Deniz TÜRSEN - dtursen@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2016 10:46
Girişimcilik, son yıllarda hem devletler hem de özel sektör tarafından en çok desteklenen alanlardan biri. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Rekabetçi Sektörler Programı’ da bu destekler arasında. Program kapsamında toplam 65 milyon Euro yatırımla 10 şehirde 10 ‘İş Geliştirme Merkezi’ projesi (İŞGEM) hayata geçiriliyor.
Tüm dünyada hem kamu hem de özel sektör tarafından en çok desteklenen alanlardan biri girişimcilik. Türkiye’de girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaşması ve gelişmesi için atılan son adım ise Türkiye ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ‘
Rekabetçi Sektörler Programı’. Program kapsamında yapılacak 65 milyon Euro’luk yatırım ile 10 şehirde 10 ‘İş Geliştirme Merkezi’ projesi (
İŞGEM) hayata geçirilecek. İŞGEM’lerin faaliyete geçeceği şehirler Kastamonu, Malatya, Tokat, Van, Osmaniye, Sorgun-Yozgat, Elazığ, Bingöl, Sivas ve Gümüşhane olacak. Bu illerdeki tüm projelerde inşaat çalışmaları başlatıldı. Malatya, Kastamonu ve Tokat İŞGEM binaları tamamlanarak KOBİ’lerin kullanımına sunuldu. Hatta, Malatya İŞGEM’de yüzde 84 doluluk oranına ulaşıldı.
BÖLGESEL GELİŞİME DESTEKAB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, İŞGEM’lerin ‘işletme kuluçkası’ veya ‘işletme fidanlığı’ olarak da adlandırılabileceğini belirtiyor. Bu merkezler, bünyelerindeki işletmelere; işletme geliştirme koçluğu, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda işyeri mekânı, ortak ofis ekipmanı, ofis hizmetleri gibi hizmetler sunuyor. Amaç, işletmelerin en kırılgan oldukları ilk dönemlerini sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve büyümelerini sağlamak.
İŞGEM’ler, Sanayi Strateji Belgesi’nin ana politika alanları arasında yer alan ‘Bölgesel Gelişme’nin sağlanması açısından da etkili bir araç olarak görülüyor. İŞGEM’lerin kurulmasıyla bölgesel girişimciliğin desteklenmesi, yerel KOBİ’lerin bölgesel, ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin artırılması hedefleniyor.
43 ŞEHRE MALİ KAYNAKİŞGEM projeleri kapsamında KOBİ’lerin ve yeni işletmelerin ayakta kalabilmeleri ve gelişmeleri için etkin bir iş ortamı oluşturuluyor. Bu doğrultuda kurulan 10 İŞGEM ile 70 bin metrekare kapalı alan, ortalama büyüklüğü 100 ila 500 m2 arasında değişen 250 işlik ve atölye, 30’a yakın konferans ve çalıştay, 1.300 işletme ve KOBİ’nin faydalanabileceği eğitim ve etkinlikler, 320 İşletme ve KOBİ’ye profesyonel danışmanlık firmaları tarafından uzun dönemli iş planı geliştirme fırsatı sunuluyor.
Türkiye’de ilk İŞGEM, İşgücü Uyum Projesi kapsamında 1997’de Zonguldak’ta kurulmuş. 2007’ye kadar, Özelleştirme Sosyal Destek Projesi kapsamında Türkiye genelinde 11 İŞGEM projesi hayata geçirilmiş. 2007’de başlayan Rekabetçi Sektörler Programı’nın birinci döneminde Türkiye’nin göreceli olarak daha az gelişmiş 43 iline mali kaynak aktarılmış. Projeler, kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75’inin altında kalan 43 il için tasarlanmış ve hayata geçirilmeye başlanmış.
GİRİŞİMCİLERE DANIŞMANLIKRekabetçi Sektörler Programı, işletmelere uzun ve kısa dönemli danışmanlık destekleriyle kendi geleceklerini planlama imkânı sağlıyor. Yapıların sürdürülebilirliğinin sağlanmasıyla girişimcilik ekosisteminin gelişimine de hız kazandırılıyor. Ayrıca atölyelerde filizlenecek genç işletmelerin gerek istihdama gerekse ihracatın artmasına katkı sağlaması ve bölgesel kalkınmaya ivme kazandırması hedefleniyor.
İŞGEM’lerde girişimci adaylarına çeşitli danışmanlık hizmetleri verilecek. Ön kuluçkalama hizmetleri kapsamında girişimci adayların iş fikirleri değerlendirilip uygun olanlar kullanılabilir bir model olarak şekillendirilecek. Girişimcilere, kamu destek programlarına başvuru ve iş planı hazırlama danışmanlığı, çeşitli finans kaynaklarına erişim olanakları, kurumsal kimlik hazırlama ve tanıtım desteğinin yanı sıra pazarlama, satış, müşteri ilişkileri yönetimi, finansman ve bütçeleme konularında da eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek.