Burcu ÖZÇELİK SÖZER - bozcelik@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2018 00:00
2013’te ilaç şirketi Abbott’tan ayrılarak bir biyofarma şirketi olarak kurulan AbbVie Türkiye’nin Genel Müdürü Dr. Mete Hüsemoğlu, ilaç sektörünün gençler için pek çok kariyer fırsatı sunduğunu söylüyor: “Bu sektörü herkese öneririm. Anlamlı bir iş. İlaç sektörü sağlığın bir parçası. Sağlığa olan ihtiyaç hiçbir zaman yok olmayacak.” AbbVie Türkiye Genel Müdürü Dr. Mete Hüsemoğlu ve İK Direktörü Seval Aksoy ile kariyer fırsatlarını konuştuk.
AbbVie nasıl kuruldu, şu anda nasıl bir çalışan profiliniz var?
Seval Aksoy: Türkiye’de 263 çalışanımız var. İşe alımlarımızın yüzde 60’ını referans ile yapıyoruz. Dünyada 29 bin çalışan var, dünyanın 7. büyük ilaç şirketi. Türkiye’de ilk 20’deyiz. Kurulduğumuzdan bu yana bir biyofarma şirketi olarak güçlü bir şekilde büyüyoruz. Zaten Abbott’tan ayrılmanın arkasındaki temel stratejik sebep de buydu. Çok köklü bir kültürel dönüşüm süreci başlattık kurulduğumuz andan itibaren.
Neler yaptınız bu süreçte?
Seval Aksoy: İşe çalışanları dinleyerek başladık. Bir takım workshoplar düzenlendik, geri bildirimler aldık, bizim iyi yaptığımızı şeyler neler, daha iyi olmamız gereken alanlar neler diye bir anket düzenledik.
Mete Hüsemoğlu: Daha hızlı kararlar alan, atik, bürokrasiden uzak, çalışanın gelişimine önem veren, samimi bir kültür oluşturmaya karar verdik. Çalışanları bu konsepte dahil edebildik. Biz bir şirketi beraber kuruyoruz, bir kültürü beraber oluşturuyoruz dedik. İnsan kaynaklarındaki yeni yönelim deneyimle ilgili aslında şu anda. Siz bir şirkette geçirdiğiniz 1 hafta, 10 yıl boyunca neleri deneyimliyorsunuz. Telefon ettiğinizde sizi nasıl karşılıyorlar, bir sorununuz olduğunda nasıl destekliyor, performans probleminizi nasıl yönetiyorlar vs, her şeyle ilgili. Nihayetinde teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin kaliteli insan kaynağının önemi daha da artıyor. Şirketlerin de çalışanların bu değerini bilip ona göre organize olması gerekiyor. Yeni nesil bu deneyimi daha çok önemsiyor. O sebeple bireysel dokunuşlar daha çok etki ediyor.
Sizin çalışanlarınız ne kadar bağlı şirkete? Seval Aksoy: Bağlılık skorumuz yüzde 86. 2015 yılından beri, üst üste her yıl Great Place To Work Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkiye’nin En İyi İşverenleri ödüllerini alıyoruz. En son Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2018 araştırmasında, 250-500 çalışan kategorisinde En İyi İşveren seçildik. Ayrıca Pharma’nın En İyi İşvereni Sektör Özel Ödülü ile Yaşam Boyu Öğrenme Özel Ödülü’ne layık görüldük. Çalışanlarımızın yüzde 90’ı AbbVie’nin çalışmak için harika bir yer olduğunu, yüzde 93’ü yakın tanıdıklarına bu şirketi tavsiye edeceğini, yüzde 93’ü şirkete yeni katılan bir çalışanın burada hoş karşılandığını söylüyor.
Kaç kişi rotasyona uğradı?Seval Aksoy:
İlaç sektörü kendini ayrıştırdı diğer sektörlerden. Sahadaki tüm terfi, kariyer fırsatlarını içeriden değerlendiriyoruz. 2013’ten bu yana toplam 235 yatay ve dikey kariyer hareketimiz oldu.
Yeni mezunların ilaç sektörüne ilgisi nasıl?Mete Hüsemoğlu: İlaç sektörünü herkese şiddetle öneririm. Anlamlı bir iş. Çalışanlarımızın yüzde 92’si yaptığı işi anlamlı bulmuş. İlaç sektörü sağlığın bir parçası. İhtiyacın sürekli olacağı ve artacağı bir alan burası. Sağlığa olan ihtiyaç hiçbir zaman yok olmayacak. Hatta giderek artacak, nüfus arttıkça, kronik hastalıklarda geçirilen süreler arttıkça sağlığa olan ihtiyaç artacak. Ayrıca gençler için çok farklı alanlar sunuyor. Araştırma geliştirmesinden satış pazarlamasına, dijitaline, bir ilaç şirketi çok farklı profilleri bünyesinde bulunduruyor.
İlaç sektöründe hangi alanlarda kariyer var, şu an en çok aranan pozisyonlar neler? Seval Aksoy: Şu anda ilaç sektöründe en fazla aranan ve kariyer planlamada en fazla tercih edilen roller çok kanallı pazarlama, dijital pazarlama, pazar erişim ve medikal fonksiyondaki tüm pozisyonlar diyebilirim. Yakın gelecekte de bu fonksiyonlardaki roller önem kazanmaya devam edecek.