Güncelleme Tarihi:
Mercedes-Benz Türk olarak yaklaşık 7 bin çalışanımızla büyük bir aileyiz. 2 binin üzerinde ofis alanında çalışanımız, 5 bine yakın da üretim çalışanımız bulunuyor. Bayi çalışanlarını da dâhil ettiğimizde Mercedes markasının Türkiye’de yarattığı istihdam 11 bin kişiyi geçiyor.
Yaş ortalamamız 35. Çalışanlarımızın yüzde 70’ini Y kuşağı oluşturuyor. Ofis çalışanlarımızın yüzde 90’ından fazlası lisans ya da lisansüstü yükseköğrenime sahip.
Tüm süreçlerimizde çeşitliliği ve fırsat eşitliğini önemsiyoruz. Çalışma hayatında kadın konusunu büyük bir hassasiyetle ele alıyoruz.
Ofis alanında kadın çalışan oranımız yüzde 35 seviyesinde.
2019’da kaç kişiyi işe almayı planlıyorsunuz? Kimleri arıyorsunuz?
Şirketimizdeki her fonksiyon için ihtiyaçlarımız doğrultusunda alımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Açık pozisyonlarımız için yılda yaklaşık 200 bin civarında başvuru alıyoruz. Son yıllarda teknoloji alanında artan yatırımlarımız ile şirketimizin en yoğun işe alım yaptığı alanlar Ar-Ge ve IT pozisyonları. Farklı modüller için SAP danışmanları, proje yöneticileri, süreç danışmanları ve tecrübeli Ar-Ge mühendisleri şirketimizde en çok işe alım gerçekleştirdiğimiz pozisyonlar.
Üretim alanında da işe alımlarımız hızla devam ediyor. 2019’un ilk 2 ayında 100’den fazla çalışanı Mercedes-Benz Türk bünyesine kattık. Geçtiğimiz yıl ekim ayında faaliyete aldığımız Aksaray Ar-Ge merkezimizde çalışan sayımızı 150’den 215’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, genç arkadaşlarımız tarafından oldukça ilgi gören staj programlarımız da bulunuyor. Şirketimizin 11 ay süren staj programı PEP kapsamında 85, Mercedes-Benz Türk Summer Stars Yaz Stajı kapsamında 160, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi staj programı çerçevesinde ise 330 stajyer alımı gerçekleştireceğiz. Tüm staj programlarının başvuru süreçleri başladı. PEP uzun dönem ve Summer Stars Yaz staj programlarımızın başvuruları 31 Mart’a, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi stajyerleri için başvurular ise 30 Nisan’a kadar sürecek.
Aday bulmakta zorlandığınız pozisyonlar var mı?
Bazı teknik alanlardaki pozisyonlarda veya iş gereği pozisyonun iki yabancı dil gerekliliği olduğu durumlarda aday arayışımız daha uzun sürebiliyor. Özellikle yazılım ve mekatronik mühendisliği alanlarında kaynakların kısıtlı olduğunu gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra, üretim tarafında CNC Lazer operatörlüğü, oto boya ve kaynak bilgisi gerektiren pozisyonlar, ayrıca satış sonrası hizmetler alanında teknikerlik pozisyonları yine kaynakların görece kısıtlı olduğu alanlar oluyor.
Tersine mentorluk hangi amaçla başladı?
Şirketimizde çok farklı jenerasyonlardan çalışanlar mevcut. Bunun çok önemli bir güç olduğunun farkındayız. Hedefimiz, bu çeşitliliğin verdiği güçle değişen dünyaya uygun bakış açıları geliştirmek, bu dünyaya ayak uydurmanın dışında kendi alanımızda rol model olmak. Bu amaçla alışılmış mentorlük uygulamalarının aksine, genç yeteneklerin yöneticilere mentorluk yaptığı tersine mentorluk uygulamasını 2018 yılında hayata geçirdik.
Tersine mentorluk programımız kapsamında yeni mezun olmuş genç çalışanlarımız ve uzun dönem stajyerler şirketimizin yöneticilerine yeni teknolojik trendler, dijitalleşme, sosyal medya, girişimcilik, yapay zekâ gibi yapılandırılmış konular üzerine mentorluk yaptılar.
Programın ilk turunda 15 genç çalışan toplamda 8 Mercedes-Benz Türk üst düzey yöneticisine 8 ay süre ile mentorluk yaptı. İlk tersine mentorluk döneminin tamamlanması vesilesiyle şubat ayında hem motivasyon hem de kutlama amaçlı bir mezuniyet töreni gerçekleştirdik. Aynı gün 2. dönem programı için yeni dönem gönüllüleri olarak 3 icra kurulu üyesi, 8 direktör ve 22 mentorla birbirlerini daha yakından tanımak ve program hakkında daha detaylı bilgi almak adına bir araya geldiler.
Tersine mentorluktan çıkarımlarınız neler oldu? Sizlere ne fayda sağladı?
Yeni jenerasyon ile önceki kuşak yöneticileri bir araya getirerek bilgi paylaşımları ile iş birliği yaratmayı hedefleyen bu program ile genç nesil, kurum hikâyeleri ve üst yönetim deneyimlerine ilk elden erişim sağlayarak, hedeflenen gelecek için ilham bulma imkanına sahip oldular. Üst yönetimin ise kendi alanlarındaki gelişmelere ayak uydurmaları ve güncel kalmaları sağlandı. Ayrıca genç neslin sahip olduğu yenilikçi bakış açısı ile kurumdaki çeşitliliğin artırılması yönünde bir adım atılmış oldu.
ANLIK GERİBİLDİRİM VERİYORLAR
Betül Çorbacıoğlu Yaprak, “Kişisel gelişim için geribildirim çok kıymetli bir araç. Bu amaçla, zamanında ve yapıcı geribildirim kültürünü geliştirmeyi hedefliyoruz. Örneğin Leadership 2020 kapsamında geliştirilen global bir mobil uygulama ile anlık olarak geribildirim vermemiz ve almamız mümkün. Takdir ve geribildirim kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla kullanılan bu uygulamayla çalışanlarımız hem geribildirim talep ediyor, hem de geribildirimde bulunabiliyorlar. Bu mobil uygulamada alınan ve verilen geribildirim sayıları toplanarak belirlenen sosyal yardım kurumlarına bağış olarak da aktarılıyor. Çalışanlarımız bağış yapmak istedikleri kurumu kendileri uygulama üzerinden seçebiliyor. Bu sayede hem kurum içi gelişimimizi destekliyor, hem de içinde bulunduğumuz toplumun gelişimine katkı sağlıyoruz.”