Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE, beyaz eşya konusunda hem üretim hem de ürünlerdeki teknoloji açsından bölgenin hatta dünyanın en başarılı ülkelerinin başında geliyor. Yerli markalar, dünyanın her noktasına ürün ihraç ediyor, hatta pazar lideri oluyorlar. Beyaz eşyadaki bu başarıyı şimdi elektronik alanına da hızla taşınıyor. Özellikle de nesnelerin internet (IoT) ile akıllanmaya başlayan cihazlarla. Bu konuda çalışmalarını sürdüren şirketlerden biri de Arçelik. Yaptığı Ar-Ge yatırımlarıyla dünyanın farklı noktalarına Ar-Ge merkezleri açan şirket, İstanbul’da devreye aldığı inovasyon merkeziyle de teknoloji devlerine kafa tutmaya başladı. İnovasyon geliştirmeyi strateji haline getiren şirket, geçen yılın sonunda İTÜ Teknokent’te kurduğu inovasyon merkezinde geleceğin teknolojilerine yatırım yapıyor. Burada AR-GE için dört yeni alan belirleyen Arçelik, geliştirdiği cihaz ve uygulamaları dünyaya ihraç etmeyi planlıyor.
YENİ İŞ ALANLARI
Burada esas iş alanı olan beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektörünün dışına çıkıp yeni iş alanlarına yönelik geliştirmeler yapan şirket, böylece yakında tüketicilere farklı teknoloji hizmetleri de sunacak. Arçelik İnovasyon Direktörü Erkan Duysal, gerçekleştirilen AR-GE ve teknoloji geliştirme çalışmaları sonucunda rekabette fark yaratacak ürünler tasarladıklarını söylüyor. Duysal, “Ar-Ge çalışmalarımız, ileri teknoloji ve yüksek kaliteye sahip ürünleri daha uygun maliyetlerle tüketicilere sunmamıza olanak sağlıyor” diyor. Belirledikleri alanların hem Koç Holding’in hem de Arçelik’in gelecekte büyümek istediği alanlar olduğuna dikkat çeken Duysal, “Hep akıllı bir ürünle, verilen bilgileri işleyerek farklı servisler yaratıyoruz” şeklinde konuşuyor.
SİLİKON VADİSİ’NDE GİRİYOR
Erkan Duysal, uluslararası Ar-Ge ağını genişletme çabaları kapsamında Tayvan ve İngiltere’deki AR-GE ofislerinin yanı sıra ABD’nin Boston bölgesinde de bir Ar-Ge ofisi açılmasına yönelik çalışmaların son aşamasına geldiğini söylüyor. Son olarak Silikon Vadisi’nde bir merkez açılması da gündemde. Erkan Duysal, yurtdışı Ar-Ge ofisleriyle ilgili hedeflerini şöyle anlatıyor: “Arçelik’in dünya çapındaki AR-GE ekosisteminin güçlendirilmesi, dünyanın önde gelen üniversitelerindeki yeteneklere erişilmesi ve dünyanın farklı bölgelerinde gelişmekte olan teknolojileri erken aşamada yakalayarak yenilikçi ürünlerin tasarlanmasındaki rekabetçi avantajın daha da artırılması hedefliyoruz.”
İnovasyon merkezinde 4 alanda çalışıyor
Akıllı ev asistanı: Amazon ve Google gibi teknoloji devlerinin tüketicilere sunduğu sesle kontrol edilen akıllı ev asistanlarına Arçelik’ten de karşı bir atak geldi. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan Sihirbaz adındaki cihaz, Türkçe konuşulanları anlıyor ve buna göre cevap veriyor. Örneğin; nöbetçi eczaneyi buluyor, perdeleri açıp kapatıyor.
Ödeme sistemleri: Yeni nesil akıllı kasalar üzerine çalışan şirket, şu anda pazarda yüzde 51 pazar payına sahip. Ödeme sistemleri sektörüne yeni çözümler geliştirmeye devam eden şirket, yeni platformla mağaza içindeki müşterilerin akıllı telefonlar üzerinden kasaya gitmeden ödeme yapabilmesini sağlayacak.
Doktorlara daha hızlı veri sağlamak ve hastaları rahatça takip edebilmek için ‘Beko Care Me’ ürününü geliştiriyor. Hastaların kalp ritmi görülüyor, vücut sıcaklığı, uyku ve tansiyon takibi yapılıyor. Sonrasında toplanan veriler analiz ediliyor.
Görüntü tanıma: Arçelik’in inovasyon alanında odaklandıklarının başında görüntü tanıma teknolojileri bulunuyor. Mobese kameralarının akıllı hale getirilmesi için çalışmalar yapan şirket, bu teknolojiyi aynı zamanda benzin istasyonlarında ara takibi için de kullanmayı düşünüyor.