Güncelleme Tarihi:
Ekonomi hızlı büyümediği ve yeterli istihdam alanı açılamadığı için yeni mezunların büyük bir kısmı okuduğu bölümün haricinde bir alanda, kendi uzmanlık alanı olmayan bir yerde ve düşük maaş aralığında iş bulabiliyor.
İş arayan yeni mezunlara genellikle ‘Mülakatlarda sorulara yaratıcı bir cevap bul’, ‘İş aradığından tüm çevreni haberdar et ve çevreni genişlet’, ‘Üniversite’nin iş bulma birimi varsa onlar ile sürekli iletişimde kal’ gibi tavsiyeler verilir. Siz bunları zaten senelerdir beri çevrenizden duyuyor ve biliyorsunuzdur. Ancak iş bulma stresi altında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar gözden kaçabilir.
General Electric eski CEO’su Jack Welch, iş ararken akılda kalması gereken üç noktayı yazdı:
- ‘Kader alanı’nızı bulmaya çalışın
40-50 yaşlarına geldiklerinde yıllardır devam ettikleri kariyeri bırakıp tamamen farklı bir alana yönelen ve çok daha mutlu olan insanların sayısı hiç de az değil. Bu alana ‘kader alanı’ deniyor. Burası bir kişinin sevdiği işi yaptığı, iş tatmininin ve başarılı olma ihtimalinin en yüksek olduğu bölge. Örneğin çocukluğundan beri film izlemeyi çok seven bir kişi için sinema sektörü ‘kader alanı’ olabilir.
‘Kader alanı’nı bulabilmek kolay değildir. Belki başlangıçta maaşınız da az olacaktır. Ancak en azından kuvvetli olduğunuz bir alanda, sevdiğiniz iş yapacak ve tutkuyla çalışacaksınız. Bu özellikler genellikle gelirinizin zamanla artmasına neden olur.
- Mülakatlar, okulda girdiğiniz herhangi bir sınav değil
Mülakatların, okullarda girdiğiniz sınavlardan biri olmadığını unutmamanız gerekiyor. Hiç beklemediğiniz durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Örneğin, ‘Bize en kötü üç yönünüzü söyleyin’ gibi klasik sorulara yaratıcı cevaplar bulmaya çalışır, ancak mülakatta ‘Şirketimizin hisse senetlerinin değeri dün düştü mü yoksa çıktı mı?’ gibi bir soruyla karşılaşabilirsiniz. Bu örnek mülakatın sadece sizinle alakalı olmadığını gösteriyor. Size sadece staj yapıp yapmadığınız, okullarınız ve ne öğrendiğiniz sorulmayacak. Mülakatlarda çalışmayı istediğiniz şirket ve o şirketin bulunduğu sektör hakkındaki bilgileriniz ölçülecek. Bu nedenle iş görüşmelerini okulda girdiğiniz herhangi bir sınav olarak görmemeli ve ciddi bir hazırlık yapmalısınız.
- Ailenizden destek alın
Okul bitti ve artık kendinizi yetişkin olarak görüyorsunuz. Ancak hâlâ yardıma ihtiyacınız var. Bırakın aileniz size kariyerinize başlarken destek olsun. Eğer tanıdıkları varsa onları arasınlar. Size verdikleri öğütleri mutlaka dinleyin. Şunu unutmayın ki aileniz sizin bir iş bulmanızı en az sizin kadar çok istiyor. Sizin için en iyisinin ne olacağını, en çok nerede mutlu olacağınızı, nerede daha başarılı olabileceğinize dair mutlaka bir fikirleri vardır. İş görüşmelerinde nasıl konuşacağınıza, nasıl giyinmeniz gerektiğine, CV’nize neler yazabileceğinize dair tavsiyelerde bulunabilirler.
Kaynak: LinkedIn Pulse