Güncelleme Tarihi:
ÜLKE genelinde başlatılan istihdam seferberliği ile işverenlere önemli teşvikler geldi. 2017 yılında son 3 aydır işsiz olan kişileri işe alan işverenler sigorta primi ve gelir vergisi ödemeyecek. Türkiye’de istihdama en çok katkı sağlayan sektörlerden biri olan inşaat sektörü de gelen teşviklerle hedef büyüttü. Yaklaşık 2 milyon kişiye iş imkanı sağlayan inşaat sektöründe beklenti bu yıl 200 bin ek istihdam. Hükümetin son aylarda inşaat sektörünü desteklemek için KDV ve harç indirimleri yaptığını hatırlatan sektör temsilcileri, “İstihdam için yeni proje, yeni yatırım gerek. Biz hevesliyiz. Ancak bu projelerin hayata geçmesi için yönetmeliklerde tıkanan noktalar düzeltilmeli ve ruhsat alım süreçleri artık hızlanmalı. Konut kredi faizleri de artmaz ve konut satışlarında hareketlilik devam ederse istihdam yüzde 10 artar” diyor.
YATIRIM ORTAMI İYİLEŞMELİ
İnşaat sektörünün Türk ekonomisi için önemine dikkat çeken Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “Sektör olarak 2017 ilk çeyrek sonunda 154 bin ilave istihdam ile en çok istihdam sağlayan sektör olduk. Nisan ayında konut satışları referanduma rağmen yüzde 7.6 arttı. Yılın ilk 4 ayına bakarsak da satışlarda 2016’dan öndeyiz. Konut satışlarında bu büyümeyi sürdürmeliyiz. Bunun için de konut kredi faizleri 0.90’ları geçmemeli. Yeni proje ve yeni istihdam için satışlar iyi olmalı. Yıl içinde inişler çıkışlar olsa da istihdamda bu yılı geçen yılın önünde kapatırız. Geçen yıla göre 200 bin ek istihdam bekliyoruz ” diyor. İnşaat sektöründe en önemli sorunun bürokrasi olduğunu ve bunun yatırımcıların motivasyonunu düşürdüğünü söyleyen Elmas, “İstanbul’da her belediye kendine göre keyfi uygulama yapıyor. Aynı projelere biri 500 bin lira, biri 5 milyon harç istiyor ve bunlar yatırımcıları yoruyor. İstihdamın artması için yatırım ortamı iyileşmeli” diyor.
YÜZDE 10 BÜYÜME
Özel sektörün istidam seferberliğine katkı sağlamak için elinden geleni yaptığını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni işçi için yeni projeler gerektiğini söyledi. Sektör oyuncularının yeni yatırımlar için hevesli olduğunu belirten Durbakayım, “Yeni projelerin hayata geçmesi için önce kentsel dönüşümün önü açılmalı. Burada tıkanan noktalar çözülürse yeni projeler artar. Mevcut piyasada satışların iyi gitmesi de yeni yatırımları belirliyor. Bunun için de kilit nokta konut kredi faizleri. Sektörün en önemli sorunu ise bürokratik engeller. Ruhsat alım süreleri bu kadar uzun olmamalı” diyor. Yılın ilk 2 ayında 1 milyon 700 bin civarında olan istihdamın 2 milyonu aşacağını belirten Durbakayım, “Biz konut satışlarında 2017’de yüzde 10’luk artış öngörüyoruz. İstihdam için de aynı oranı söylemek mümkün” diyor.
İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getiriyor: “30 Haziran’da süresi dolan yeni tip imar yönetmeliği var, sonrası belirsiz. Tapu harçlarında indirim yapıldı ama süre 30 Eylül’de dolacak, sonra ne olacak? Piyasada şirketler demir bulmakta zorlanıyor. Hem fiyat arttı hem de tedarik sorunu var. Bir de tam olarak uygulayamadığımız ve rafa kalkan bir kentsel dönüşüm süreci söz konusu. Tüm bu risklere karşı önlem alınır ve ayak bağlarından kurtulursak o zaman büyüme gelir.”
Yurtdışında Türk çalıştıramıyoruz
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında üstlendikleri projelerde istihdam ettikleri Türk işçiler ile çalışma mevzuatı kapsamında önemli sorunlar yaşadığını söylüyor. Son 10 yılda yurtdışı iş hacminde büyük artışlar olmasına rağmen Türk işçi sayısında gerileme yaşandığını ifade eden Yenigün, ”Bizlerin ilk tercihi her zaman Türk işçisi ile çalışmak yönünde olmuştur, ancak uygulamada bir şeylerin yanlış gittiği aşikardır ve üyelerimiz artık Türk işçisi kullanmama yolunu seçmektedir. Yurtdışında istihdamın desteklenmesine yönelik olarak, sosyal güvenlik primine esas kazanç tavanının indirilmesi önemli bir teşvik olacaktır. Diğer taraftan, işçi uyuşmazlık davalarında mevzuat aşırı zorlama yorumlar ile suiistimal edilmekte, firmalarımız mahkemelerce 30 yıl öncesine dayanan haksız tazminat ödemeleri ile karşı karşıya bırakılmaktadır” diyor.
Neler yapıldı?
TÜRKİYE’de işsizlik oranının giderek artması üzerine hükümet harekete geçti ve istihdam seferberliği ilan edildi. Bu kapsamda personel istihdam eden özel sektör işverenlerine yönelik bir teşvik paketi hayata geçti. İşverenler, mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alacakları her 1 sigortalı için 1.404 TL ödeyecek ve geriye kalan 773 TL tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet karşılayacak. Öte yandan hükümet son aylarda inşaat sektörü özelinde de önemli düzenlemeler yaptı. Önce yabancıya satışının artması için Türkiye’den ev alan yabancıya vatandaşlık verileceği açıklandı ve yabancıya ilk evi için KDV muafiyeti geldi. Sonra yerli alıcı için yüzde 10’u bulan KDV indirimi yapıldı ve yaklaşık yüzde 1 olan damga vergisi sıfırlandı. Son olarak da tapu harçları düştü.