Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 11:56
En iyi işyerlerinin belirlendiği Best Employers 2013 araştırmasında birinciliği The Ritz-Carlton Istanbul aldı. Lilly İlaç ikinci, Novartis üçüncü, Finansinvest dördüncü ve Nike Türkiye beşinci oldu.
AON Hewitt tarafından altıncı kez düzenlenen en iyi işyerleri araştırması Best Employers (En İyi İşyerleri), çalışan bağlılığı ve memnuniyetine bakılarak yapılıyor. Katılımcı şirketlerin üst yönetimine, çalışanlara ve inan kaynaklarına ayrı ayrı yapılan anketlerde hem bağlılık ölçülüyor hem de çıkan sonuçlar arasındaki uyuma bakılıyor. Bu yıl yapılan araştırmaya 50’nin üzerinde çalışanı olan 48 şirketten toplam 50 bine yakın çalışan katıldı. Birinciliği, The Ritz-Carlton Istanbul alırken, ikinciği Lilly İlaç Ticaret Ltd. Şti, üçüncülüğü Novartis, dördüncülüğü Finansinvest, beşinciliği Nike Türkiye aldı.
Bu senenin Türkiye birincisi olan The Ritz-Carlton Istanbul, Merkez ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde de dereceye girdi.
İlk 5’te yer alan En İyi İşyerleri ile diğer şirketler arasındaki farklara bakıldığında;
En İyi İşyerleri’nde üst yönetimde çalışan bağlılığı yüzde 98, diğer çalışanlarda yüzde 82
Araştırmaya katılan diğer şirketlerde çalışan bağlılığı üst yönetimde yüzde 81, diğer çalışanlarda yüzde 51.
En İyi İşyerleri’nin bağlılığı diğerlerinin çok üzerinde. Ayrıca üst yönetim ile diğer çalışanlar arasındaki fark çok daha az.
Çalışanların bağlılığına pozitif etki potansiyeli yüksek alanlar değerlendirildiğinde, diğer şirketlerde ilk 3 alanın sırasıyla; kariyer olanakları, insan odağı ve ücret olduğu ortaya çıkıyor. Bu alanların En İyi İş Yerleri’nde ise sırasıyla ücret, kariyer olanakları ve süreçler olduğu görülüyor.
Çalışanlar ne kadar değerli?Memnuniyet skorları açısından bakıldığında ise En İyi İşyerleri ile diğer şirketler arasında üst yönetim, insan odağı, performans yönetimi, takdir ve süreçler konularında önemli farklılıklar göze çarpıyor. En İyi İş Yerleri çalışanlarının bu alanlardan memnuniyeti, diğer şirket çalışanlarına göre yaklaşık yüzde 30 kadar daha yüksek.
Üst yönetimin çalışanlar hakkında ve çalışanların kendileri hakkındaki algılarına bakıldığında; en büyük algı farklarından biri çalışanların ne kadar değerli görüldüğünde. En İyi İşyerleri’ndeki üst düzey yöneticiler yüzde 98’i, diğer çalışanların ise yüzde 69’u, “Üst yönetim çalışanları değerli görür” derken, diğer şirketlerde üst düzey yöneticilerin yüzde 82’si, diğer çalışanların sadece yüzde 42’si üst yönetimin çalışanları değerli gördüğünü düşünüyor. Diğer şirketlerdeki üst düzey yöneticilerle diğer çalışanlar arasındaki algı farkı düşündürücü.
Geribildirim her iki tarafta da zayıfDüşük skorlardan biri de geribildirim. Bu sadece diğer şirketler için değil, En İyi İşyerleri için de geçerli. Bunda yüzleşmeden kaçınma kültürümüzün etkisi var. İlk 5’te üst düzey yöneticilerin yüzde 87’si, diğer çalışanların yüzde 76’sı, diğer şirketlerde ise üst düzey yöneticilerin yüzde 62’si, diğer çalışanların yüzde 49’u ‘düzenli geribildirim alıyorum’ diyor.
Üst yönetim ve çalışan arasında farkın en açık olduğu alanlardan biri de takdir ve kariyer. İlk 5’te üst düzey yöneticilrin yüzde 90’ı, diğer çalışanların yüzde 71’i ‘katkıları için takdir edildiğini’ söylerken, bu oranlar diğer şirketlerde üst düzey yöneticilerde yüzde 75, diğer çalışanlarda yüzde 43.
‘Kariyer olanaklarım iyi görünüyor’ diyenlerin oranı ilk 5’te üst düzeyde yüzde 93, diğerlerinde yüzde 63, diğer şirketlerin üst düzeyinde yüzde 70, diğer çalışanlarda yüzde 41.
Zamanı en çok toplantılar alıyorHem En İyi İşyerleri’nde hem de diğer şirketlerde üst yönetime en fazla zaman harcanan ilk 3 görev sorulduğunda, ilginçtir, ‘toplantı’, her ikisinde de birinci sırada, ‘çalışan iletişimi’ ise yine her ikisinde de ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada En İyi İşyerleri’nde eğitim, koçluk, diğer şirketlerde satış/iş geliştirme var.
Şu anda kuvvetli oldukları alanlar ve 3 yıl içinde üzerine eğilecekleri alanlar sorulduğunda, En İyi İşyerleri’nde şu anda en kuvvetli oldukları alanlar çalışan bağlılığı ve motivasyon (yüzde 89) ve performans yönetimi (yüzde 66) iken, 3 yıl içinde güçlü yetenek havuzu oluşturmak (yüzde 58), kariyer yönetimi (yüzde 50) ön planda olacak.
Diğer şirketlerde ise şu anda kuvvetli oldukları alanlar performans yönetimi (yüzde 44), öğrenme, gelişim ve eğitim (yüzde) iken 3 yıl içinde güçlü yetenek havuzu oluşturmak (yüzde 54), kariyer yönetimi (yüzde 54) olacak.
En İyi İşyerleri, çalışan bağlılığı, performans yönetimi gibi konularda güçlü olduklarına inanıyor ve geleceğe yönelik olarak yetenek havuzu, kariyer yönetimi, yedekleme planlaması ve farklı kuşakların yönetimi gibi alanlara odaklanıyorlar. Hatta sağlık ve emeklilik sistemlerinin yönetimi gibi konulara verdikleri önem temel unsurları halletmiş olduklarının bir göstergesi.