Güncelleme Tarihi:
Öğrenci başarısını arttırmak için farklı ve alternatif eğitim yöntemlerinin giderek yaygınlaştığı Türkiye’de son moda konsept okullar oldu. Bazı okullar yurtdışından ithal modeller uygularken, bazıları da öğrencinin yaşayarak öğrenmesi hedefiyle farklı konseptlerde eğitim veriyor.
2006’da açılan, Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi’nin ardından, ilkokuldan itibaren farklı konseptlerde eğitim veren Doğa Koleji Bilim Okulu da açıldı. Kurumda, tarih, uzay, teknoloji, yabancı dil modelleri de uygulanıyor.
Yaparak yaşayarak öğrenme
Doğa Koleji Genel Müdür Yardımcısı Ayfer Erdem Batı, kuruluşlarından itibaren yaparak ve yaşayarak öğrenme odaklı eğitim anlayışıyla yeni eğitim modelleri geliştirerek eğitim sistemine farklı bir boyut ve bakış açısı kazandırdıklarını belirterek, “Geliştirdiğimiz tüm bu eğitim modellerinin temel amacı sınava değil geleceğe hazırlanan öğrenciler yetiştirmek. Öğrencilerimizin başarısını sadece sınavla değil, geniş bir eğitim periyoduna yayılacak şekilde uygulamalı eğitim ve sosyal beceriler ile ölçümlemek istiyoruz. Öğrencilerimizi sosyal derslerden sanata ve spora, iş hayatına hazırlanacakları t-MBA’den ‘Oxford Quality Programme’ ile İngilizce eğitimine her alanda yaşayarak ve içselleştirerek öğrenmeye ve öğrendiklerini uygulamaya teşvik ediyoruz“ dedi.
Batı, Acıbadem’de yeni eğitime başlayan okullarında öğrencilere aktif eğitim ortamı içinde deneyim kazanma fırsatı sunduklarını söyledi. Bilim okulunda yüksek voltaj uygulamasıyla saçları dimdik hale getiren Van de Graaf Jeneratörü, civciv üretmek üzere programlanmış Kuluçla Makinası, beyin ve göz arasındaki sinir iletimlerini ve denge kontrolünün gözlemleneceği Denge Tüneli gibi pek çok deney ortamı bulunuyor.
Ders içerikleri konsepte göre değişiyor
Konsept okullarda milli eğitim müfredatına bağlı kalarak, ekstra ders saati uygulanıyor.
Doğa Koleji’nin dört konsept okulu bulunuyor:
Uzay Konsepti: Astronomi ve uzay bilimleri, NASA SOES’i, teleskop yapımı uygulamaları, yapay uydu teknolojileri gibi dersler veriliyor.
Teknoloji Konsepti: Öğrenciler derslerini bilgisayar laboratuvarı, iPad sınıfı, 3D laboratuvarı, düşler atölyesi, dijital fotoğrafçılık stüdyosu gibi alanlarda işliyor.
Bilim Konsepti: “Herkes için bilim” anlayışından yola çıkarak, mühendisliğe giriş dersi kapsamında, model roket-radyo kontrollü model uçak-robotik ve programlama, yeşil enerji derslerinin yanında mucit atölyesi, bioteknoloji, kriptoloji gibi bilimin farklı alanlarında dersler okutuluyor.
Oxford ve Pearson Dil Konsepti: Kişisel iletişim becerileri temelli İngilizce modülleri ve İngilizce branş dersleri ile öğrencileri okul yıllarında iş hayatına hazırlayacak bilgi ve terminolojinin müfredata entegre edilmesi ve teorik bilginin pratiğe döküldüğü proje çalışmaları ile program oluşturuluyor.
Öğretim elemanlarından ders
Bahçeşehir Koleji ise İstanbul, Edirne, Gaziantep ve Alanya’daki Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Liseleri ile konsept eğitim uyguluyor. Bu okullarda fizik, kimya, matematik, biyoloji derslerinin yanı sıra, bilgi ve iletişim teknolojilerine giriş, bilgisayar bilimlerine giriş, bilgisayar ağları, mekatronik sistemler ve uygulamaları, V.B. NET ile programlama, bilgi toplumuna giriş, bilim tarihi gibi dersler uygulanıyor. Dersler bilgisayar donanım, genetik, software, inovasyon, matematik, biyoloji, kimya, elektrik-elektronik gibi laboratuvarlarda işleniyor. Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve destek alınan diğer yerli ve yabancı kurumların misafir öğretim elemanları tarafından veriliyor.