Güncelleme Tarihi:
Outplacement (işten çıkarılan kişiye sunulan yeni kariyere geçiş hizmeti) firması Challenger, Gray & Christmas, ABD’de 150 işe alım sorumlusuna CV’lerle ilgili bir anket yaptı. Katılımcılara yöneltilen sorular arasında CV’lerin ne kadar detaylı olması, kaç sayfa olması gerektiği gibi konular var.
Ankete katılan İK profesyonellerinin yüzde 54’ü başvuranların önceki çalışma hayatının sadece son yıllardaki kısmını değil tümünü görmek istediklerini belirtti. Katılanların yüzde 20’si adayların en az 20 yıllık geçmişinin CV’ye eklenmesi gerektiğini düşünürken, yüzde 8’i son 10 yılın yeterli olduğu görüşünde.
LinkedIn de yer almalı
Şirketin CEO’su John A. Challenger, anket sonucunu yorumlarken, İK profesyonellerinin başvuran kişilerin deneyimi hakkında net bir bilgiye sahip olmak istediklerini söylüyor. İş arayanların, başvurdukları pozisyon ile alakalı deneyimlerini ayrıntılı bir şekilde, diğer tecrübelerin ise özetleyerek eklemeleri gerekiyor. Önceki deneyimlerini, başarıları detaylı bir şekilde yazan adaylar, CV’sini inceleyen yetkililerin gözünde net bir profil oluşturabiliyorlar.
Ankete katılanların yüzde 71’ine göre adaylar, iş dünyasının sosyal ağı olarak adlandırılan LinkedIn hesaplarına ait internet adresini de CV’lerine eklemeli.
CV’nin uzunluğu ne kadar olmalı?
CV’yi tek sayfaya sığdırıp sığdırmama konusu anketteki bir başka soru. Katılımcıların hiçbiri özgeçmişlerin tek sayfa ile sınırlandırılması gerektiğini savunmuyor. Bununla beraber cevaplayanların yüzde 63’ü özgeçmişlerin çok uzun tutulmaması gerektiğini, en fazla iki sayfanın yeterli olabileceğini işaretlemiş. Aynı soruya, yüzde 14 en fazla dört sayfa, yüzde 17 ise ‘ne kadar gerekliyse o kadar uzun olabilir’ cevabını vermiş. Challanger’a göre artık birçok sistemde anahtar kelime taraması yapılıyor. Bu nedenle özgeçmişin ne kadar uzun olması gerektiğinin pek bir önemi kalmıyor.
Önceki maaşların belirtilmesi
Adayların, önceki işyerlerinde aldıkları maaşları CV’lerine yazıp yazmamaları konusunda ise katılımcılar ikiye bölündü. Cevaplayanların yarısı, bu bilginin adayları boş pozisyonlar ile eşlerken yararlı olabileceğini düşünüyor. Diğer yarısı ise maaşın CV’lerde belirtilmesine karşı. Challenger, ankete katılanların yarısının maaşın CV’lere yazılmasına karşı olmasına rağmen bu sorunun zaten mülakat esnasında adaylara mutlaka sorulduğunu belirtiyor.
Kaynak: SHRM