Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2018 17:21
.
Çalışma ortamlarındaki iş sağlığı ve güvenliği risklerin önlenemediği veya yeterli derecede azaltılamadığı koşullar için
kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanılması gerektiğinde; teknik özellikler, tedarik, kullanım şekli, tasarım gibi birçok faktör göz önünde bulundurulur.
En yaygın kullanılan kişisel koruyucu donanımlar baş ve kulak koruyuculardır. Bu nedenle çoğu baretin her iki tarafında, kulak koruyucularla donatılmasına olanak tanıyan yuvalar vardır. İşlevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmeleri için farklı KKD türlerinin birbiriyle uyumlu olması önemlidir. Birçok üretici özellikle bu amaçla, baret ve kulak koruyucusunu birlikte tasarlamaktadır. Bu donanımları aynı üreticiden seçtiğinizde, birlikte kullanım için onaylanmış olmaları da muhtemeldir. Bununla birlikte baretleri ve kulak koruyucuları farklı üreticilerden seçerseniz, ürünler birbirleriyle uyumlu görünse de; performans açısından test edilmediği sürece, doğru korumayı sağlayacağının garantisi yoktur.
Baretlerin ve kulak koruyucuların bağlantı noktalarının boyut ve tasarımı genellikle standarttır. Baret yüzeyinin boyutu ve tasarımında kullanılan materyaller, kulak koruyucunun performansını olumsuz etkileyebilir. Benzer şekilde kulak koruyucular da, barete ek bir ağırlık ve sıkma kuvveti katarak, kullanım performansını değiştirebilir.
Hiçbir KKD, çalışanları ergonomik açıdan kısıtlamamalı, özellikle tüm gün KKD kullanması gereken çalışanlarda ekstra rahatsızlık oluşturmamalıdır. Örneğin; konforsuz ayak koruyucuların mantar, egzama gibi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Aynı şekilde baret ve kulaklık kombinasyonunda da ağırlık açısından konforsuz olan bir ürün, çalışanlarda boyun ve baş ağrısı şikayetlerine neden olabilir. İstenilen koruma seviyesine uygun olacak şekilde, kişiye özel, daha konforlu ve ergonomik ürünler tercih edilmelidir.
Tüm kişisel koruyucu donanımların EN standartlarına da uygun olması gerekir. Aslında her ürün grubuna göre ayrı kodda ekipmanların koruma seviyesini gösteren EN standartlarıdır. Baretin EN standardı EN 397’dir. Bir baret, bu standarda göre test edilmesine rağmen testi geçemezse veya bu test hiç uygulanmamışsa, bu durum o baretin kesinlikle kullanılamayacağı anlamına gelir. Elektrik akımı iletkenliği, yanal darbe testi, erimiş metal testi gibi ekstra testlere tabi tutulan baretler de vardır. Çalışma alanlarında bu tarz riskler varsa, tedarik edilecek KKD üzerinde bu testlerden geçtiğine dair (1000V, LD, MM gibi) işaretler aranmalıdır.
Uygun KKD seçiminde öncelik çalışma ortamındaki risklerin belirlenmesi olmalıdır. Örneğin kulak koruyucular için ortamdaki ses seviyesine yani SNR değerine göre bir ekipman seçilmelidir. Sertifikası bulunmayan ve belirli standartları karşılamayan ekipmanların kullanımının ve tedarik edilmesinin engellenmesi, çalışanların doğru ürün kullanımına yönlendirilmesi açısından önemlidir. Distribütörler genellikle çeşit çeşit ürünler sunarlar. Aynı üreticiden ziyade farklı kaynaklardan ürünler tercih edildiğinde; kulak koruyucuların, kullanmayı planladığınız baret modeli üzerinde test edilmiş ve kullanım için onaylanmış olmasına dikkat edilmelidir.
İyi bir uyum sağlamak doğrudur, ancak doğru ve istenilen seviyede koruma sağlamak her şeyden önemlidir.
Herkese kazasız günler dilerim.
İçerik Doğa HSE Group katkılarıyla hazırlanmıştır.