ‘bireysel emeklilik aracıları’ adı altında yeni bir iş imkanı yaratması oldu. 2010 yılında 16 bin 716 kişi olan BES aracı sayısı, 5 yılda yüzde 110’a yakın artarak, 2015 yılında 35 bine kadar çıktı. Sadece 2015 yılında 5 bin yeni kişi, bireysel emeklilik aracısı olmayı tercih etti. Son veriler ışığında Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) kayıtlı; bankaların bünyesinde aracılık lisansına sahip kişiler, bireysel başvuru ile lisans alan aracılar dahil olmak üzere toplam 35 bin kişi bulunuyor. 2016 yılında ise bireysel emeklilik şirketleri, 3 bin 500 yeni aracıyı bünyelerine katmayı hedefliyor.

Nasıl BES aracısı olunur?
- En az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından ve lise veya dengi okul mezunu ya da iki yıllık bankacılık, sigortacılık, borsa ve finans, finans, işletme, maliye, menkul kıymetler ve sermaye piyasası, muhasebe, para ve sermaye yönetimi, pazarlama ve satış yönetimi ön lisans programlarından mezun olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

- Lise mezunu olanların emeklilik, sigorta şirketi ya da acentesinde, sermaye piyasası aracı kurumunda bir yıl süreyle çalışmış olması gerekiyor.  

- Aracı olmak isteyenler, Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) elektronik ortamda, çoktan seçmeli sınav için başvuracaklar. 

- Sınava istenilen zamanda internet üzerinden başvuru yapılabiliyor. 

- Sınava girmesi uygun bulunanlar için sınav yeri ve tarihi, EGM tarafından duyuruluyor. Adaylar internetten giriş belgelerini alabiliyor. 

- Sınavı kazananların lisans belgeleri EGM’nin internet sitesi üzerinden iletiliyor. 

Haberin Devamı

- Aracılar, çalıştıkları şirketlerden aylık sabit ücretle birlikte, performans primi alıyor.

Gençlerin ilgisi yoğun
Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, bireysel emeklilikte 20 bin kişilik bir istihdam yaratıldığını, dağıtım kanalları da katıldığında bu rakamın 70 binin üzerine çıktığını söyledi. Sadece Garanti Emeklilik’te; satış, merkezi satış, çağrı merkezi, müşteri hizmetleri ve genel müdürlük birimleriyle tüm Türkiye’de 900 kişi çalıştığını belirten Onaran, 2016 yılında Türkiye genelinde 100 kişilik bir alım yapacaklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “BES, son yıllarda devlet katkısı ile birlikte büyük bir ivme kazandı. Çok hızlı büyüyen sektör, gençler için oldukça cazip kariyer imkanları sunuyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!