Ahmet CAN - acan@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2018 00:00
Girişimcilerin son yıllarda odaklandıkları alanlardan biri olan sigortacılığa ilgi artıyor. Yıllardan beri geleneksel yöntemlerle yapılan sigortacılıkta girişimcilerin sunduğu yeni iş modelleri ezber bozuyor.
DİJİTALLEŞME ve teknolojiyle yeni iş modelleri hayata geçirilmeye başlandı. Bu sektörlerden biri hiç şüphesiz sigorta. Yurtdışında ‘
insuretech’ olarak ifade edilen bu yeni dönemin en önemli temsilcileri tabii ki girişimler ve girişimciler. Hayata geçirilen yeni iş modelleri sayesinde uzun yıllardan beri süren geleneksel sigortacılık anlayışı değişiyor. Bu da yepyeni bir ekosistemin ve ekonominin oluşmasını sağladı. Girişimcilik ekosistemine yönelik verileri raporlayan Venture Scanner’a göre 2018 ikinci çeyrek sonuna göre dünyada 2 bine yakın sigorta alanında yer alan
startup yer alıyor. Bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında yüzde 35’lik bir artış söz konusu.
BU YIL REKOR GELİYORBu girişimlere yapılan yatırımlara baktığımızda ise melek yatırımcıların sigorta girişimlerine olan umudunu görebilmek mümkün. 2014’te 105 girişime 1.4 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildi. 2015 yılında bu rakam 158 girişimde 1.7 milyar dolara çıktı. 2016’da ise sigorta girişimlerine yapılan yatırımların hem miktarındaki hem de sayısındaki artış hızlandı. Toplamda 205 girişime 2.3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildi. 2017 yılında yapılan yatırım girişim sayısı 144’e gerilese de yapılan yatırım miktarı arttı ve 3.1 milyar dolara yükseldi. Yani 800 milyon dolarlık artış yaşandı. 2018’de ise bu alanda rekor bekleniyor. Çünkü 2018’in şu ilk 11 ayında 153 girişime yatırım gerçekleştirildi. Toplam yatırım miktarı ise 3.2 milyar doları aştı.
Peki sigortacılık alanında hizmet veren startup alanında Türkiye ne durumda? Startups.Watch’ta yer alan bilgilere göre şu anda Türkiye’de bu alanda yer alan 30 girişim bulunuyor. Maalesef bu alanda yer alan girişimlere melek yatırımcıların ilgisi henüz çok değil. Yapılan yatırımların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Yapılan yatırımlardan biri ‘BiSigortacı’ya gerçekleştirildi. Sigorta alanında pazaryeri oluşturan girişime Agito ve İTÜ Teknokent’ten 250 bin TL yatırım gerçekleştirildi. Diğer dikkat çeken yatırım ise UrbanStat’a yapıldı. Sigorta sektörü için gerçek zamanlı risk analizi yapan girişim, Tarık Yıldırım’dan 500 bin dolar tutarında yatırım aldı.
TÜRKİYE’DEN BAZI ÖRNEKLER
· Bi’Sigortacı: Pazaryeri olarak faaliyet gösteren girişim, sigorta acenteleriyle sigorta almak isteyenleri buluşturuyor. Ekim 2016’da Metin Öngüç, Halil İbrahim Nuroğlu ve Yasin Yılmaz tarafından kurulan Bi’Sigortacı’da kullanıcılar teklif almak istedikleri sigorta ile alakalı bir form dolduruyor ve sonrasında ilgili uzman acenteler tarafından fiyat tekliflerinin sunuyor. Ayrıca kullanıcılar isterlerse sigortacıları uzmanlık alanına göre filtreleyebiliyor.
· Quick Sigorta: Mahmut Erdemoğlu ve Levent Uluçeçen tarafından 2015 yılında kurulan Quick Sigorta, operasyonlarına 12 Mayıs 2017 tarihinde başladı. Kullanıcıların kasko, zorunlu trafik sigortası, konut sigortası, DASK, seyahat sağlık ve ferdi kaza sigortaları için anında teklif almasını sağlayan Quick Web Ekranı sayesinde rakiplerinin önüne geçen Quick Sigorta, kendi sigorta ürünlerini satarak gelir elde ediyor. Web sitesinin yanı sıra hem Android hem de iOS platformları için uygulama desteğine de sahip.
· StuffApp: Yerli bir girişim olan StuffApp, kullanıcıların istedikleri bir elektronik eşyayı her an, her yerde, uygun fiyatlı olarak mobilden sigortalamasına olanak veren bir platform olarak faaliyet gösteriyor. Platform, günlük hayatta kullanılan bu eşyaların güvencesiz olmasından dolayı ortaya çıkabilecek hasar kaybını en aza indirgemeyi amaçlıyor. StuffApp, daha fazla ürüne sigorta seçeneği sunarak ve ikinci el ürünlere de sigorta hizmeti sağlıyor. Böylece müşterilerin hızlı bir şekilde sigorta fiyatlarını öğrenmelerini ve hasar sonrası süreç de dahil tüm işlemleri mobile taşıyarak zaman kazanmalarını hedefliyor.